Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

14. július

Kéretlen jó tanácsok fiatal szülőknek

Már nem egy cikkben érintettük, hogy amikor valaki gyermeket vár, illetve fiatal szülő, akkor záporoznak a kéretlen tanácsok, amiket gyakran a legnagyobb jóindulattal is nehéz elhárítani. Hogy hogy altasson, szoptasson, felvegye vagy ne vegye, ringassa vagy sem, hordozza vagy tolja, adjon neki cumit vagy sem stb. Persze az ember mindebből annyit fogad meg, amennyit akar, a többit pedig elengedi a füle mellett.

tanács.jpg

Kivéve, ha a sokadik „jó tanács" minden alapvető, valóban segítő szándék ellenére már önmagában felpaprikázza a fiatal szülőt, hiszen senki nem kérte azt a tanácsot, és amit az ember néha egyenest a magánéletébe gázolásnak érez. Hiszen bármennyire hasznos is a tapasztaltabbaktól tanácsokat és intéseket kapni, mégis, ugyanúgy, ahogy egy kisgyereknek a szülőknek is egy csomó mindent maguknak kell megtapasztalniuk illetve kitapasztalniuk, hogy nekik és a gyereküknek mi működik. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz, mint a szomszéd Julinak, Petinek, Rozinak...

Persze vannak alapvető dolgok, amit mindenki jó, ha tud, mert egyszerűen megkönnyítik az életét, de van egy csomó minden, amire esetleg nincs is szükség. A legjobbak pedig az egymásnak homlokegyenest ellentmondó tanácsok, illetve a számon kérő rokonok, ismerősök, akik az „ugye megmondtam"-mal, és a „ha hallgattál volna rám"-mal jönnek, amitől a szülőnek égnek áll a haja és a legjámborabb is kijön a béketűréséből.

Nemrég a BBC a brit hercegi pár születendő gyermeke, aki alighanem a világon a legismertebb, még meg nem született bébi, kapcsán írt arról, hogy a kéretlen tanácsok hogyan hathatnak az ifjú szülőkre. A felvetésre pedig számos kreatív és humoros ötlet jött szülőtársaktól, ami ha belegondolunk a „hasonló cipő" effektus miatt talán a leghasznosabb lehet, mindamellett, hogy szórakoztató.

Bár a hercegi pár alighanem profi tanácsadókkal és szakemberekkel is „ki lesz bélelve", hogy a sorban immár majd harmadikként sorban álló trónörökös a lehető legjobb nevelést kapja. A magazinműsorok pedig minden egyes mozdulatról beszámolnak majd, komoly és önjelölt szakértőkkel magyarázva mindent. Illetve alighanem jó néhány dadával is el lesznek látva, akik majd átsegítik őket esetleg olyan helyzeteken, amit egyébként a szülőknek kell megoldaniuk.

Hogy milyen tanácsokkal látták el a hercegi párt a hétköznapi honpolgárok, álljon itt néhány kiragadott példa:

Gilly, Manchesterből: „Az életetek a következő két évben olyan lesz, mintha folyamatosan másnaposak lennétek. Nem baj, át kell vészelni, sőt meg lehet próbálni élvezni is, higgyétek el, előbb-utóbb jobb lesz. Ne hallgassatok a gurukra, akik mindent percre pontosan előírnak egy baba életében, hanem elégítsétek ki az igényeit. A társadalmi életeteket pedig nyugodtan felejtsétek el."

Peter, Chesterfieldből: „Felejtsetek el minden előzetes ideált, hogy a ti gyereketek soha nem fog TV-t nézni, hogy soha nem fogjátok valamivel megvesztegetni, hogy maradjon csendben, hogy mindig lesz rá időtök, hogy soha nem fogjátok más gyerekekkel összehasonlítani, hogy nem fogjátok utálni a koránkelést...ha mindezt megtetted, akkor már szeretheted önmagáért a gyerekedet, és úgy érezheted, hogy a legjobb „dolog", ami történhetett veled."

Marian, Somersetből: „Leengedhető rácsú ágyat vegyél az első gyereknek, hogy majd ha a másodikat várod is be tudj hozzá hajolni az ágyba, hacsak az első után nem gondolod meg magad."

Ben, a négygyermekes apa Londonból: „Mindig oldalra tartsd a gyereket, hogy ne tudjon ágyékon rúgni."

Mandy, Middlesbrough-ból pontosan azt írja, amit az elején érintettünk: „Mosolyogj, bólogass udvariasan a kéretlen tanácsokra, és utána csináld pontosan úgy, ahogy te akarod."

John, Stokeból: „A legjobb tanács? Hogy hagyj figyelmen kívül minden tanácsot! Kérdezd meg, amire választ akarsz kapni, kövesd az ösztöneidet."

Caroline, Rochesterből: „Szeresd őket nagyon! Az egyik végét tartsd tisztán, a másikat megetetve. Minden más opcionális."

És a „legpraktikusabb" tanács: Johntól, Surreyból: „Ne adj egy totyogónak ananászlevet inni, mert egészen döbbenetes és gusztustalan eredménnyel jár az emésztőrendszerükre, az enzim miatt, amit tartalmaz."

Végül Craigtől: „Soha ne becsüld alá az alváshiány hatását, ami a legkellemesebb emberből is dühöngő őrültet képes csinálni."

{AnyaMama}

5 komment

vélemény gyereknevelés tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr955403830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2013.07.14. 17:11:45

Okos tanácsokkal Dunát lehet rekeszteni. Minden gyerek más, ezt bőséges tapasztalatból mondom.

Ami viszont biztos: az ideálokat és a habfelhős elképzeléseket sutba lehet dobni. Az embert a saját gyereke rendszeres időközönként az őrületbe kergeti, és vannak napok, amikor az a nagy eredmény, ha a nap végén még mindegyik gyerek életben és félig-meddig egyben van.

Azokra a tanácsokra pedig, ami szerint a gyerek ezt vagy azt azért csinál vagy nem csinál, mert a szülője nem szereti eléggé, nem foglalkozik vele eleget, nos, ezekre tenni kell egy nagyot. Az ilyen tanácsok megfogalmazói számára egy külön bugyor van kijelölve a pokolban, extra forróra hevített üstökkel.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.07.14. 20:47:19

úgyis a helyzethez kell alkalmazkodni, meg a hosszzabtávú elképzeléseidhez...

H.Solo 2013.07.14. 21:53:08

Vannak ebben jó tanácsok, az ösztönös, a tartsd tisztán alul és felült tölts bele, nagyjából ennyi. Mást kicsivel nem kell csinálni. Ja, és a két évig tartó másnaposság...
Én azzal vigasztaltam magamat, hogy nem is fogok emlékezni rá, milyen szívás volt. És tényleg nem emlékszem! :-)

spinneli 2013.07.15. 08:00:28

Nekem a legjobban az "évekig nem mehetsz sehova, halálhörgés, siralom lesz a gyerek 18 éves koráig" típusú eszmefuttatásokból van nagyon elegem.

oleszt 2013.07.15. 11:32:57

A mosolyogva hallgasd meg, és aztán csinálj mindent úgy ahogy akarsz szerintem jó tanács. Ebben még az is benne van, hogy megfogadod, mert tényleg jó ötlet, és az is, hogy más még nálad is bénább. És ezt alkalmazom.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása