Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

15. május

Szubjektíven Angelina Jolie döntéséről

Nem tudom megállni, hogy ne ejtsek szót az Angelina Jolie sztoriról. Ez ugyan nem tipikus anya-gyerek téma, mégis úgy érzem szorosan kapcsolódik hozzá. Előre kell bocsájtanom, nem vagyok Jolie-rajongó, sem mint színésznőt nem kedvelem túlságosan, sem élete eseményeit, a „brangelina páros" tagjaként, nem követem a bulvár médiában.

Angelina.jpg

Viszont ma pillanatok alatt repült a hír, el sem lehetett kerülni, hogy Angelina Jolie levetette a melleit. Médiumtól függő szalagcímmel, tálalással. Sok helyen az első reakció a kétkedés illetve a „na, már megint valamivel a címlapra került" volt.

Elolvastam az eredeti cikket a New York Times-ban, amit Angelina Jolie írt, amiben megindokolta és részletezte, hogy miért vetette alá magát egy olyan műtétnek, amiben mindkét mellét eltávolították. Röviden összefoglalnám, ha valakit valami csoda folytán elkerült a hír, valamint szeretnék belőle olyan részleteket kiemelni, ami miatt azt gondolom, hogy nyilván nagyon nehéz és drasztikus, de nagyon bátor döntést hozott. 

A döntést pedig azért hozta meg, mert a gyerekeire gondolt, szeretné ha mellette nőnének fel, és azért, mert ugyanezek a gyerekek nem ismerhették a nagymamájukat, aki korán meghalt rákban. Ezek a legfontosabb érvek. Jolie anyja tíz évig harcolt a betegséggel, de az végül legyőzte. Neki pedig volt lehetősége arra, hogy megnézesse, milyen esélye van arra, hogy őt is megtámadja ugyanez a betegség. Persze erre lehet azt mondani, hogy nincs mindenkinek egy ilyen vizsgálatra 3000 dollárja, és ez így van, ebben a tekintetben az esélyek egyáltalán nem egyenlőek, de nem is hihettük, hogy azok.

Mindenesetre az elvégzett genetikai vizsgálat kiderítette, hogy hordozza azt a gént (BRCA1), ami felelős a mell és a petefészek rákért, és 87% esélye van arra, hogy ő is beteg legyen. Mikor megtudta ezt az eredményt, úgy döntött megelőző lépéseket tesz, és leveteti mindkét mellét. Közzé pedig azért tette, mert úgy gondolt, hogy az ő esete más nők számára is tanulságos lehet.

Nyilván drasztikusnak tűnik ez a megoldás, nem egy olyan esetet hallottam, mikor valaki, akinek az egyik mellében rákot diagnosztizáltak, mindkettőt megoperáltatta, mert nem akart kockáztatni. Persze ott van az a 13%, hogy lehet, hogy nem lesz beteg és akkor minek volt. Manapság sokszor törekvés, és persze szerencse is, hogy az orvosok meg akarják menteni a nők melleit, nőiségük fontos részét, így nem automatikus, hogy valakinek leveszik a melleit, ha nem muszáj, és részleges műtéttel is megoldható a dolog. Ugyanakkor ma már fontos és remélhetőleg egyre természetesebb része a kezeléseknek a rekonstrukció vagyis a műtét utáni helyreállítás. Így a nőknek nem kell a melleik nélkül élni. Bár van, aki önszántából dönt így. 

Mint Angelina Jolie írja, a műtét után az esélye, hogy beteg lesz 5%-ra csökkent, így a gyerekeinek nem kell félnie, hogy az anyjukat esetleg emiatt a betegség miatt veszítik el. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 458.000 ember hal bele ebbe a betegségbe a világon, annak ellenére, hogy ma már szűréssel hamar felfedezhető. Sok esetben jól gyógyítható, ha korai stádiumban fedezik fel, tehát nem kell, hogy halálos betegség legyen. A nőknél a leggyakrabban előforduló ráktípus, Magyarországon évente körülbelül 5500 új esetet fedeznek fel.
A téma személyes érintettség miatt is fontos nekem, ha lenne ilyen elérhető genetikai teszt, megcsináltatnám.

{AnyaMama}

4 komment

mellrák Angelina Jolie

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr315300875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lkzsuzsi 2013.05.15. 09:36:59

A genetikai tesztre van lehetőség nálunk is, bizonyos feltételek megléte esetén támogatják is. Nőgyógyászokon keresztül lehet elintézni.

AnyaMama 2013.05.15. 12:29:03

@lkzsuzsi: Igen, köszi, azóta utánanéztem. Magánban láttam 40 ezertől, 90 ezren keresztül 300 körülig.

Elanor_ 2013.05.15. 14:11:46

Nem vagyok genetikus, de nem hiszem, h ilyen egyszeru a dolog, h hogyha van ilyen gened, akkor 87%, mellrakot kapsz, ha nincs, akkor meg tutira meguszod...
Mielott a nok ezrei kapnak fraszt, h van-e ilyen genjuk, es rohannanak kettos maszektomiara, inkabb olvassanak utana, h mi minden jelent meg kockazati tenyezot ennel (de akar barmilyen) raknal...

elod72 2013.05.15. 20:22:22

BRCA1 genje mindenkinek van. Annak van pechje, aki ebbol a "rossz" valtozatot hordozza.

Nemetorszagban a teszt a veszelyeztetett csoport szamara (mellrak surun fordult elo a csaladban) ingyenes (a betegbiztosito kifizeti). Sot, mesterseges megtermekenyitest kovetoen a meg be nem ultetett petesejtek is szurhetok (ez nem ingyenes).

Akinek a csaladjaban elofordult mellrak, az mindenkeppen jol teszi, ha elvegezteti a genetikai tesztet, ami nem csak egy gent vizsgal. A "dolog" annyira egyszeru, hogy a rossz genek jelenlete 70-80%-os valoszinuseggel eloidezi a rakot. Kicsit leegyszerusitve: ha sikerul hatost dobni a dobokockaval, akkor OK, minden mas esetben kialakul a betegseg. (Gyanitom, hogy akik a mutacioval megusszak a rakot, azok tul fiatalon halnak meg masban.)
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása