Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

30. december

Anyai fogadalmak az újévre

Őszintén szólva, nem vagyok egy fogadkozós típus, ráadásul nem is nagyon hiszek a kampányszerű dolgokban, mert a legtöbb esetben inkább előbb, mint utóbb elfogy mögüle a motiváció. Egyéb esetben meg nem feltétlenül kell hozzá speciális dátum.

fogadalmak.jpg

De jó, legyen, azért jó, ha az ember egy ponthoz tud viszonyítani, kitűzni valamit, hogy „na, akkor innen elkezdem". Végre a lényegre is térek, találtam egy jó kis listát, kifejezetten anyai fogadalmakból. Szerintetek melyiket érdemes megszívlelni? Vagy ti például milyen célokat tűztök ki magatok elé? Mit fogadtok meg a jövő évre?

Túllépve a „most tuti elkezdek mozogni", vagy „nekilátok a fogyókúrának" típusú fogadalmakon túl van olyan, amit a gyerekekkel kapcsolatban tényleg érdemes átgondolni.

1. Keressük meg az értékes pillanatokat

Tökéletes napból nem sok van, egyszerűen mert annyi minden mehet gallyra egy nap folyamán. Lehet, hogy reggel elalszunk és rohanni kell, lehet, hogy az uzsi vagy a tornazsák otthon marad, de igyekezzünk megtalálni ilyenkor is a jó pillanatokat. Azt a plusz időt, amit a gyerekkel tudunk tölteni, amíg a suli felé megyünk, vagy a hálás szemet, amikor másodszor loholva utána visszük az elfelejtett tornazsákot vagy uzsonnát, (persze így soha nem fogja megtanulni a büdös kölyök, hogy figyeljen a saját holmijára!) meg persze az esti mese nyugis idejét, vagy amikor a gyerek az ölünkbe kucorodik vagy átölel mielőtt elindulnánk.

2. Tanuljunk meg nemet mondani

Ez egy nagyon fontos képesség, amit azért is kell megtanulnunk, mert különben túlterheljük magunkat és csak utólag dühöngünk, frusztráltan. Ezzel az egyszerű szóval mindennek elejét lehet venni, ugyanakkor nem könnyű megtanulni kimondani, ezt magamról is tudom, mikor az ember mindenkinek meg szeretne felelni. De lehet azt mondani, hogy most nem tudom elvinni, nem tudom megsütni, nincs időm ebben részt venni.

3. Töltsünk külön-külön is időt a gyerekekkel, kettesben

Ez nagyon fontos lehet, még akkor is, ha maga az alkalom nem különleges. Mégis olyankor csak ketten vagyunk, nem kell versengeni a figyelemért, mondjuk idegcincáló veszekedéssel vagy „csak" egymás szavába vágni.

4. Fejezzük be, hogy a kövérségünket emlegetjük

Magunk és a gyerekek előtt egyaránt. Próbáljunk többet mozogni együtt és egészségesen étkezni, ez rögtön sokat fog segíteni. Az gyerekek későbbi kapcsolata pedig saját testükkel nagyon sokban függ attól, hogy mit is láttak otthon, a szülőktől.

5. Ne akarjunk versengeni más anyákkal

Mert óhatatlan, hogy lesz valaki, akinek minden gördülékenyen megy, a kisujjából kirázza a dolgokat, közben a végletekig türelmes a gyerekével, és mindez még csak nem is esik nehezére. Ez általában nincs így, max nem látszik, vagy nagyon jól működtetett a felszín, de senki nem tökéletes. Ilyesmi miatt semmiképpen ne érezzük magunkat rosszabb anyának.

6. Próbáljunk meg nem aggódni a kis dolgokon

Tényleg koszos lett a harisnya? És akkor mi van, nem dőlt össze a világ, majd kimossuk. Olyan pillanat úgysincs, amikor a szennyes teljesen kiürül. Nincs tökéletes rend a szobában? Nem baj, osszuk el a rendezni valókat néhány napra, akkor nem egyszerre kell mindennel megküzdeni. Nem aludt délután a gyerek? Emlékszem, nekem ez volt az egyik legnagyobb frusztrációm, hogy de hát ekkora gyereknek még aludni kellene, de ő az istennek sem akart, és hatalmasak voltak a botrányok nap-nap után, ami mindkettőnk életét megkeserítette és frusztrálta. Nem azt mondom, hogy azonnal adjuk fel, de van egy pont, ahonnan egyszerűen nem éri meg, mert nagyobb az egész tortúrán a veszteség, mint amit nyerünk.

7. Nevessünk többet

Mindenkire, a gyerekünkre, a férjünkre, párunkra, sőt az sem baj, ha idegenek felé is megeresztünk egy-egy mosolyt vagy barátságosabb tekintetet. Attól mindenkinek jobb lesz a napja.

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

Szólj hozzá!

gyerek anya újév

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr605717594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása