Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

04. július

„Csajok, elő a cicikkel!”

A múltkori „Szoptatás természetesen" című cikkre és a kommentekre reagálva Móni megírta saját, Norvégiában szerzett tapasztalatait, ahol, mint a következőkből kiderül, nagyobb elfogadással és nyitottsággal fordulnak a téma felé, akkor is, ha nyilvános helyen történik.

3_1.jpg

„Nagyon örültem a cikknek, amit ma olvastam, mert hát igen..., otthon a szoptatás takargatni való tettnek bizonyul, pedig talán ez a legtermészetesebb, amit el tudok képzelni. Ciciztetni a buszon vagy a bevásárlóközpontban, itt hozzá kell fűznöm, hogy NEM elbújva a próbafülkében, hanem csak egy kényelmes padon vagy egy kávézóban!

Most röviden rólam: most volt 5 éve hogy Norvégiában élek a párommal. Van egy gyönyörű 7 hónapos kislányunk, akit Liliennek hívnak. Miután kiköltöztünk nekem is nagyon furcsa volt a látvány, hogy úton-útfélen látok anyukákat szoptatni (buszon, gyorshajón, kávézókban...tehát köztereken). És hát miért is ne????? Ha a gyerek éhes, akkor enni kell adni neki...nem??? Amúgy egy szoptató anyukánál szerintem nincs szebb látvány!

És akkor térjünk vissza, hogy miért volt nekem is ilyen furcsa: mert Magyarországon bevallom én még sohasem láttam, de tényleg ...soha, hogy bárki szoptatott volna közterületen. Ez igazan szomorú!

Hallottam én is, hogy otthon beszélik: a szoptatás intim dolog és mindenki végezze otthon, mert ez magamutogatás. Micsoda? Hiszen a TV és az utcák, az újságok (akár egy sima napilap, nem kell pornóújságra gondolni), tele vannak meztelenséggel. Hát akkor kérdem én, ez természetes? A szoptatás meg mindenkinek a magánügye?! Szerintem szoptatáskor a melleknek nincs semmi szexuális kisugárzása, hanem mellek, amik hozzájárulnak gyermekeinknek az egészséges élethez, bármilyen hosszan van is teje az anyukának. Az anyatej egy kincs, és ezt az időt ki kell használni.

Norvégia bababarát

Akkor a saját tapasztalataimról. Első pillanattól kezdve láttam, hogy Norvégia bababarát ország. Értem ezt úgy, hogy WC- vel és gyereksarokkal vannak ellátva a bankok, egyszerű boltok és különféle intézmények, ahol akár tisztába is tudod rakni a gyerkőcöt várakozás közben. Kisebb bevásárlóközpontok is rendelkeznek babaszobával, ahol ingyen pelenka is ki van téve, ha netán elfelejtettél volna hozni magaddal.

Vagy még egy példa: úgy van kialakítva a babszoba, hogy a WC-t is tudd használni és ne kelljen kint hagynod a gyereket a folyósón, hanem biztonságban tudhatod magad mellett. Ezért nem kell rosszul érezned magad, ha esetleg kimész a házból. Miután megszületett a lányocskánk nálam sem volt kérdés, hogy a szoptatás hogy fog történni.

Ott és akkor, mikor éhes lesz. És tudjátok .....nincs ennél felemelőbb érzés! Elmenni egy barátnővel csavarogni, beülni egy kávézóba és közben megciciztetni az apróságot. De ehhez fontos a más emberi szemlélet is, mert ez itt megszokott látvány, és nem megbámulni vagy megmutogatni való.

Az anya, mint munkavállaló

Hát igen, a szemlélet és a társadalmi hozzáállás nagyon fontos. Míg a munkáltatók előítéletekkel lesznek az anyaság iránt, nagyon nehéz lesz változtatni, mert minden itt kezdődik. Még egy példa az én esetemből: volt olyan munkahelyem, ahol a felvétel előtt terhességi tesztet csináltak a nőkkel vagy egy másik ahol felvételin megkérdezték, hogy szeretnénk-e a közeljövőben gyermeket, mert ha igen sajnos nem tudnak alkalmazni. Már előre rettegsz, hogy mi van, ha babát szeretnél, ez felháborító!

Talán mindez együtt váltja ki bennük, hogy nem mernek szoptatni az anyukák, mert olyan, mintha valami bűnt követnének el. De talán ehhez hozzájárul a hosszú gyes is. Három évre kiesel a munkából és a munkáltatód elveszít egy embert 3 évre. Norvégiában ez úgy működik, hogy választhatod a fizetésed 80%-t és akkor otthon vagy a gyerekkel 11 hónapot, vagy a 100%-ot, akkor a teljes fizetésedet kapod meg 8 hónapon keresztül. Szerintem ez így nagyon jó és működőképes.

Itt még soha nem éreztem kényelmetlenül magam, ha közterületen ciciztettem meg a lányomat! Talán ha Magyarországon is több anyuka szoptatna közterületeken, vagy ha egyszerre ellepnék a belvárost egy közös ciciztetésre, ezzel is demonstrálva, hogy igenis ez együtt jár egy babával és igenis nem kell, hogy rosszul érezzék magukat, mert anyák! Remélem, ez a nézet változik, és mindenki élvezni fogja felszabadultan az anyai örömöket, mert ez igazán hozzá tartozik! Én élvezem, és mindenkinek ezt kívánom! Tehát......csajok: elő a cicikkel!!!!!"

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

58 komment

szoptatás baba Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr775390389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iqfighter 2013.07.04. 11:54:25

Hali,

" Szerintem szoptatáskor a melleknek nincs semmi szexuális kisugárzása" - ezt valoszinuleg csak a nok gondoljak igy. Egy atlagos ferfi szamara a mellnek mindig van szexualis kisugarzasa. A gatlastalanabbaknak egy nyilvanos szoptatas bamulnivalo, a szemermesebbeknek meg zavarba ejto.

Nyilvan Norvegiaban ez megszokott (en is itt elek egyebkent), de ez inkabb szocialis neveles mint aszexualitas kerdese.

tottival 2013.07.04. 12:45:09

bírnám ha nem látnék ciciztető kismamákat az utcákon.

kandel 2013.07.04. 13:46:51

@tottival: hova jutnank, ha mindenkit kitiltanank az utcarol, akit nem szeretunk latni? az egyiket azert mert dagadt, a masikat, mert szoptat stb. stb.

Tadt 2013.07.04. 14:19:46

attól,hogy valakinek gyereke született és erre büszke, nem biztos, hogy más is az ő mellét szeretné a látóterében tudni.
egyetértek iqfighterrel abban, hogy amíg a férfiak kurjongatva,megbámulva reagálnak egy ilyenre, addig mindegy is, hogy az anyuka mennyire találja ezt természetesnek, nem lesz az.
Nőként egyébként én sem vagyok kíváncsi más emlőjére. Még akkor sem ha ő eufórikus állapotban veszi elő azt, vagy épp nem szexuális felhívást kezdeményez, hanem etet. Azt sem szeretem, amikor valaki a buszon eszik..lehet hogy ez máshol felvilágosultság,meg szociális beállítottság kérdése, de arra szerintem semmiképp sem lehet ráfogni, hogy mert ez természetes. Mióta? meg hol? Nyilván afrikában természetes mióta világ a világ, azt azonban nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk 100-200-300 éve is a nők az utcán etettek. Legfeljebb az alsóbb rétegek női.
Ezzel nem azt mondom, hogy aki az utcán szoptat, az proletár, csak azt, hogy nem biztos hogy más is látni akarja ezt. Mint ahogy mondjuk a körúton sem áll le hugyozni az átlagember, csak mert kell.
Aki akarja, csinálja nyugodtan, de én biztos rosszul érezném magam, ha 200 nő kivonulna az utcára és előkapná a csecsét :D

Szelid sunmalac 2013.07.04. 14:20:24

Imadom, mikor egy kismama irja azt, hogy "egy szoptató anyukánál szerintem nincs szebb látvány!". Ennel szebb onigazolast keresve sem lehet talalni. Szerintem meg a sorhasu, szoros izzadt felmeztelen ferfitestnel nincs szebb latvany, ezert en vagyok a vilagon a legszebb, tehat tessek mindenkinek engem bamulni! Kb. ez a logika.
Tipikusan az a bekattant anyuka, akit szules utan elboritanak a hormonok (ami evolucios szempontbol persze rendben van), es ezt uton-utfelen mindenkinek az orra ala akrja dorgolni. Nincs mas, csak o meg a dragalatos gyereke, mindenki mas hajoljon meg elotte. Istenem! mindjart hanyok!

Szelid sunmalac 2013.07.04. 14:28:22

Egyebkent kedves szoptatosok, a legtobb embernek pont ez a baja, amit ez a poszt is oly fenyesen igazol, nevezetesen a hozzaallas. Ez a "minden a vilagon csak rolam szoljon, mindenki mas hulye es kulonben is bekaphatja, meg aki nem igy gondolkodik, az begyepesedett balkani fereg" attitud. Ez az arrogans, onzo, bekepzelt mentalitas. Na ettol ruhellik a szoptatos anyukakat. Mert beviszi a kolykot a munkahelyre es mindenkinek gugyognie kell a kisdedhez, azonnal felredobva mindent. Mert semmi mas nem lehet a tema tarsasagban, csak a babuci. Mert minden mondat arrol szol, hogy tegnap epp milyen edesen bukott. Mert ha valakit zavar a nyilvanos szoptatas, az le van szarva, de neki minden joga megvan. Mert mig tolunk nyugatabbra-eszakabbra termeszetesen viselkednek a kismamakkal is, addig itthon meg vannak gajdulva es minden roluk kene szoljon. Ugyanis Norvegiaban a kismamakat is ugyanugy kezelik, mint barki mast, cserebe a kismamak sem varjak el, hogy az egyetlen anyakiralnyokent kezeljek oket.

oleszt 2013.07.04. 14:44:21

Lehet, hogy a norvégok így vannak szocializálódva, de mi magyarok vagyunk. A saját normáinkat miért nem akarjuk betartani? A teába sem teszünk tejet mint az angolok, mert nekünk ez undorító. És igen a melleknek szexuális jelentése van, még akkor is mikor szoptatunk, aki ezzel nem ért egyet kérdezze meg a férjét.

mézescsók 2013.07.04. 14:51:53

Van még egy halom természetes dolog, amit az ember nem nagy nyilvánosság előtt tesz.
A pornómagazinokra való hivatkozás csúsztatás.
A szoptatáshoz, ha valóban kizárólag a gyermekem érdekét szem előtt tartó anyuka vagyok, nyugalom kell, tisztaság, csend és intimitás. Legkevésbé zajos vendéglő vagy cukrászda (még akkor sem, ha az a luxuskategória és nem a sarki romkocsma), köhögő, beszélgető, nyálas, ilyen-olyan betegséget hordozó embertömeg, por, edénycsörömpölés, stb. szükségeltetik hozzá. Azt már nem is említve, hogy a babák a szoptatás és büfi után többnyire elalszanak, és erre sem a fenti körülmények a legideálisabbak.
Egyébként nő vagyok, szoptattam, de sosem közönség előtt és nem volt nagy művészet úgy alakítanom a dolgaimat, hogy az etetésre otthon kerüljön sor. Közönség sem kellett. A férjem nézhette (szerette is nézni, de inkább a baba miatt), az anyám és az anyósom, de pl. sem apám, sem az apósom nem tartotta szükségesnek, hogy a szoptatás bámulásával mutassa ki az unoka iránti szeretetét.
Az a sanda gyanúm, hogy a nyilvános szoptatás mellett kardoskodó nők zömében van némi exhibicionalizmus, súlyosabb esetben feltűnési viszketegség.

Szelid sunmalac 2013.07.04. 15:08:35

@Orszag: Koszonom. De talalkozomom veluk eloben is epp eleget :)

abigél 2013.07.04. 15:32:16

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: minden szavaddal mélységesen egyetértek! és ha nem alélok el a gyermektől, akkor gyermekgyűlölő feminista dög vagyok.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.07.04. 15:38:43

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Szerintem nem volna olyan istentől elrugaszkodott ötlet, ha a gyerekeket be lehetne vinni a munkahelyre. Nyilván nem úgy, hogy mindenki hagyja félbe, amit csinál és hangos "babucibabuci" kiáltások közepette elájuljon a gyönyörtől, mert ez éppen olyan undorító, képmutató modorosság, mint az, hogy a terhességet, a szülést és ezek végtermékét egyre többen úgy tekintik, mint mondjuk az ótvart vagy a lapostetvet. Szoptatás mellett nyugodtan, simán lehet dolgozni (én is megtettem, persze az is igaz, hogy otthon melóztam), kb. fél éves kortól lesz a gyerek annyira zajos, hogy már nehezebb tőle koncentrálni, de ha úgy van szoktatva, még ilyen idős korában is elvan a játékaial, óránként annyit kell vele foglalkozni, mint amennyit a többség pl. facebookozik vagy emailezik. A szoptatás - az utcán szarás csodaszép példájával ellentétben - nem büdös, nem szennyezi az emberi környezetet és nem a betegségek potenciális forrása. Az utcán baszással ellentétben nem vonja magára azonnal, óhatatlanul és hosszú időre a figyelmet, nem gerjeszt azonnali szexuális vágyakat. Szoptatás közben a mellbimbó meg úgy általában a mell csak akkor látszik, ha valaki úgy jó istenigazából odabámul, hogy "hűhanahátcsöcs" (jó, persze, lehet úgy szoptatni, hogy még a hüvelybemenet is látszik és közben ordítani, hogy "idenézzetek, milyen állati természetes vagyok" de ez azért már a hülye extremitások közé tartozik). Mint bármely más szociális témában, szerintem itt is a középút a legjobb: az anyuka nyilván nem várhatja el, hogy ő legyen a világmindenség központja, de azt igenis elvárhatja, hogy az "állapota" miatt ne érezze magát egy számkivetett féregnek. Mindenkit érhet baleset: elképzelhető, hogy valaki nem ér haza vagy valamilyen nyugodt helyre, mire eljön a szoptatás ideje (már ha egyáltalán olyan gyereke van, mint például az enyéim voltak, hogy 180,00 percenként szoptak, nyugodtan lehetett köréjük programokat szervezni.). Ilyenkor szerintem mindenkinek jobb, ha megszoptathatja valahol az ivadékot, mintha a kölök fültépő üveghangon végigvisít másfél órát.

Elijah_Baley 2013.07.04. 15:42:01

szerintem is több nő kéne szopotasson nyilvános helyeken.
főleg nagymellű, fiatalabb, dekoratívabb női egyedek.
igérem, nem izgulok rá, hisz közismert, a női mell látványa a férfiak számára csak a praktikus tejhozam és utódtáplálási tengely mentén bír jelentőséggel...

kikoránkel 2013.07.04. 15:48:20

kismamák, kutyások, horgászok társasága messze kerülendő...

Elijah_Baley 2013.07.04. 15:53:27

@Kovácsné: ne hozza be melóba, majd ha a kis fityelék megtanul excelt reszelni, jöhet beseíteni, addig hívja meg a kedvenc kollegáit a cukiba oszt ott sikoltozzanak a bilógia mindennapos csodáján álmálkodva.
a dekoltázs se azért van ugye h vágyat gerjesszen, hisz se mellbimbó se vulva nem villan.
vannak olyan országok, ahol nem divat az asztalnál böfőgni, tátott szájjal ásítozni meg uccán szoptatni, pedig ez mind olyan ártalmatlan természetes emberi dolog.
és ne visítson, azér van annya, h elmeneccselje a kis tamagocsit, ha nem sikerül, pironkodva takarodjon magánterületre.

K.anna.Teapot 2013.07.04. 16:00:00

En elegge szemermes tipus leven,igyekeztem elkerulni a nyilvanos szoptatast.A szoptatas kozbeni bensoseges viszony fontos mely soran erosodik a kapcsolat kozted es a babad kozott es eppen ezert szamomra nehez volt ha barki nezett,akar a csaladtagok kozul is.
Ugyanakkor volt kendom ,amit ha az ember lanya hasznal az egvilagon semmit sem lehet latni!Szerintem a kendo alatt torteno etetessel semmi baj nincs.Az a zavaro ha valaki kipakolja amije van.
Akarmilyen tudatos az anya igenis elofordulhat,hogy az ehseg nagy ur a kicsinel pl egy repulout soran, az orvosok is ajanljak a felszallas leszallas kozbeni szoptatast,itatast a kicsi hallojaratanak epsegeben tartasa miatt.

kIára 2013.07.04. 16:34:48

Sosem veszít aktualitásából:

   Mélyen tisztelt Szoptató Anyák, szevasztok! Különösen Te, Szoptató Mama!
   Az animáliák országába, a chordata törzsbe, a vertebrata altörzsbe, a mammalia osztályba, a primates rendbe, a hominidae családba, a hominini nemzetségbe és a homo nembe tartozó nőnemű egyedként: köszöntelek.
   Engem is anya szült és tejével táplált (közben szeretett) és én is ezt fogom tenni saját porontyaimmal. És erre rajtad kívül a parányi cickánytól, a varacskos disznón át az elefántig számtalan mammalia képes.
   Nézem a csecsemőkori képeimet és undorodom az egykori párkilós, visszataszítóan rózsaszín, anyám mellén csüngő parazita mivoltomtól. Méghogy cuki… tudod mikor.

   Tudom, hogy te most anya vagy (ó, bocsánat: Anya; [ja nem: ANYA]) és ettől – a hátfájások ellenére – félig a mennyben érzed magad; Te vagy az egyetlen, az igazi, a teremtés csodáját megismétlő La Divina. Taps. Amit csinálsz az természetes, sőt, maga A Természet. Főhajtás. Taps.
 Ennek ellenére egy mesterséges, urbánus közegnek nevezett közösségben élsz, ahol egy mesterségesen létrehozott, kulináris élvezeteket nyújtó műintézményben egy mesterségesen létrehozott csereeszközért, mesterkélt pincérektől, mesterségesen készített tányérról, mesterségesen készült villával és késsel, nyugati civilizációnk évszázados manírjait követve – társaságban – elfogyasztod a mesterségesen készült, olykor művészien elrendezett táplálékod.
 Legközelebb, mikor ilyen műintézménybe mégy, kérd meg a pincért, hogy kötőféken hozza az asztalodhoz a Bimbót és ott helyben fejje ki a café con leche-dbe a friss bocitejet, vagy egyenesen állítson egy kecskét az asztalra, hogy közvetlenül a tőgyéból szívhasd a napsugaras biomezőről lelegelt tejjé átalakított cellulózt.
   A melledre — ami immár nem a másodlagos nemi jellegedet bizonyító szexi testrész, hanem egy emlő, egy tőgy, amelynek mirigyei történetesen egy fehérjéből, laktózból, ásványi anyagokból, zsírból és vízből álló emulziót választanak ki, amitől csak az egyetlen és megismételhetetlen, univerzum csodája utódod nem undorodik — senki sem kíváncsi.
 
   Kérlek, bocsásd meg nekünk, civilizált, kényeskedő, arrogáns és intoleráns bunkóknak, hogy nem vagyunk rá kíváncsiak, ahogy rózsaszínű szivolád átszellemült madonnaarccal táplálod és szereted. Ez – akárcsak a meghalás –, szigorúan magánügy. Te magad mondod: i n t i m. Meghitt. Csodálatos, mondhatni isteni, ahogy érzed a kötődést. Ennek szellemében csináld csöndben, édesanyád szellemében, diszkréten és elvonulva. [- Ó, kérlek bocsáss meg nekem, de ha kérhetem: áldozatokat hozva. Ha már áldozatot hoztál a Természet oltárán, hozz egy kis áldozatot a Civilizáció oltárára is. Csak az Egyensúly és a Harmónia végett. -]

 Nem vagyunk rá kíváncsiak. Nem érdekel. Reméljük, mi is átéljük egyszer. Fakszni- és hivalkodás- és képmutatásmentesen.

Köszönöm.

Szelid sunmalac 2013.07.04. 16:37:47

Az itt kommentelo anyukakkal tokeletesen egyetertek! Valoban, be lehet vinni a munkahelyre a gyereket, ha van gyerekmegorzo. Ha nincs, az anyuka es a tobbiek sem tudnak dolgozni, tehat felesleges bevinni. Ha meg csak azert, hogy mutogassa, arrol kulon megvan a velemenyem.
Lehet szoptatni nyilvanos helyen is, de ahogy mondtak, lehetoleg ugy, hogy az a tarsadalom tobbsege altal is elfogadhato legyen, es nem kell hozza a mellet kozszemlere tenni, mert rohadtul nem vagyok kivancsi ra. Summa summarum: ha figyelemmel vannak az anyukak masokra, masok is figyelemmel lesznek rajuk. Amig ok nincsenek, addig masoknak sem kell.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.07.04. 17:31:38

@közmunkás bérkommentelő: Látom, nem figyelsz (: Úgy hozza be, hogy ne zavarjon másokat. Úgy szoptassa, hogy ne zavarjon másokat. Senki ne érezze magát rosszul, senki ne érezze magát megalázva, leszart, másodrendű állampolgárnak. A többi ember se, az anya se.
Ha pedig szerinted a dekoltázs ugyanaz a kategória, mint a szoptatás közben (egyáltalán nem szükségszerűen!!) előbukkanó, munkában lévő női mell, akkor szerintem keress valakit egy megfelelő dekoltázzsal és vezesd le az indulataidat. Lehetőleg pironkodva takarodva közben a magánterületedre, és nagyon, nagyon ügyelve arra, nehogy terhesség legyen a dolog vége.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.07.04. 17:37:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ebben teljesen igazad van, a probléma ott jelentkezik, hogy mintha a posztokban és a kommentrohamokban mindig, mindenki egy kalap alá lenne véve, az pedig nem hogy nem közelíti a frontvonalakat egymáshoz, de inkább örökös állóháborút eredményez.

ei jenta 2013.07.04. 17:45:46

@iqfighter: en szerintem nem neveles kerdese ,csak nem latni semmit a mellekbol,mert senki nem beszelt kidobott mellekrol!!!!!!!!De amint latom mindenki el van foglalva a nagyfoku rosszindulataval es a massag el nem fogadasaval igy a lenyeget nem nagyon vettek le a szovegbol.

Kaoraku 2013.07.04. 19:28:13

Ja értem. Tehát nekünk el kéne fogadni, hogy ő mutogatni akarja magát minket lenézve, amiért nem akarjuk, és ezért rohadjunk meg. De nekünk meg nem lehet róla véleményünk, és jópofát kell vágni hozzá, csak mert neki ez a vágya.

ei jenta 2013.07.04. 19:44:55

@Kaoraku: nagyon korlatozott vagy!!!!!!Csak itelkeztek es nincs semmifele parbeszed!Nem mutogatsrol szol az egesz hanem egy gyerek eteteserol ami pl nem egy kavezo kozepen totrenik es nem kidobott mellekkel hanem eltakarva egy pelenkaval es egy azert felreeso helyen!

deadly108 · http://deadly.freeblog.hu 2013.07.04. 19:57:00

Szia, csak a cikkhez szólnék hozzá, a komentek túl hosszúak nekem. Engem se zavar, mint már 1,5 hónapos apuka, hogy ha valaki szoptat közterületen.

Nekem egy furcsa volt itt Mo.-on a feleségemnek volt egy ödémája a gátmeccés mellett és bementem a szobába segíteni ,mert nehezen mozgott. A "csajmamákat" :) nem zavarta de a előző korokból megmarad családtagok utánam futottak, hogy hogy képzelem hogy be megyek (4 anyukás) szobába mert épp szoptatnak bent. Persze mit várok egy 60 éves nagymamától, hogy azt képzelje, amikor babám született ciciket megyek nézegetni a kórházba, annyira szánalmas, kiosztottam volna, de nem tettem.

A másik hogy egy gyors étterembe dolgozok, ott is van sok ember akinek megoszlik a vélemény, bár engem ott se zavar hogy egy anyuka ciciztet, de van akit igen.

ei jenta 2013.07.04. 20:23:57

@deadly108: :-)Ferjem is ezen az allasponton van.Nagy tavolsagokra lakunk mindentol es ha igy gondolkoztam volna(magamutogato,feltunesi viszketegseg...stb) mint egyesek a gyerekunk nem kapott volna anyatejet.Igy szoptattam buszon,hajon es csendes kavezoban is ferreeso helyen.Nem zavartam senkit mivel nem lehet semmit latni a pelenkatol.Ha valaki ezt eliteli azt nagyon sajnalom.De eleve mi jogon itelkezik??Reven hogy Mo.nincs megoldva a babaszoba ne gondoljatok hogy egy koszos wc-be beulve fogok etetni mert a tobbseg korlatozott felfogasu.

deadly108 · http://deadly.freeblog.hu 2013.07.04. 20:51:39

Persze nálunk csak egy wc van vagy egy női öltöző, (mert jógaközpont van étteremmel) de az izzad jógások se lenne jó társaság egy babának :)

ei jenta 2013.07.04. 22:00:10

Semmi sem kotelezo ez a lenyeg, nem kotelezo nyilvanosan szoptatni ,de HA valaki szeretne(nehez felfogasuaknak nem kidobott mellekkel hanem kulturaltan de ugymond kozteruleten)es nincs babaszoba csak izzat jogasok :)akkor ne kovezzek meg erte ...mert mar lassan ott tartunk.Ezt nevezik tolerancianak.

Kaoraku 2013.07.04. 22:00:36

Szerintem ti nem fogtátok fel, hogy mi a mi problémánk...
Az anyuka nem arról ír, hogy szükség esetén megszoptatja a gyereket ott, ahol tudja. Itt jegyezném meg, hogy amíg szopik a gyerek az anyukák nagy általánosságban nem járnak olyan messzire el az otthonuktól, hogy éhen pusztulna a gyerek, ha meg kéne várnia, míg hazaérnek. Bár amennyiben a Szahara közepén laktok például, akkor elnézést kérek.
Itt mindenkinek azzal van baja, hogy az anyuka egy másik kultúrára alapozva akarja elvárni tőlünk, akik attól a kultúrától eltérő kultúrában nőttünk fel és élünk, hogy mi is a szerint ítéljünk meg valamit, ahogy ők, avagy ez az anyuka. Azért, mert SZERINTE (és aki még SZERINT) ez egy gyönyörű látvány mindenki másnak, aki szerint nem, ezt el kéne fogadnia. Le van szarva az egész világ, mindenki igazodjon őhozzájuk.
Csak azért, mert neked orgazmus egy szoptató nő látványa (ami szerintem például elképesztően beteges), másnak lehet, hogy nem. Miért kell őt arra kötelezni, hogy nézze evés közben? Senki nem mondja, hogy menjetek egy pottyantós wc-be szoptatni, de szerintem ha például kávézóba vagy étterembe meg az embert, azt tudja előre, és meg tudja előtte etetni a gyereket.
Ez az egész semmi másról nem szól, mint hogy ti elvárnátok, hogy mindenki igazodjon hozzátok, ugyanakkor mindenki rosszgonosz aki meg befuckol, hogy térjetek már magatokhoz, mert nem körülöttetek forog a világ.
És még egyszer, hogy hátha a gyengébbek is felfogják:

Nem a nyilvános helyen szoptató anyával van a bajunk, aki nem tudja ezt máshogy megoldani. Hanem azzal, hogy elvárjátok, hogy szerintünk ez szép, kívánatos és gusztusos látvány legyen. Igenis undorral fog ránézni az, aki szerint ez az. Ahogy undorodva néz rá az átlagember arra is, ha egy 250 kilós nő forrónaciba és haspólóba tántorog az utcán. Teljesen mindegy, hogy őszerinte ő jól néz ki. De persze tegye nyugodtan, csak ha nekünk őt el kell viselnünk, neki is el kell viselnie azokat, akik szerint meg undorító.
Mert az elfogadás kétirányú.

ei jenta 2013.07.04. 22:25:22

@Kaoraku: Hat ezzel most nagyot mondtal??Pont ez a lenyeg hogy az anyuka nincs a lakashoz kotve ,nem azon stresszel hogy hogyan es mikor er haza.Es semmi sem kotelezo!Nem azokrol szol akik nem akarnak hanem akik esetleg szeretnenek de nem akarjak hogy megvessek erte.Nem merik az ilyenek miatt mint te,aki bizonnyal tokeletes vagy??? .Senki sem var el semmit csak pl ne zavarjak ki az etterembol vagy ne egy probafulkebe kenyszeruljon.Miert olyan nehez elgondolni hogy nem mindenki ugy gondolkozik mint te??

ei jenta 2013.07.04. 22:30:54

Ja es nem a Szahara kozepen lakunk hanem egy szigeten es itt a lehetosegekrol van szo es igen az anyuka errol ir hogy lehet ez maskepp is Ha es itt van ha nagyobb lenne bennetek a tolerancia, es kevesebb a rosszindulat.

ei jenta 2013.07.04. 22:38:45

@Kaoraku: te meg gondolom nem kezelted magad soha a masik helyzetebe( ezt erosen ketlem )pl az a 250 kg no lehet akar hormonzavaros is ,es o is szerene felvenni forronacit Es probalja jol erezni magat benne tehat onnon hibajabol nez igy ki ahogy kinez ,akkor ot assuk el mert undorito???Vagy miert kene magat undoritonak erezni mert mas mint te aki tokeletes vagy .Kinek mi a normalis??

wrstjnethn 2013.07.05. 00:20:49

Ha szoptatás közben nincs a melleknek semmilyen szexuális kisugárzása, akkor tessék azt is elviselni, ha előkapom a bránert és üvegben hugyozok az étteremben, buszon, utcán. Annak sincs szexuális kisugárzása. Max nyomok egy barnát is. Miért ne? Természetes, nem?? Felemelő érzés így kimozdulni otthonról, hogy ott hugyozok-szarok ahol rám jön.

wrstjnethn 2013.07.05. 00:25:46

@kandel: Isteni lenne, csak én lennék az utcán! :)

Kaoraku 2013.07.05. 01:27:58

Igazából én vagyok a hülye, hogy leálltam vitatkozni valakivel, aki képtelen mondatokat az elejétől a végéig elolvasni, és értelmezni azt...
Az anyuka sehol egy szóval nem említett olyat, hogy bárkit bárhonnan kizavarnának. Ezt már te magyarázod bele. Ráadásul ahonnan KItudnak zavarni az nem közterület, hanem magánterület, márpedig a saját lakásában/boltjában/éttermében mindenki saját maga dönti el, hogy törvényes kereteken belül maradva mit enged meg, és mit nem. A levél végig arról szól, hogy Norvégiában mi van. És elvárná, hogy a Norvégiában élő szokásokat és gondolkodásmódot átvegyük. Azért, mert szerinte az jó, és őneki az kényelmes - ráadásul meg akarja mondani, hogy egy adott dolog nekem gyönyörű vagy undorító-e. Mindezzel párhuzamosan pedig elítél azért, mert máshogy gondolom. Nem. Egy anyuka ne szoptasson az út közepén. Több okból sem. Igen, ha nincs más lehetősége, és a gyerek a következő percben éhen fog halni (remélem nem kell elmagyaráznom, hogy ez irónia, mert valljuk be ilyen helyzet elég valószínűtlen) akkor etesse meg nyilvánosan, bár ekkor se hiszem el, hogy ezt ne lehetne diszkréten rendezni.
De egy anyuka se várja el, hogy ez másnak gyönyörű látvány legyen csak azért, mert szerinte az. Meg apuka se, mivel felteszem a saját gyereke meg felesége a szép látvány, nem bárki aki szoptat, mert akkor meg ott vagyunk, hogy perverz amiért mást nézeget.
Ha nekem ahhoz van kedvem, gondolhassam azt, hogy egy paraszt. És ne hirdesse is, hogy az lenne a normális a világban, ha a többség igazodna a kisebbséghez, és ha nem akarnak, akkor ignoráns tudatlan büdös bunkók. Bezzeg az milyen intelligens, aki megpróbálja ráerőltetni az ízlését a többiekre...

Kaoraku 2013.07.05. 01:32:58

@ei jenta:
1 - elég kevés sziget van Magyarországon, ahova olyan körülményes eljutni, hogy éhenhalna egy kisgyerek.
2 - a 250 kilós nő tőlem érezze jól magát, legyen hormonzavaros, de ha ő úgy gondolja, hogy járkálhat ilyen ruhában az utcán, akkor ne sértődjön meg, ha szerintem rusnya, mivel a toleranciát nem csak elvárni kéne, hanem viseltetni kéne a többiekkel szemben is. Ha csak a másik igazodjon énhozzám, az nem tolerancia

ei jenta 2013.07.05. 07:50:00

@Kaoraku: 1-Ladod itt vannak a korlatok senki sem beszelt hogy a sziget Mo.van ugyan igy nem beszelt az anyuka arrol sem hogy barkinek ez kotelezo lenne!!!
2-erre csak ennyi emberek szegyene vagy

Elijah_Baley 2013.07.05. 11:27:20

@Kovácsné: ebben egyetértünk, ha úgy szoptat, h nem látom, tőlem csinálja, épp csak a cikk nem azt sugallja.
egyébként meg nem tehetek róla, a ciciről mindig ugyazan jut eszembe, akár szoptat, akár mammográfián van, ez már csak olyan bilógia :)

ei jenta 2013.07.05. 11:47:18

@közmunkás bérkommentelő: hali!Mert nem irta oda hogy eltakarva van ,nem azt jelenti hogy ki van teve(nem minden apro reszlet lett talan leirva)... sot el van takarva a mell ,itt a lenyeg a kozterulet es az emberek hozzaalasa.Nem lesz kevesebb egy anya ha nem igy csinalja de esetleg lenne olyan is aki mellette van (nekik szolt mint egy lelkesites)annak ne legyen kellemetlen.Itt csak a valasztas lehetoseget irta le es meselt hogy mashol maskent is tud mukodi talan egy kicsit ironikusan de semmi esetre sem ez jon le nekem hogy "mindenkinek igy kell"teljesen tavol all ettol.De szerintem errol lehet kulturaltan is beszelni ,komunikalni emberhez meltoan es nem feltetlenul rogton megvetessel!!:)Lenyeg a parbeszed es a kozosut!!

ei jenta 2013.07.05. 12:01:15

Teljes mertekben azonositjatok a kepet,kepeket az anyukaval pedig ez hiba , egy elszigetelt kornyezetben teljesen normalis de ha emberek kozott van az ember nem igy mikodik ez nyilvanvalo.

kandel 2013.07.05. 13:15:40

@wrstjnethn: ugye? azert lehet, hogy meg tudnank egyezni, es akkor mar ketten is lehetnenk.

Elijah_Baley 2013.07.05. 14:07:28

@ei jenta: nekem nem ez jött le a cikkből, meg a replikák nagy részéből, de lehet, neked van igazad. én nem azt mondom, h ne szoptasson, tőlem azt csinál amit akar, de ne tolja a szemebe a csöcseit.
és pláne ne mondja meg nekem, h ez nem olyan, mert hadd én döntsem el mire izgulok fel.

ei jenta 2013.07.05. 14:18:01

@közmunkás bérkommentelő: mert tul dramatizalod mint ami egyebkent le van irva , egy mondatban sem emliti hogy emberek szemekoze nyomna a melleit!Es nem kotelezo hogy ez neked tetszen mindenkinek meg van a maga velemenye csak ezt nem mindegy hogy hogyan mutatjuk ki vagy reagaljuk le.;)

Elijah_Baley 2013.07.05. 14:24:14

@ei jenta: de, azt mondja, csak ne kérj tőlem szemantikai szövegelemzést mert megcsinálom szívesen, de belehalsz az unalomba míg végigolvasod.

ei jenta 2013.07.05. 14:24:59

@ei jenta: meg azt hogy kire izgulsz ra el sem merem kepzelni........... de inkabb nem is akarom.;))

ei jenta 2013.07.05. 14:38:03

@közmunkás bérkommentelő: biztos igazad van ,de nem tudsz semmit es maradjunk is ennyiben.Butasag ellen nincs orvossag.Szep napot neked !!;)Remelem egyszer felnōsz!!

Elijah_Baley 2013.07.05. 15:23:06

@ei jenta: női mellekre, korra, méretre való tekintet nékül...
mint minden férfi.
bocs, ha váratlanul ért az infó

ei jenta 2013.07.05. 15:47:36

@közmunkás bérkommentelő: koszike!Most irtad ala hogy igazan milyen vagy"korra valo tekintet nelkul"Szerintem tobb firfi neveben is kikerem a tobbes szamot!Csak beszelj a magad neveben!Arrol meg inkabb ne akard hogy velemenyt mondjak!

Elijah_Baley 2013.07.05. 15:52:30

@ei jenta: hát jó, van úgy h objektív okok miatt nem áll a jancsi, de maradjunk a klasszikus heteró-/biszex, szekszuálisan aktív 14-60éves mintánál, okés?

ei jenta 2013.07.05. 16:02:53

@közmunkás bérkommentelő: Lelekben egeszseges FERFI(te ebbe a kategoriaba nem tartozol)nem gondolkozik igy!

Elijah_Baley 2013.07.05. 16:05:58

@ei jenta: nemtom, vagy az eléggé kiterjedt ismeretségi köröm beteg egészében vagy te kéne lassan elmenj urulógushoz ezzel a dologgal....

ei jenta 2013.07.05. 16:07:25

@közmunkás bérkommentelő: szerintem jobb ha nem egeted magad tovabb ..kersz az anyukadtol egy kakaot es alszol :))

Elijah_Baley 2013.07.05. 16:09:36

@ei jenta: délután négykor? anyám tökre liberális, de ez azért túlzás lenne neki is.

ei jenta 2013.07.05. 16:09:47

@közmunkás bérkommentelő: nem fecserelek rad tobb idot mert kar erte!!!!hali

Elijah_Baley 2013.07.05. 16:16:28

@ei jenta: jó, csak ne szoptass az uccán elöttem, mert frusztrál.
köszcsyke :)

ezüstszem 2013.07.26. 00:47:43

A közeli parkban rendszeresen látok egy szoptató kismamát, teljesen természetesen viselkedik és nagyon aranyosak a kisbabával :-)
Koppenhágában csapatosan szoptatnak az anyukák a köztereken és rengeteg fiatal család sétálgat az utcán több gyerekkel, babakocsival. Felemelő.

"Ott és akkor, mikor éhes lesz." Igen...
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása