Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

10. május

Szerintetek nálunk milyen anyának lenni?

A Save the Children nevű szervezet minden évben nyilvánosságra hoz egy listát, hogy a világon hol a legjobb és legrosszabb anyának lenni. Magyarország jelenleg az 52. helyen szerepel. (Csak az információ kedvéért a „nyertes" Finnország, az utolsó helyen pedig a Kongói Demokratikus Köztársaság szerepel 176.-ként, de ezt aki akarta már megtudhatta.) Magyarország helyezése abból a szempontból érdekes, hogy két éve még 22.-ek voltunk, ennyit romlott volna a helyzet?

anya_1.jpg

A felmérés szempontjait alapvetően statisztikák adják, így a gyermekhalandóság, az anyák halandósága szülés közben, tiszta ivóvíz elérhetősége, alultápláltság stb. dominálnak a közegészségügyi mutatók, aztán ez kiegészül még nők jövedelmével és politikai helyzetével.

Az ilyen listákból persze gyakran kimaradnak szempontok, és persze nincs okunk vagy jogunk sírni, ahhoz képest, amilyen a helyzet sok fejlődő országban, mondjuk az utolsó tíz helyezett afrikai országban. De ugye a dolog mindig viszonyítás kérdése, mert akkor már tekintsünk inkább előre, az élboly felé, a mindig „bezzeg" Skandináv országokra.

Ugyan a gyerekek későbbi jól léte nem képezi a felmérés részét (bár, hogy meddig tankötelezettek az igen), de például az első helyezetteknél az oktatásra fordított összeg alighanem a GDP jóval nagyobb százalékát teszi ki mint például nálunk. Ott a tanult és képzett gyerekekben, fiatalokban látják a jövőt, és a gyerek jövőképe, hogy milyen iskolába, felsőoktatási intézménybe járhat majd, milyen esélyei lesznek a munkaerőpiacon, bár teljesen szubjektív alapon, de szerintem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy anya jól érzi-e magát vagy sem akár saját bőrében.

Összeegyeztethető?

A másik fontos összetevő például az, ami fontos egy anya jóllétében, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a családi kötelezettségeit, vágyait és a munkavállalást. Ez pedig Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár, ami a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatást jelenti, különösen, ha a számok mögé tekintve a tényleges tapasztalatokat nézzük, hogy a négy óra mennyire négy óra, meg egyáltalán, hogy néznek a kollégák és a munkáltató sok esetben arra az anyára, akinek el kell indulnia a gyerekéért az óvodába, iskolába vagy ne adj isten valami intézményi eseményre, értsd anyák napja, farsang stb., ha egyáltalán van munkája.

Tavaly egyébként az Eurostat adatai szerint bővült a 6 év alattiakat nevelő, dolgozó nők aránya, ami 36.1%-os foglalkoztatást jelent, de ez az EU-s 58.9 %-hoz képest még mindig nem túl magas. Egy másik adat szerint a három év alattiaknál ez mindössze 14%. A nők összfoglalkoztatottsága 15 és 64 év között 52%, amivel az Unióban még mindig nem állunk túl jól, bár így is 20 éves csúcsot döntöttünk.

Szerencsésnek mondható, aki mindezt meg tudja oldani, a baj inkább az, hogy ez nagyon véletlenszerű és esetleges, azon múlik ki a főnök, annak van-e mondjuk családja, esetleg éppen ő is nő-e, aki küszködik hasonló problémával vagy éppen túlkompenzál. A vállalati illetve céges kultúrában sokkal kevésbé van benne, persze tisztelet a kivételnek, a családbarát és legjobb női munkahelyeknek, meg nem egyszer egyébként a sokat szidott multiknak, akik nem egyszer már kívülről hozzák a másutt már kidolgozott és működő modellt.

Valaki szerint jó, valaki szerint túl hosszú, hogy akár három évet is otthon lehet tölteni a gyerekkel, GYED-en, GYES-en. Szerintem az jó, hogy van választási lehetőség, így aki akarja és megteheti, otthon tud maradni ennyi időt a gyerekével, akinek pedig nagy kiesés lenne, az dönthet úgy, hogy kevesebbet tölt. Magyarországon az egyik leghosszabb a szülési szabadságon eltölthető idő, viszont az elhelyezkedési esélyek is drámaian romlanak utána. Erről már sokan írtak, hogy ehhez persze az otthon lévő nőnek is tenni kell, akár azzal, hogy fenntartja a kapcsolatot a munkahelyével, akár azzal, hogy közben is képzi magát.

{AnyaMama}

Szólj hozzá!

munka család anyaság Save the Children

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr845292138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása