Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

04. február

Egy anya 10 ígérete a lányának

Nekem is van egy lányom, akit imádok. A következő ígéretek közül nem egy olyan van, amit ha nem is mondtam ki, vagy nem is formálódott ki ennyire egyértelműen a gondolat, de hasonlóan szeretnék cselekedni. Aztán az is lehet, hogy van, amivel már „elkéstem". Az én lányom már nyolc éves, az anyukáé, aki ezeket az ígéreteket hat. Ebben a korban ez nagy különbség.

anyalánya.jpg

Valahogy úgy tűnik, hogy a gyerekkor egyre rövidebb. Hamarabb jönnek az elvárások, a megmérettetések, hamarabb hallanak sok mindenről, amiről az ember felnőtt fejjel azt gondolja, ráérne még. Nem azt mondom, hogy minden jobb volt régebben, amikor én gyerek voltam, mert minden generáció ezzel próbálkozik. Egyszerűen más. És ne jöjjön azzal senki, hogy dehogyis, milyen kényelmes a mi gyerekeinknek akár a század eleji vagy a világ más részein élő gyerekekhez képest, akiknek dolgozniuk kell, akik nem járnak iskolába. Igen, ez így van, de aligha van épelméjű ember, aki azt az életet kívánja a gyerekének.

Szóval az ígéretek (amik megjegyzem, igen sokat elmondanak erről a világról)

1. Megtanítalak rá, hogy szeresd a testedet. Nem fogom kiejteni a számon azt a szót, hogy diéta, nem fogom sem a te, sem a saját alakom miatt panaszkodni. A lényeg, hogy egészséges légy, a többi nem számít.

2. Soha nem fogom azt mondani, hogy nem csinálhatsz valamit, azért mert lány vagy. Miért ne szerethetne ugyanúgy falat mászni, ugyanúgy kalandozni, mint a bátyja. (Épp mostanság olvastam egy kislány levelét, amit a LEGO-nak címzett, hiányolva, hogy kevés a lányfigura a készletekben. A külön „lányos" készletek pedig csupa rózsaszínek, a lányok csak a strandra járnak, vagy vásárolni, de nem keverednek kalandokba, nem úsznak cápákkal, mint a fiús figurák. És milyen igaza van.

lego levél_1.jpg

Ugyanide kapcsolódik egy régi reklámposzter, ahol az igazi huncut építőmester egy kislány, aki boldog a saját kreativitásától, mert nincs beleszorítva valamilyen sztereotípiába.) 

lego poszter.jpg

3. Nem hagyom, hogy gonosz kislány legyél. Hogy szándékosan kiszoríts valakit a játékból, nem hagyom, hogy egy másik gyereket megalázz.

4. Megóvlak a reklámok világától, amíg tehetem. A csodafogyókúrák és ráncsimító tippek világától, ami azt sugallja, hogy önmagadban nem vagy elég szép.

5. Azt szeretném, ha bátran és hangosan élnél. Ez nem jelenti azt, hogy légy tiszteletlen másokkal, de igenis merd vállalni a saját véleményed, az ötleteidet. Számít amit mondasz, ne félj hallatni a hangod.

6. Soha nem fogom mondani, hogy tegyél fel egy kis sminket.

7. Megőrizlek kislánynak, amíg csak lehet. Ez az idő úgyis olyan hamar elmúlik, hadd maradjon meg a képzelet, a mesék, a játék világa, ameddig csak lehet.

8. Megígérem, hogy őszintén odafigyelek rád. Akkor is, ha az ötleteid néha kicsit őrültek, mindig elcsodálkozom, hogy hogy is lehetséges, hogy egy ilyen kis lényben ennyi kreativitás, ennyi fantázia legyen. Ez maradjon meg minél tovább.

9. Bármi történjék is szeretni foglak. Ahogy ezt már annyiszor kérdezted, hogy így lesz-e, és most még olyan könnyű, és olyan egyszerű azt mondani, hogy igen. „Még akkor is, ha rossz vagyok?" És még akkor is, amikor nyilván lesznek pillanatok néhány év múlva, amikor Te éppen nem fogsz annyira szeretni, mert összeveszünk, vagy nem minden lehet úgy, ahogy azt majd tiniként elképzeled.

10. Ha eddig még nem tűnt volna fel, mindezt azért írtam le, mert nagyon szeretlek, és azt akarom, hogy ezeket az ígéreteket bármikor számon tudd kérni rajtam.

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

6 komment

gyerek anya nevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr655798017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mim 2014.02.05. 13:29:43

Teljesen mindegy mit igérsz a lányodnak, mert a komformitás vágya az óvodától kezdve jóval nagyobb nyomást fog rá gyakorolni mint amit kedved szerint kezelni tudnál.
De ha mégis sikerülne ezt a mentalitást benne elültetni, akkor annak könnyen egy "vastag csontú" magányos macskatartó nő lehet a végeredménye.
Szerintem a kreativitást tényleg buzdítani kell, de vannak olyan normák, amiket ha nem tanul meg időben, akkor abból felnőttként több fájdalma lesz mint haszna.
Persze a Te lányod, szóval tégy ahogy gondolod - legalábbis amíg nem hárul rám a kezelési költsége.

Amúgy mit igérnél a fiadnak?

Szelid sunmalac 2014.02.05. 13:30:53

Szamon is fogja. Ezek mind nagyon jok es nagyon szepek. Aztan amikor eloszor ordibalsz majd a gyerekkel, akkor visszterhetunk ra.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.02.05. 13:53:22

@mim: Ez a gyávák bölcsessége, már elnézést. Ha ügyesen, jól, kellő szigorral és szeretettel bánsz a gyerekkel (nehéz...), akkor saját magának teremt normát, nem pedig erőnek erejével a többihez próbál igazodni. A trükk az, hogy annyit igazodjon, amennyi feltétlenül szükséges (véletlenül se legyen előle macskapisaszagú magányos idióta, de mondjuk boldogtalan divatszingli se). Meg kell neki tanítani, hogy attól, hogy nem követi szolgalélekkel a többieket, még nem kell lenéznie senkit, nem kell önjelölt megmondóemberként vagy prófétaként viselkednie, mert azt mindenki utálja. (Nálunk pl. nincs chips zabálás. De ettől még a jelenlétünkben bárki békében ehet chipset, sőt, a gyereket se fogom baltával agyonverni, ha egy-egy bulin megkóstolja, mert tudja, mi a mérték.) Azt is meg kell neki tanítani, hogy attól, hogy senkit nem bántunk és alázunk szándékosan, még nyugodtan, tiszta erőből pofán lehet csapni azt, aki pl. el akarja venni a táskánkat. Meg kell neki tanítani, hogy az emberek túlnyomó része nem rosszindulatú, aki viszont az, azt a helyén kell kezelni. Meg ilyesmi. Élni csak szépen, nyugodtan, szemlélődve, gondolkodva, a megfelelő pillanatokban pedig tombolva (:

mim 2014.02.05. 15:18:56

@Kovácsné: A 10 pont amit fentebb olvashattál mindenről szól csak nem a szigorúságról.
Tőled a 10-ik pontot a hozzászólásod alapján igencsak gyakran számonkérné rajtad a lányod.. hacsak nem jön rá, hogy üres szavakról van szó.
Tapasztalat alapján állítom, hogy óriási szakadék keletkezhet anya és lánya között - a családban ez bizony megtörtént - aminek az eredménye egy roppant akaratos, kalandvágyó, de mindenkire magasról tojó nő lett - kivéve mikor neki kell valami.

Penge élen táncolás és gyereken való kisérletezés. Nem mindig sikeres.. hiába a jó szándék.

De azt is el kell mondjam a teljesség kedvéért, hogy ha minden összejön, akkor valóban egy rendkívüli nő lehet a végeredmény. Pozitív értelemben természetesen.

pushup 2014.02.05. 15:47:25

1 - hülyeség. nem a diétát kell neki megtanítani, hanem rendes ételeket kell neki adni, rá kell szoktatni a mozgásra. abban a korban, amikor maga dönti el, hogy mit eszik és hogy tölti a napját, már ismerni fogja a diéta szót, meg hallani is fog sokféléről. a kérdés, hogy lesz-e rá szüksége ... mert bárki bármit mond, dagadtnak lenni nem jó!
2, 3, 4 -aham, de van valaki, aki máshogy csinálná?
5- ez OK
6 - ??? miért van olyan a földön, aki mondana ilyet a lányának?
7 - ez nem mindig fog tetszeni neki ... sőt, leggyakrabban nem fog
8 - ne ígérd, csináld. látni fogja a különbséget
9, 10 - jaja, és?
hát, így kicsontozva nem sok maradt :D

oleszt 2014.02.06. 09:57:52

1. Az is diétázik aki pl. cukorbeteg?!
4. És pl. az új joghurtfajták sem jöhetnek?
6. A kis sminkkel mi a baj, hogy szebb lesz tőle?
7. Ez nekem nem teljesen érthető, az önállóság fontos.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása