Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

04. augusztus

"Ne add fel!" - ne ítéljünk, beszélgessünk

A szoptatás világhete van, így nem maradhat ki ez a téma sem a héten a blogról. Nekem nagyon tetszik egy amerikai cikk felvetése, aki azt mondja, hogy végre ne ítéljük meg egymást, hanem inkább beszélgessünk arról, hogy ki, hogy és miért dönt vagy alakul úgy az élete, hogy szoptatja vagy tápszerrel eteti a babáját.

szoptatas.jpg

Szerintem mindannyian tudjuk, hogy az anyatej mennyi jó, védő, a kisbaba egészségére pozitív hatással lévő, tápláló összetevőből áll, hiszen nem véletlenül adta így az anyatermészet. Úgyhogy egy-egy „divatidőszaktól" eltekintve, amikor a tápszert reklámozták elsődleges táplálékként, alighanem aki csak teheti szoptatja a gyerekét. Néhány egyszerű tanácsot is találtok majd a cikk végén, ami adott pillanatban jól jöhet.

Itt a blogon is már többször volt téma a szoptatás, még nagyon az elején leírtam saját kudarcaimat ezzel kapcsolatban. Azt a cikket még alighanem elég kevesen olvasták, így ide linkelem, a lényege, hogy én az elvileg rendelkezésre álló segítségek ellenére is eléggé magamra hagyottnak éreztem magam ebben a témában. 

Aztán voltak szép képek a természetes szoptatásról, és éles vita egy bátor hozzászólás kapcsán arról, hogy milyen is a nyilvános szoptatás megítélése. Itt most mindent megtaláltok egy helyen. 

De egy picit lépjünk tovább, annak mentén, amit az amerikai blogíró javasol, vagyis beszélgessünk a kérdésről. Az amerikai anyuka mindkét módozatot megtapasztalta, amikor tápszert vitt a játszócsoportba, igyekezett sárgás üvegbe tölteni, hogy anyatejnek látszódjon, és ne nézze ki őt a többi anyuka. Most, amikor szoptat úgy érzi mindenki őt bámulja, fura tekinteteket kap, amikor nyilvános helyen eteti a babáját, ezért szégyenkezik és zavarban van. Fáradt és mérges, és elege van abból, hogy még mások ítéletének nyűgét is hordozza. Kiáll, és 100%-ig vállalja, hogy szeretettel táplálja a gyerekét. 

Az üzenet pedig az lenne, hogy egy anyának sehol, semmilyen körülmények között ne kelljen szégyenkeznie, ha a gyermekét szoptatja, emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy minden anyát támogatni kell, bármilyen módon táplálja is a kisbabáját.

Három nagyon eltérő véleménnyel és látásmóddal rendelkező blogger összeállt, hogy összegyűjtsék az anyukák véleményét, hozzászólásait a témában, és támogassák őket élethelyzetükben. Egyikük, Kim Simon, akiről már írtam, mindkét utat megjárta. Suzanne Barston, aki kiáll a tápszeres táplálásért, hogy ne az etetés módja határozza meg, hogy milyen anyák vagyunk. Valamint Jamie-Lynne Grumet, aki a Time magazin címlapján is szerepelt, amint 4 éves fiát szoptatja, aki az „Én nem a babysitter vagyok" blogot írja.
A hozzászólásokból pedig úgy tűnik, hogy az anyukák nagyon hálásak ezért a kezdeményezésért.

Az ember a gyereke születése környékén sok mindenben bizonytalan, először főleg, de néha többedszerre is, sokszor érzi úgy, hogy valamit nem jól csinál, bezzeg másnak mennyivel jobban és könnyebben megy. Pedig ez nincs így, mindenkinek vannak vitái önmagával, nehézségei a tájékozódásban a rengeteg különféle tanács és információ között. Az a lényeg, hogy ne érezzük úgy, hogy mindenki jobban tudja, csak nekem nem megy, mert akkor a végén tényleg nem fog. Ha elveszítjük az önbizalmunkat, a hitet az ösztöneikben. Pedig mindannyiukban közös, hogy a legjobbat szeretnénk a gyerekünknek.

Akkor pedig, ha már a szoptatás világhete van, álljon itt tíz jó tanács, ami esetleg hasznos lehet, ha bizonytalankodunk, ráadásul más gyakorló anyukáktól származnak, így alighanem van bennük valami. Néha egy-egy egyszerű mondat is segíthet, az első nehéz hetekben. Lehet, hogy annak idején nekem is erre lett volna csak szükségem, hogy átlendítsen a krízisen. Mert bármilyen nehéz, végül egy gyönyörű dolog, ami nagy öröm, és a legjobb, amit megadhatunk a gyerekünknek.

1. Ne add fel aznap, amikor úgy érzed, hogy a legrosszabb.

2. Kezdd el, amilyen hamar csak lehet a szülés után.

3. Igyál sok vizet.

4. Ne az órát, hanem a babádat figyeld.

5. Az első hat hét a legnehezebb, utána egyre könnyebb lesz.

6. Csak kis célokat tűzzünk ki, csak egy napra előre gondolkodjunk.

7. Kérj segítséget a házimunkában, hogy nyugodtan etethess.

8. Maradj nyugodt.

9. Egy jó szoptatási tanácsadó nagy segítség lehet.

10. Élvezd ki ezt a kötődést, olyan hamar véget ér.

És még néhány hasznos mondat azok közül, amit az olvasók tettek hozzá:

„Letettem a tanácsadó könyveket, mert pánikba estem, hogy a lányom csak 7 percig szopik 15 helyett, és biztosan éhen maradt, pedig csak hatékonyabban szopott."

„Bízzuk a babára, hogy mit szeretne, öleld és figyeld a szükségleteit. Ez sok más gyerekkel kapcsolatos kérdésben is követendő lehet."

„Helyezkedj el kényelmesen, és helyezd el a babát is kényelmesen."

„Ne add fel! Szoptass igény szerint."

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

2 komment

szoptatás baba tanácsok

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr865444324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleszt 2013.08.07. 15:23:56

A 9. ponton megakadt a szemem. Erre minden első babás anyukának igen nagy szüksége van, nem értem miért nem tudnak erről a védőnők és csecsemős nővérek "oktatni", miért kell még egy külön tanácsadóhoz rohangálni a szülés után? A védőnő mindenbe beleszól, és olyan jó tanácsokat ad, hogy mosogassak domestossal. De azt el nem mondta volna, hogy csináljam gyakorlatban a fejést. A csecsemős közölte, hogy fejjek. Adott egy bébiételes üveget, ennyi volt a segítség. Na aki abba beletalál elsőre, az szuper képességekkel rendelkezik.

AnyaMama 2013.08.07. 15:33:43

@oleszt: Én is nagyon sok "hasznos" tanácsot kaptam. Ellenben azt soha senki nem tudta megmondani, hogy a gyerkőc jól szopik-e vagy sem. Én érezni nem éreztem, hogy telítődik, hogy leszívja stb.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása