Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

26. június

Repülővel, kisgyerekkel – utazási tippek

Egy hosszabb utazás soha nem könnyű, különösen kisgyerekkel, akinek a figyelmét és az energiáit le kell kötni, mindezt úgy, hogy lehetőleg az utastársak agyára se menjen az egész móka. Most hogy itt a nyár (bár ez nem mindig látszik), aki megteheti elutazik, akár kerekeken, akár repülővel. Először az utóbbi közlekedési eszközt szeretném górcső alá venni.

repülés.jpg

Én már elég régen utaztam kisgyerekkel, már sajátommal, repülőn. Amikor megtettem, a fiam másfél éves volt, és várakozáson felül jól viselte az utat, elég sokat aludt, nyugodt is volt. Ennek egyik oka csak utólag, vagyis leszállás után, derült ki, ugyanis mire leszálltunk lázas volt, így nem volt nagy csoda, hogy nem izgett-mozgott túl sokat.

De az útra egyébként is készültem, főleg, mert egyedül mentem, így nem volt kivel megosztani a szórakoztatás feladatát, sem a cuccok cipelését és egyebeket. A babakocsit feladtuk, gyerkőc az ölemben ült, vittünk babatáskát, és egy-két új játékkal is felkészültem, hogy az újdonság varázsa is hasson. Az út viszonylag eseménytelenül telt, evés, alvás, játék megvolt.

Volt szerencsém igencsak hosszú távon is utazni kisgyerekek társaságában, akiknek nem elég, hogy a mozgás korlátozottságát kell, akár órákon keresztül elviselniük, de a fel-, leszállás nyomásváltozásait is, amit nekik még nem igazán lehet megmagyarázni. Amikor legutóbb utaztam, egy karonülő babával foglalatoskodott az anyukája és a nagymama egész úton. Hol az első sorban a falra felszerelhető mózeskosárban volt a gyerek, hol az anya ölében, addig a nagymama a kicsit nagyobb, de szintén kicsit szórakoztatta. Néha persze volt sírás, de nem sok, és nem idegőrlő. Más kérdés, hogy az anyuka eléggé kikészülhetett a majd 10 órás út végére.

Lehet, hogy szerencsém volt, de nekem eddig nem kellett egész úton síró, nyűglődő gyerekkel utaznom, amit nem mondom, nem lehet könnyű elviselni az utastársak számára sem. Nem egy ilyen témájú cikknél vagy fórumbejegyzésben olvastam, hogy micsoda indulatokat tud kiváltani az ilyesmi. Rögtön elhangzik az is, hogy minek kell az ennyire piciket utaztatni.

Akik egész csöppségekkel utaznak, azért általában nem hobbiból teszik, hanem mert a család egyik fele egy másik országban él, és őket látogatják meg, vagy éppen a külföldön dolgozó apához utaznak. Akkor pedig már inkább egy kis nyűglődés, mint hogy valaki arra vetemedik, hogy begyógyszerezi a gyereket, hogy nyugodt legyen az úton. Nem egy légitársaságnál vetődött már fel az ötlet, hogy a gépek egyes részein gyerekmentes övezeteket alakítsanak ki, persze felárért. 

Végül pedig jöjjenek a praktikus ötletek. Egy ismerősöm, aki maga is sokat utazik kisgyerekkel, nemrég tett ki a Facebookra egy nagyon is idevágó linket. A 12 évnyi légiutas-kísérői tapasztalattal rendelkező anyuka egy oldalt hozott létre, ahol összegyűjtötte a hasznos tapasztalatokat. Mindent egy helyen, szemezgessünk ebből egy kicsit.

1. Először is csomagoljunk elég folyadékot és ételt a babának a kézipoggyászba, felkészülve esetleg arra is, hogy várakozni kell, ha késik a gép. Ezek kivételt képeznek a biztonsági előírások alól, így mennyiségük lehet több mint 100 ml, de készüljünk fel arra, hogy bele kell kóstolni a bébiételbe, tápszerbe, italba stb.
2. Váltás ruha a gyerek és a felnőtt számára elengedhetetlen, főleg a tengerentúli utakra.
3. Valami kedvenc, ismerős tárgy, akár takaró vagy játék.
4. Valami új játék, akár több rétegben becsomagolva, hogy maga a kibontás is móka és idő egyen.
5. Legszükségesebb gyógyszerek, láz és fájdalomcsillapító.
6. Babahordozó vagy kendő, amit a reptéren is jól hasznosíthatunk, amíg a babakocsit nem kapjuk vissza.
7. Cumi, ha amúgy használja a baba, mert ez a légnyomáskülönbségek elviselését is segítheti. Ha nem, akkor ilyenkor itassuk vagy szoptassuk a kicsit.
8. Telefonra letöltött kedvenc játék vagy műsor. Legtöbb légitársaságnál, főleg a tengerentúli járatokon, általában van gyerekeknek szóló csatorna, de nem biztos, hogy végig életkornak megfelelő a műsora.
9. Hálózsák, amiben otthonosan érzi magát.
10. Egy plusz takaró, esetleg csipeszek, hogy esetleg fölös fény, kabinvilágítás, monitor, ne zavarja az alvó gyereket.
11. Fertőtlenítő kéztörlő kendő.

Később további tippek között is szemezgetünk! Ha pedig van saját tapasztalat vagy tanács, azt szívesen fogadjuk az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

17 komment

gyerek utazás csecsemő repülő

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr185378700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2013.06.27. 13:55:48

Utaztam már nem egyszer úgy repülőn (és sajnos vonaton is), hogy a gyerek bömbölt mögöttem, vagy a közelemben, szülők pedig nagyon nyugodtan nem is foglalkoztak vele. Abszolút nem vagyok toleráns a gyerekekkel szemben, ezért se viselem el, ha nem maradnak csendben.
Ilyenkor persze szólok, hogy csináljon valamit (ha már világra hozta...), persze ilyenkor jön az arrogáns reakció, hogy "csak egy gyerek", meg "maga is volt gyerek"... Az ilyeneken bukom ki mindig, és rájövök, hogy nem a gyerek az idegesítő, hanem az überprimitív szülő, aki azt hiszi, hogy az övé a világ... :)

zoldmandula33 2013.06.27. 14:19:18

Attól nem áll meg az élet, hogy valakinek gyereke születik. Tehát előbb-utóbb a gyerek utazni is fog.
Mondjuk az jobb lett volna, ha tényleg saját tapasztalatot ír, az egyszer régen, meg a láttam már olyat, aki repült már ilyet nem az.
Egy Párizs-Szingapúr alsó hangon 12óra, nem véletlenül indulnak ezek a gépek Európából éjjel 22-24között. Az pedig pont jó, alvásidő a gyerekeknél. A sztyuvik 2óra után úgyis elhúznak aludni, legközelebb viszlát reggel.
Egyébként a gyerek pont az a tényező, ami felnagyítja/előhozza a felnőttek gyengeségeit. Ha valaki idegbeteg, görcsös, stb. az a gyerekében hatványozottan jelen lesz. És igen, neked ez fel fog tűnni, ha üvölt.
Mi sokat repülünk, főleg hosszúakat, azon mindig van 5-7 két éven aluli, plusz a többi gyerek. A kicsikkel jellemzően a bassinet position-on ülnek, ha béna vagy, és nem intézted el a helyed előre, akkor beszívhatod, hogy oda ültetnek, igen.
De azért sokkal kevesebb a negatív tapasztalatunk, mint amit ált.az ilyen cikket kommentelők jeleznek.
Főleg, ha mondjuk csak a szájuk jár...:)

phaszfej 2013.06.27. 15:22:07

Ki az az állat, szívtelen anya, aki babakocsiba rakja a kölkét? A gyereknek az anyai test érintése és melege kell, nem egy kocsiban, magányosan feküdnie!

felucca 2013.06.27. 17:12:01

@Maxen1: "...Abszolút nem vagyok toleráns a gyerekekkel szemben, ezért se viselem el, ha nem maradnak csendben...."

Én meg az ilyen hülyékkel szemben nem vagyok toleráns. Miért maradna csendben? A csendbenmaradás csak az amnéziás vénemberek számára természetes állapota egy gyereknek, valójában megvan a fiziológiai oka, hogy miért hangoskodnak és miért mozognak. Egy gyerek tüdőfelülete ugyanis fajlagosan kisebb, mint egy felnőtté, ezért mozogniuk és hangoskodniuk kell ahhoz, hogy megfelelő legyen az oxigénellátásuk. Egy csendes gyerek az nem jólnevelt, hanem beteg.

De megszoktuk már, hogy ebben az országban mindenkinek kussolnia kell a hülye vénemberek kedvéért, hülye, akinek gyereke, vagy kutyája van. Nyugdíjasország. Inkább csinálj gyereket és élvezd, ha még tudod!

sélli_ 2013.06.27. 17:54:12

Ezuton is gratulalnek annak a kurva okos kismamanak, aki most kedden az EGY HONAPOS gyerekevel utazott a Budapest-London jaraton, hogy amikor a gyerek mar lila fejjel uvolt nem biztos hogy az a legjobb megoldas, ha tovabb razza a gyereket, es fejhangon kiabalja neki, hogy ne sirjal, nem szabad sirni...

Szabalyzatban tiltanam, hogy ilyen pici gyerekkel felszalljanak a gepre. Az egy dolog, hogy 200 embert zavar az elviselheteltenul ordito gyerek, ugynem hallom, mit mond a legiutaskisero , de nem hinnem, hogy ez jot tesz annak a szerencsetlen gyereknek.

1 ev alatt NE UTAZZAON GYEREKKEL SENKI!!

AnyaMama 2013.06.27. 18:01:04

@zoldmandula33: Csak jelezném, hogy azt írtam, a saját gyerekemmel utaztam régebben, amikor még kicsi volt. Én is repültem éppen pont Frankfurt-Bangkok és Szingapúr-München útvonalon, ahol volt kisbaba, akiről írtam is, úgyhogy van saját tapasztalat, és láttam már olyat...

phaszfej 2013.06.27. 18:16:47

@felucca: Te szimplám hülye vagy.

phaszfej 2013.06.27. 18:25:00

A gyerek a szülei függyvénye. Nem véletlenül büntetik a szülőt a gyerek 18 éves koráig. Ha a gyerek ordít, az olyan, minth a felnőtt szülője zavarná a többi embert. Nem a szerencsétlen gyerekre haragszik senki, aki végigordít egy utat, hanem az ostoba szülőkre, akik egy kikapcsolhatatlan ordítógéppel mennek emberek közé egy igen szűkös, zárt helyre.

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2013.06.27. 18:38:38

@felucca: gondolom van gyereked és ő is olyan debil, mint te :)

és nyugi, ha lesz gyerekem, biztos nem kényszerítem a környezetemet arra, hogy órákig hallgassa a vinnyogását, én nem vagyok egy sötét bunkó... :)

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2013.06.27. 18:42:14

@zoldmandula33: nem egy ismerősöm van, aki ideges magától a repüléstől is, volt, hogy úgy utaztam valakivel, hogy minden légörvénynél markolta az ülést, ilyen helyzetben azért van, aki még ingerültebb és görcsösebb, egy síró gyerek szerintem még jobban flidegesíti.
Aki gyereket vállal, pár évig ne utazzon hosszú útra, pl repülővel. Nekem az amerikai rokonaim pont azért nem jöttek látogatóba annó, mert nem akarták kitenni a hosszú útnak a kisgyerekeket, no meg a többi utast :)

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2013.06.27. 18:44:02

@phaszfej: szerintem is :) ha egy anya, vagy apa normális szülő, tudja, hogyan nyugtassa meg a gyereket, ha pedig a szülő alkalmatlan a szülői feladatok ellátására, akkor ahelyett, hogy a gyereket csitítaná, nekiesik a többi felháborosott utasnak...

hungarisztan 2013.06.27. 19:48:46

Léteznek olyan helyzetek, amikor utazni kell, nem vitás. Normális ember nem tiltja ezt senkinek.
Viszont kifejezetten normalitásként, mitöbb, támogatandó magatartásformaként kezelni azt (mind a szülő, mint a gyerek részéről), ha egy gyerek 200 másik ember nyugalmát zavarja, mondván hogy csak ebben az esetben nem betek a gyerek – nos, ez nemcsakhogy súlyos tájékozatlanságra utal, de eléggé önző és társadalomképtelen szemléletmód is.
Az írás épp azzal foglalkozik, hogy miképp próbáljon felkészülni az a szülő, aki felelősen, közösségben gondolkodva, társadalomképes módon szeretné megoldani a feltétlenül halaszthatatlan ill. egyéni közlekedési eszközzel megoldhatatlan utaznivalóját.

Mondjuk én a listát azzal kezdtem volna, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne utazzon, pont. (Vagy legalábbis ne sok emberrel egy légtérbe összezárva) olyan gyerekkel, aki 20 perc alatt szétzilálja mindenki idegeit.
Egy gyerek ugyanis nem egyik pillanatról a másikra születik meg, van rá minimum 9 hónap (és akkor a tervezést még nem is számoltam), hogy az ember úgy rendezze az életét, hogy lehetőleg ne akkor kelljen utazni, mikor mindenkinek az idegeire megy (szülők és a gyerek saját maga is beleértve). Ha valaki ennyire nem tud előre gondolkodni, akkor szerintem nem kéne gyerekneveléssel foglalkoznia, mert akkor másban sem fog tudni két percnél többet előre gondolkodni. Nem véletlenül nem repülgetnek a tyúkok, ugye.

És aki most extrém kivételes helyzetekkel jön, miszerint életmentő műtét, polgárháborúból való menekülés, egyéb halaszthatatlan dolgok, azt visszautalom áltisi első osztályba, hogy tanulja meg az értő olvasást, mert azzal kezdtem, hogy néha halaszthatatlan. De korántsem annyi esetben (különösen a fapadosok térhódításával), ahányszor az ember idegeit rojtosra szaggatja egy gyerek, akinek az unatkozó anyukája épp a gyest tekinti megfelelő alkalomnak arra, hogy meglátogassa a gimi óta nem látott barátnőit szanaszerte Európában (merthát ugye mikor máskor).

Gyakori utasként eléggé sok olyan családdal találkoztam, akiknek semmiféle halaszthatatlan dolguk nem volt, egyszerűen leszarták, hogy a nyüglődő kölykük 200 másik embernek nyomorítja meg a napját. Egy pillanatig nem gondolkodtak el azon, hogy mehettek volna autóval például, ha már mindenképpen passzióból utazgatnak, miképp azon sem, hogy hogyan lehet úgy megvalósítani az utazást, hogy minél kevesebb kényelmetlenséget okozzon embertársaiknak, akik adott esetben pihenni, beszélgetni vagy akár dolgozni szeretnének a fedélzeten.
Megjegyzem, aki ennyire társadalomképtelen, arról nehéz feltételezni, hogy az egészségesség végett hagyja üvölteni a gyereket. Azt meg még inkább, hogy az ilyen társadalomképtelen szülőktől a gyerek jó nevelést fog kapni. Következésképp az ilyen szülő nekem ne magyarázzon és pláne ne minősítgessen, mert az élő példája az általa kritizált arroganciának.

És igen, októbertől nekem is lesz kisgyerekem. Már most tudjuk, hogy addig még mikor, hányszor és hova fogunk utazni, és hogy utána egy darabig nem utazunk. Pont. A nagyon kivételes halaszthatatlan eseteket kivéve ez csak tervezés és előre gondolkodás kérdése.

sélli_ 2013.06.27. 20:00:08

@hungarisztan: pontosan! En ugyanezt mondtam a paromnak. Ameddig ilyen pici, a) nem utazunk sehova, b) ha utazunk is max kocsival , hogy ne idegesitsek tobb szaz embert ha sir a gyerek. masreszt engem megvisel e legnyomas kulonbseg, folyton faj a fulem. Nem akarom h szenvedjen a gyerek, mert ketlem h par evesen tudna hogyan kell egyenliteni.
Es most tegye a kezet a szivere mindenki, oszinten mi az a rohadt surgos, eletbevago, halaszthatatlan dolog amiert egy tenyleg par honapos gyerekkel repulni kell??!! Az idiota fajtajat az ilyen felelotlen barom szulonek!!

KopaszMercis 2013.06.27. 22:47:35

@Maxen1:
Engem nálad sokkal jobban idegesítenek az ordibáló tuskó neveletlen kölkök... jellemzően pihenni és kikapcsolódni utazok.. és sokszor nem is keveset, esetneként 30 órát is repülök. Tényleg marhára idegesítők tudnak lenni a kis szutykos neveletlen génhibás hülyegyerekek... náluk azonban csak azok a barom utasok az idegesítőbbek, akik óbégatnak fintorognak és hisztiznek ezek miatt a torzszülött kis hülyék miatt. A gyerek ugyanis valóban nem tehet róla, hogy az anyja annyira majom, hogy képtelen karban tartani, így indulatoskodni és idegeskedni tök fölösleges... Különösen úgy, hogy ha lenne elég eszed, egy 300 forintos füldugóval megoldhatnád a problémát.

Én mondjuk a füldugó mellé még 2 dologra esküszöm: alkohol, és biznisz klesz. Szintén a rendelkezésedre állnak.

Nem agysebészet, és ha már a többi utastársad kénytelen egy ilyen hülyegyereket elviselni, akkor lehetnél rájuk annyira tekintettel, hogy nem nehezíted azzal tovább az életüket, hogy egy ilyen primitív majom fintorgó beszólogatós igazi balkán majom szegényembert is a nyakukra küldesz, mint amilyen te vagy! Elég stressz nekik az a találtgyerek... legyél rájuk tekintettel. Fogd be a pofád.

Köszönöm

Norbi 2013.06.28. 06:56:29

Vicces az ide keveredett sok okostojás kommentelő, akinek egyrészt sohasem volt gyereke, és úgy osztja az észt, másrészt meg tömegközlekedéssel utazik, de elvárja, hogy a "tömeg" ne legyen ott...

felucca 2013.06.28. 12:21:32

@Maxen1:

Nem kell kényszeríteni senkit. A gyerek - bár természeténél fogva nem várható el tőle, hogy kussoljon, mint egy hal - alapvetően nem ordít. Akkor ordít, ha valami baja van. Egy jó szülő tudja, hogy mi baja van a gyerekének, tehát rövid úton megszünteti a baj forrását és a gyerek megint nem ordít.

Tehát a poszt arról szól, hogy hülye szülők ne utazzanak repülővel. Sőt, továbbmegyek: hülye szülőknek ne legyen gyereke. Ennyi.

sélli_ 2013.06.28. 16:00:55

@Norbi: Na varjunk egy piciket. Mar bocs, de nem tudok magangepet berelni, ha repulni akarok, ahogy az emberek 98%-a nem tud. Ugyanolyan teljes aru jegyet veszek, es ugyanugy jogom van nyugodtan utazni, mint barki masnak.
Nem azt mondom, hogy ne legyen gyereked, meg ne utazz gyerekkel. Azt mondom, hogy NE UTAZZ GYEREKKEL UGY, HOGY nem tudsz vele banni...! Oriasi a kulonbseg!

Az igenis a szulo hibaja, hogy annyi esze nincs mint egy marek molylepkenek, es 1 honapos koraban gepre ul egy ordito gyerekkel. Nyilvan azert sir a gyerek mert bajba van, nekem sem esik jol, a magassagkulonbsegbol adodo fulbedugulas, gondolom neki sem.
Ismetlem: az OSTOBA SZULO hibaja!! Nem a gyereke!
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása