Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

18. június

"Fülemen is szatyor és gyerek lóg"

A tömegközlekedési eszközöket igénybe venni sokszor amúgy sem könnyű kisgyerekkel, ha az embernek a fülén is cucc, babakocsi és gyerek lóg. Ha ráadásul még a kedves utastársak sem segítőkészek, és meleg is van, az különösen nem az ember lányának álma. Ahogy ezt egy anyuka is megosztotta az ismeretségi körben.

lépcső_1.jpg

„Hőségriadó. Az emberek még a fásultnál is fásultabbak. Reggel már 31 fokot mutat a kinti hőmérő. A villamosra úgy tudunk felszállni, ahogy már egy ideje, legutolsónak. Egyik kezemben a gyerek biciklije/kismotorja (mikor melyik, ma éppen az előbbi), másik vállamon két (egyenként) 3 kg-os szatyrot egyensúlyozok, plusz fogom a kicsi pracliját, aki gondosan felkapaszkodik a neki hatalmas lépcsőkön. Épp felérünk, amikor már el is indul a villamosvezető, a helyek pedig beteltek.

Ez van, a gyorsabb győz. Találok egy utolsó szabad ülést, nem véletlen, odatűz a nap és menetiránynak háttal van, ide utolsó lendületemmel felcuppantom a gyerekecskét. Szatyrok a fejemen lógnak, a hátamon és minden más helyen szakad a víz. Elindulunk. Én ácsorgok, nem baj, fiatal vagyok. Gyermek szótlan, egy idő után zöldül. Rosszul vagy? - kérdem? Kis szája kicserepesedve pillanatok alatt, még nem öklendezik. Leszálljunk? Ühüm. A villamos épp megállóhoz közeledik, de nem tudom egyszerre a két szatyrot, a biciklit, a gyereket felkapni. Maradunk. A következőig túléljük, akkor egy tétova női hang felajánlja, hogy leviszi a biciklit. Hálás vagyok.

Hiszen vessek magamra, hogy ennyi a holmink. Hogy egy 2 és féléves gyerek ebben a hőségben, menetnek háttal rosszul van. És hogy tömegközlekedni támad kedvünk. Sarkos vagyok, sorry, de mióta anya lettem, látom, milyen kevés a Férfi. Az én szememben az már nem férfi, aki versenyt fut velünk, csak hogy leülhessen. Akinek eszébe nem jutna, hogy esetleg megemelje a bicót, amikor épp szabad kezem sincs. Tudom, lehet segítséget kérni, senki sem gondolatolvasó. De vannak egészen nyilvánvaló helyzetek... És persze van ellenpélda, pozitív tapasztalat, vannak kedves emberek. Csak ez a mai reggel nagyon rosszul esett."

A tapasztalat nyilván nem egyedi, sokaktól hallottam már hasonlót, amikor az emberek inkább a cipőjük orrát bámulják meredten, hiszen mennyi felfedezni való van még rajta, inkább, mint hogy felnézzenek, és esetleg átadják a helyüket, és ez persze nem csak a kismamákkal kapcsolatban van így.

A hozzászólásokból is látszott, hogy valaki már inkább el sem várja a segítőkészséget, van, aki azonban határozottan szólna. Külföldön pedig van, ahol a buszvezető szól rá az utasra, ha az olyan helyre ül, ami a babakocsinak vagy kisgyerekesnek van fenntartva. Bár az én gyerekeim már kinőttek a babakocsis korból, de sokszor látom, hogy például a metrón még a kocsit betolni, és állóhelyet szerezni sem egyszerű.

Persze mindenkinek lehet valamilyen oka aktuálisan arra, hogy éppen miért nem segít vagy adja át a helyét, de gyakran nem másról van szó, mint az empátia hiányáról. Nektek van hasonló vagy akár ellentétes tapasztalatotok?

{AnyaMama}

8 komment

vélemény gyerek közlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr595366794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KopaszMercis 2013.06.18. 19:58:48

"Ha ráadásul még a kedves utastársak sem segítőkészek, és meleg is van, az különösen nem az ember lányának álma."

Jézus mária...

Ann1294 2013.06.18. 20:10:39

Megoldas hatozsakba pakolom a cuccokat, hogy ket szabad kezem legyen. Oldalzsebbe uveg viz a gyereknek es nekem. Az ulesen meg felterdeltetem a tamla fele es nem lesz hattal rosszul es a cipoje se koszol. Ennyi.

Ann1294 2013.06.18. 20:12:43

Ja sapka, ellenzos... konnyed nyari ha rasutne a nap...

plüss_Teknős 2013.06.18. 21:11:01

Ez van, az emberek nem segítenek, pedig nekem egy a babakocsiban, egy a kezemet fogva közlekedünk..! Ha mégis, akkor 10-ből 8-szor nőnemű az illető és általában az öreg nénik(!!) segítenek emelni vagy adják át a helyüket (A csúcs, mikor 3 alfahím ellökdös az ajtótól, hogy elsőnek szállhassanak le, majd egy 78(!) éves néni segített leemelni a babakocsit).

Dögmelegben, hőségriadóban NEM megyek a gyerekkel napközben sehova. Killódunk otthon, a túlélésre játszunk, nem a villamoson izzadunk a néppel, munkaidőben.
Ja, és hátizsákban a cuccunk, üvegvíz, és fejfedő. És ha rosszul van a gyerek, akkor nem shopizunk, nem ügyintézünk, nem kibbekeljük a következő megállót, segélykérően körbepillantva, hanem tiplizünk haza.

na4 2013.06.18. 21:27:23

A buta anyukát nem sajnálom, csak a gyereket.

ügyfélszolgálatos 2013.06.18. 22:40:37

Mondjuk abban igaza van a posztolónak hogy ritka nagy tulkok az emberek. Most 3 hetet kényszerültem bkv-zni sok év autózás után és láttam hogy nulla előzékenység van az emberekben. Sőt sokszor ha az utcán sétálunk a gyerekkel még akkor is elsodorja a sok kretén ha fogom a kezét és próbálom irányítani. Amúgy az is igaz hogy hőségriadó alatt napközben nem mászkálunk egy kisgyerekkel csak ha nagyon muszáj.

sorica123 (törölt) 2013.07.14. 20:00:35

@plüss_Teknős: nem is a hőségen van a hangsúly, a zemberek ugyanekkora seggfejek ha esik, ha fú. Viszont az egy óriási szentszöveg, hogy gyerekkel nem megyünk sehova ha meleg/hó/cunami/akármilyen időjárási anomália van. Ugye ez csak irónia? Nem gondolom, hogy az anya hülye lenne, amiért nem otthon rohad és rohasztja a gyereket is, mindenki más meg a világon a legnormálisabb, amiért ül és néz.
Igazából ha meglátok egy ilyen felmálházott muttert, két dolog ugrik be:
- segítek, mert én is utálom, amikor észreveszem, hogy bámulni remekül tud a nép, segíteni nem. Esetleg mikor borulok, megkérdezi, hogy "segítsek?". Azaz kéééérjem szépen. Aha, nem, akkor inkább vasból vagyok.
- tényleg, krapekok ilyenkor hol vannak? És mindig megképzik előttem az a faszi, aki szabályosan kirobbant a hátam mögül a hetesen és diadalmasan lebaszta magát az előttem lévő ülésre, ami felé én is megindultam. Mint az óvodában, csak épp ez a díszpéldány idősebb volt mint én. Nem is a lovagi erények miatt, csak úgy mert nem hiénaalomban vagyunk vazze.
@ügyfélszolgálatos: amúgy tényleg jogos, hogy ha már így van, akkor mászkeráljon busszal hetven fokban gyerekestül, akinek hét anyja van. Nem azért, mert ez így jól van, hanem mert ne basszon ki se magával, se a kölökkel. A fehér bézból/surda/egyéb sapka meg a másik fele, nem viccből hordják/adják a gyerekre sokan. Én mondjuk vedelem a vizet ilyenkor, és ha meleg van, még csak nem is kell többet pisilni tőle (<=munkahelyen ezért lehet frankón elfelejteni inni, ahogy melózik az ember és nem akar kirohangálni, inkább nem iszik).

plüss_Teknős 2013.07.14. 22:58:01

@sorica123: Annyiban komolyan gondoltam, hogy nem megyünk sehova, hogy nem nyolcvan fokban/térdig hóban/szakadó esőben/üvöltő szélben megyek vásárolgatni a gyerekekkel, boltról boltra járva. 1-2 szatyor is iszonyúan tud hátráltatni, szerintem a gyerekek biztonsága fontosabb, mint hogy 10.-Ft-tal olcsóbban vettem a krumpli kilóját (sarkítok).
A posztból nekem nem tűnt ki, hogy fontos dolog lett volna a céltárgy, ami miatt felmálházva át kellett zarándokolni a város túlsó felére a negyven fokban, gyerekestől.
A pasik meg...? Áh, hagyjuk, a példád mutatja, hol vannak :-/ Sajnos. A Férjemen és a házban lakó, tehát ismerős férfiakon kívül 10-ből 10x az általad vázolt helyzet a jellemző.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása