Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

08. január

Ovi az erdőben, esőben, fagyban is

Persze honnan is jöhetne egy ilyen ötlet, mint egy igencsak sok zöldterülettel rendelkező országból, Svájcból. Eredetileg 4-7 éveseknek, ami ugye nálunk még inkább ovi, illetve az iskolás évek legeleje.

suli az erdőben2.jpg

Erdei iskola már nálunk is van, sok helyen benne van az iskola pedagógiai programjában. Nálunk például 4.-ben, úgyhogy közvetlen tapasztalatom még nincs róla, mert csak ennek az évnek a végén fog rá sor kerülni, igazi ottalvósan (amiért nem egyértelmű a lelkesedés), mint egy táborban.

Az ismeretségi körben azonban volt, ahol már jóval előbb kijut ebből az élményből a gyerekeknek, igaz először csak három napra, de ha jól emlékszem már első végén is mentek, és nagyon élvezték. Persze volt, aki hiányolta a szüleit, így a tanítóknak volt feladatuk az esti lélekápolásnál. Arról lehet vitatkozni, hogy vajon mikor felkészült már egy gyerek egy ilyen többnapos távollétre a családtól, az otthontól, ráadásul az életkoron túl nyilván személyiségfüggő leginkább.

suli az erdőben.jpg

De térjünk vissza a nem csak kampányszerű erdei iskolára, hanem arra, amikor a gyerekek rendszeresen a természetben töltik napjaikat, akár esik, akár fúj, de szó szerint. Az óvoda Svájc északi részén, Langnau Am Albisban található. A gyerekek énekléssel indítják a napot, aztán mese jön, étkezés, majd szabad játék az erdőben, ahol a pedagógus nem is feltétlenül látja őket minden pillanatban, hogy hol vannak. A gyerekek tüzet gyújtanak, kést használnak, amivel ágakat farigcsálnak. Mindeközben persze „tanulnak" is, méghozzá az egymás közötti kapcsolatokat, szocializálódnak a „vadonban", és tapasztalják közvetlen környezetüket.

Persze erre nem mindenütt vannak meg a lehetőségek és adottságok, de talán abból, ami van, érdemes kihozni a legtöbbet. Az amerikaiak ennek kapcsán azt a tanulságot vonták le, hogy a gyerekek ideje náluk már kezdettől nagyon be van osztva, körülölelve a technológiával, kevés lehetőséget adva a kísérletezésre, a természet, a külvilág szabad tapasztalására, esetleg úgy is, hogy nincs mindig felnőtt vagy nyomkövető a gyerek nyomában. Az angolszász rendszerben a gyerekek bár játékosan, de sokkal hamarabb elkezdenek írni, olvasni tanulni, mint akár nálunk.

Magyarországon abból a szempontból jobban állunk, hogy egy valóban jó óvodában, ahol nem időre kimért foglalkozások vannak, ott a gyerekek lehetnek nyugodtan gyerekek most már inkább 6, de akár 7 éves korukig. Utána viszont kemény váltás a poroszos iskolarendszer elvárásainak megfelelni. (Az legfrissebben bekövetkezett változások következtében, egy elsős is akár 6-7 órát tölthet az iskolapadban, és még szerencséje van, ha közben megebédel; illetve bent töltheti szinte az egész napot igencsak szabályozott körülmények között az iskolában, délután 4-ig.)

Arról is nem egyszer említést tettem már itt a blogon, hogy mennyire is tartjuk rövid pórázon a gyerekeinket, és az az igazság, hogy nem könnyű őket hagyni kikerülni a látókörünkből, pedig alighanem valóban hagyni kell őket egyre többet tapasztalni, mert csak így fogják érzékelni azt is, hogy mik a saját határaik.

Mert ha az ember mindig ott van, hogy elhárítsa tőlük a kellemetlenséget, vagy akár a fizikai veszélyt, amire persze minden szülő, érthető módon törekszik, akkor sosem fogják megtanulni, hogy ők maguk mit tudnak tenni annak érdekében, hogy elhárítsák azt.

Persze a svájci erdőben is volt egy kis sátor, ahová az időjárás viszontagságai elől behúzódhattak a gyerekek, és lehet, hogy mondjuk a téli hidegben a kint vacogást már nem élvezték minden pillanatban maradéktalanul, ám a szülők tanúsága szerint nem lettek betegek.

A suliról dokumentumfilm készült: School's out: Lessons from a Forest Kindergarten, aki szeretne egy részletet ebből megnézni, az kattintson ide

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

 

{AnyaMama}

1 komment

oktatás gyerek erdei iskola Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr545745090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mancaa 2014.01.08. 15:23:36

Nem lenne ez rossz itthon sem, ebben a korban még elég érdeklődőek a gyerekek, szemben a tizenévesek maguk felé fordulásával. Azt hiszem a huzamosabb kint tartózkodás kicsit azért túlzás, de a két-három nap ottalvós foglalkozás jót tenne a világképüknek :) Az itthoni erdei iskolák is jók, annyira legalábbis, hogy fogalomba kerülnek a természettel, de az otthoni nevelés is sokat számít. Például ha kicsi korban, még nem is tudatosan de megszokja a szelektív szemétgyűjtést, később már sokkal egyszerűbb a tudatos viselkedésbe is beépíteni a megszokott rutint. Ha vásárolni megyünk, ő keresi a recycling jelzést a csomagolásokon, most még csak játékból, de már ő így fogja megszokni. Most ezt az FSC-t találtam, kíváncsi vagyok mennyi ilyen jelzéssel akadunk össze egy vásárlás alkalmával: dft.ba/-felelosen
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása