Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

20. november

Gyermekjogok - ÉBRESZTŐ-Óra

Ma van a gyermekjogok világnapja. Vannak, akik erre azt mondják, hogy persze a gyerekeknek jogaik vannak, bezzeg a kötelességeik... De próbáljuk meg egy picit máshonnan szemlélni a dolgot, például onnan, hogyha egy gyerek tisztában van a jogaival, akkor például mer szólni, ha ezeket a megsértik. Illetve ha tudja, hogy neki vannak jogai, akkor azzal is tisztában van, hogy a többieknek is vannak, így azok tiszteletben tartása is egyértelműbb.

gyerekjog2.jpg

A világon 10 millió gyermek válik a pedofília és a gyermekprostitúció áldozatává évente. Európában minden 5., Magyarországon minden 10. gyerek válik szexuális bántalmazás áldozatává.

Ezért fontos az UNICEF Magyar Bizottság most elinduló ÉBRESZTŐ óra programja (a Telenor támogatásával), ami a gyerekjogokat szeretné elvinni az iskolákba 2000 gyerekhez. Gyurkó Szilvia az UNICEF gyerekjogi igazgatója hangsúlyozta, hogy a gyerekeket partnerként kell kezelni, a kapcsolat pedig a bizalomra kell, hogy épüljön, ahhoz hogy a gyerekekből később tudatos állampolgár váljon.

Menyire könnyű bejutni az iskolákba ezzel a témával? Mennyire nyitottak?

Eddig 12 iskola jelentkezett be, úgy hogy nem is tudták, hogy ez a programunk indul. Igyekszünk, hogy ne csak egy-egy osztályt, hanem egy kritikus tömeget érjünk el egy iskolában, mert akkor sikerül átfordítani a szemléletet, ha minél több gyerekkel találkozunk.

Azon is gondolkodunk, hogy kitalálunk egy motiváló címet az iskoláknak, például „UNICEF barát" iskola, hogy minél több gyerekhez jussanak el a gyerekjogok. A jelenlegi órakeretben egyáltalán nem esik szó egyébként a gyerekjogokról, ezért sok dolgunk van ezen a területen.

Egyelőre úgy látjuk, nem az a nehéz, hogy az iskolák beengedjenek bennünket, mert a legtöbb helyen jól látják, hogy fontos, hogy a gyerekek tudjanak a jogaikról. Nem gondolják, hogy akkor elszabadul a pokol, ha a gyerekek jogkövetők lesznek, hanem felismerik, hogy a gyerekjogok határt szabnak például abban is, hogy mások jogait megsértse. Segíti, hogy betartsák a házirendet, tiszteljék egymást, egymás méltóságát, viselkedését tolerálják.

Milyen reakciókat vált ki, amikor a gyerekek szembesülnek azzal, hogy milyen jogaik is vannak?

Meg szokta őket döbbenteni, hogy a világ más részein élő gyerekeknek milyen kihívásokkal kell szembenézni. Van ahol anyakönyvezés sincs, hogy a gyerekek érintettek a gyerekkatonaságban, a gyerekmunkában, kényszerházasságban. Ez kinyitja a szemüket, hogy más gyerekek sorsa iránt is érzékenyebbek legyenek. Így felnőve a szolidaritást, az együttérzést is megtanulják.

Ezeket az órákat nem lehet befejezni, csak abbahagyni. A gyerekeknek rengeteg kérdésük van arról például, hogy meg kell-e őket kérdezni, ha a szüleik válnak, a kapcsolattartásról, ha nem akarnak menni, mit lehet tenni, ha őt verik otthon, hogyan éljen túl egy válást? Olyan élethelyzetekben vannak, ahol fontos, hogy az ő szükségleteiket valaki felismerje, ez sokszor egyet jelent a jogokkal. Mi felnőttek gyakran nem vesszük észre, hogy mire van szükségük, sőt sokszor lábbal tiporjuk azokat.

Milyen korosztálynak szánják a programot?

A következő év az általános iskoláké, de az ambíciónk minél lejjebb menni, igazából már óvodás korban el tudnánk kezdeni a gyerekekkel való foglalkozást. Minél előbb kezdődik el az ő jogtudatosságuk kialakítása, annál hatékonyabb. Annál jobban beépül a gyerekek testképébe, hogy hol vannak a határai, hogy az övéi odáig tartanak, ahol a másik jogai kezdődnek. Reméljük, tovább folytatódik majd az együttműködés és 2015-ben már az óvodásokat is el tudjuk majd érni.

A másik téma, amiről már itt a blogon is sokszor volt szó az az internet, aminek a használata rengeteg előnnyel, de sok esetben veszéllyel is jár, ha nem a megfelelő tudatossággal használják a gyerekek. A Media Smart Hungary azt tűzte ki célul, hogy ezt a tudatosságot segítse kialakulni, a „Digitális világ" oktatási segédanyaggal, ami 9-12 éves gyerekeknek segítene, hogy jobban értsék és tudják kezelni azt a világot, amit a számítógépeken, mobiltelefonokon teljes természetességgel kezelnek és elérnek.

Egy európai felmérés szerint a magyar gyerekek jelenleg nagyon rosszul állnak tudatosság tekintetében. Minden gond nélkül megadják a nevüket, életkorukat, címüket, szüleik nevét az interneten. Almási Gizella a Media Smart projektvezetője elmondta először a pedagógusok figyelmét szeretnék arra felhívni, hogy a kidolgozott tananyag, segédanyagokkal együtt rendelkezésre áll, csak használni kell. A program 14 foglalkozásból áll, bármelyik tárgyba beépíthető, variálható.

Mit tapasztalnak, amikor az iskolákban járnak?

Azt gondolom, hogy gyakran nem iskola vagy régió függő, hanem elsősorban a család befolyásol. Találkoztam olyan gyerekkel, értelmiségi családból, akit a szülők egyedül hagytak a laptoppal, és a gyerek éjszaka rémülten, izzadtan ébredt, mert olyan történeteket nézett meg a neten, amikről másoktól hallott. Véletlenül derült ki. Talán sok esetben fel sem mérik a szülők, hogy mekkora felelősségük van ebben. Sokszor úgy érzik, hogy nem kell ezzel a témával foglalkozniuk.

Mik lennének azok az alapdolgok, amire mindenképpen figyelni kellene a szülőknek?

Először is a telefonok korosztálynak megfelelőek legyenek, nem feltétlenül kell eleinte mindent tudnia, bármilyen jó az. Minél kisebb a gyereknek, minél kezdetlegesebb legyen a telefon, amin csak bizonyos dolgokat ér el. Elég, ha a gyerek a szülőt el tudja érni, segítséget tud hívni, ha szükséges. Vagy legyen rajta programblokkoló, ami bizonyos hívószavakat, tartalmakat nem enged elérni, ahogy a gépeken is a szűrők.

A számítógéppel pedig lehetőleg ne hagyjuk egyedül, ha mégis, akkor legyen rajta olyan program, amivel megnézhetjük, hogy mit látott a gyerekünk előzőleg, és legyen megfelelő szűrés.

{AnyaMama}

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr885646210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása