Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

21. február

Valók-e múzeumba a gyerekek?

Egy érdekes vitát olvastam annak kapcsán, hogy két gyerek felmászott egy szoborra a Tate Modern múzeumban, Londonban. Vannak, akik rögtön meghúzták a vészharangot, hogy bizonyos életkor alatt nem szabadna beengedni gyerekeket a múzeumba, hiszen képesek és megmásznak egy 10 millió dollár értékű modern szobrot.

múzeum_1.jpg

Lehet, hogy nem leszek népszerű a véleményemmel, de szerintem, ha egy gyerek egy 10 millió dolláros szoborra mászik, akkor a szülő a hibás, ugyanis azt nem kell hagyni, hogy a gyerek mindenre és bármire felmásszon egy múzeumban. Ugyanakkor ezért nem szabadna onnan kitiltani. Természetesen egy páréves gyerektől nem várható el, hogy értékén kezeljen egy műalkotást, hogy feszes díszlépésben vonuljon végig a műtárgyak között, és szinte némuljon meg a csodálattól. De talán itt sem kell a végletekbe csúszni, ugyanis a legtöbb eset alighanem a kettő között van.

Szerintem nem baj, ha a gyerek tapasztalja a múzeum hangulatát, és azért manapság már van jó néhány múzeum, ami igyekszik gyerekbarát lenni, vagy olyan is, ami mindkét korosztálynak, gyereknek, felnőttnek egyaránt érdekes lehet. Festmények közé még nem nagyon vittük őket, mert még csak most kezdi őket érdekelni ilyesmi. De jártunk már a Természettudományi Múzeumban többször is, a Közlekedési Múzeumban, a Mezőgazdasági Múzeum különböző interaktív kiállításain, az esztergomi Duna Múzeumban, amit mindannyian nagyon élveztünk. Nem is olyan régen kérdezték, hogy mikor megyünk vissza.

Külföldön, nevesül Salzburgban és Prágában voltunk játékmúzeumban is, ami persze kifejezetten a gyerekeket célozza, de ott sem lehet mindent letapizni és kimozdítani a helyéről, hiszen több száz éves darabok is vannak kiállítva, csak meg kell találni az egyensúlyt, hogy lehessen nyúlni meg nem is.

A vitából, amit elolvastam két dolgot emelnék ki, az egyik, hogy aki ki akarná zárni a kisebbeket a műélvezetből azt mondja, hogy elég a tinédzsereket beengedni a múzeumokba, mert ők már tudnak alkalmazkodni a „felnőtt térhez”, ami azért egy elég erőteljesen megkérdőjelezhető vélemény szerintem. Ha egy gyerek addig egyáltalán nem találkozik ezzel az intézménnyel, éppen akkor nem biztos, hogy érdekelni fogja. Bár ez is szerintem csak azon múlik, hogy hogyan próbálják megfogni őket.

Nemrég erre is láttam egy nagyon érdekes példát, éppenséggel a Nemzeti Galériában Chagall és Ámos Imre kiállítást néztünk, amikor egy egész csapat középiskolás, alighanem fakultáción résztvevő diák árasztotta el a teret egy fiatal muzeológus kíséretében. Utóbbi lebilincselő módon beszélt a gimiseknek Chagallról, a szimbólumokról, amit használt, és nem egyszerűen előadott, hanem belevonta őket a beszélgetésbe. Ez azonban, azt hiszem, nem mindennapos eset.

A másik vélemény, ami szerint fontos a művészettel szemben is a gyermeki rácsodálkozás, lelkesedés, szenvedély, amit a művészet kelthet. Alighanem egy-egy kép már ilyenkor is kelthet mély benyomást, élményt, nyilván nem fogunk reneszánsz, de még impresszionista vagy modern festményekkel sem órákra lekötni egy kisgyereket, ismerni kell a tűrőképességeket, akkor is, ha a szülő még műélvezne tovább.

Persze nem szükséges, hogy egy nyugtalan, türelmetlen gyerek elrontsa mások szórakozását is. Ezért akár egy „komoly” múzeum is adhatna a kezükbe, akár a kiállítótérben esetleg a festményekből készült kirakót vagy rajzlapokat, hogy érinthessenek, tevőlegesen vehessenek részt a műélvezetben, mert nekik még ez az igazi tapasztalat.

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

12 komment

gyerek szülő művészet múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr175824870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macropus Rufus 2014.02.21. 15:01:33

én is voltam anyuékkal múzeumban még sráckoromban. Voltam vagy 9-10. Soha nem másztam fel sehová, igaz anyámék nem is engedték, hogy csak úgy szaladgáljak a múzeumban.

"Ugyanakkor ezért nem szabadna onnan kitiltani."
mármiértisne? Ha az a 10milliós tárgy megsérűl, akkor lenne igazán gáz. Bár az is igaz, hogy a srác rohadtúl nem fogja felfogni, hogy nem mehet oda, lévén, hogy magától amúgy sem menne oda (10 éves) és a szülők meg érthető okokból nem fognak odamenni megint.

Locassen 2014.02.21. 15:03:35

A gyerek menjen múzeumba, a szülő meg vigyázzon rá ut res publica ne detrimenti capiat.

Ami engem igazán érdekel, az az, hogy a képen látható "modern" "szobron" mi kerül 10 millió dollárba.

Csak mert az IKEA-ban hasonló polcrendszert 10 ezer Ft-ért is be lehet szerezni.

schdl (törölt) 2014.02.21. 15:04:18

Kis gyereket (kb 10 év alatt) minek viszel múzeumba "műalkotásokat" nézegetni? Rohadtul nem fogja érdekelni, ő játszani akar, ez a normális. Huszonéves embereket sem érdekel sok "művészeti" ág, nemhogy gyerekeket. Természettudományi tárgyban már más a helyzet, ha látha kitömött bálnát a plafonról lógni.

l_andras 2014.02.21. 15:31:35

Hmmm, két példa Stockholmból, pozitív és negatív (a két kiállítás párhuzamosan futott):

Moderna - Warhol életmű kiállítás: A két üvegajtó között ami a kiállító termekre nyíltak nagy színes lufik (popart hatás), az összes gyerek ott hőzöng míg anyuapu megnézi az alkotásokat.

Nemzeti Galéria - Toulouse-Lautrec nyomataiból kiállítás:
Amerikai nyugdíjasok tömege, lazán nekitámaszkodnak, dőlnek a képeknek.............

A gyerekeket le kell kötni illetve nem csak a gyerekek képesek furcsa dolgokra.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2014.02.21. 15:36:19

A világ megérett a pusztulásra, ha az a trágya 10 millió dollárt megért valakinek... :)

Szelid sunmalac 2014.02.21. 16:54:16

Eloszor is, a szulo tud a gyerekre vigyazi. Masodszor: igen evetemult ferde muveszleleknek kell lenni, hogy azt a rakas szart valaki mualkotasnak higgye, de ezt egy atlag gyerektol ne varjuk mar el! Meg az atlag szulotol se. Harmadszor: Ki az a barom allat, aki fennhejazva azt meri mondani erre a szarra, hogy ez egy tizmilliot ero mualkotas?!

Amig pedig pl. a Pmpidou kozpontban mosogepet allitanak ki, mint mualkotast, meg osszepreselt roncsautot, meg harom darab szogesdrotot, addig jo lenne, ha visszavennenek a pofajukbol. Mert o hiaba mondja egy hasznalati targyra, hogy mualkotas, attol az meg nem lesz az.

Most pl. nemsokara lesz egy kiallitas mufaszokbol, mint mualkotasokbol.

kisvirag78 2014.02.21. 17:34:50

Most voltunk a Caravaggio kiállításon a 9 éves fiammal, aki persze kissé koravén, és nem egy átlagos gyerek, de viszont túlmozgásos is és egyáltalán nem az a "lerakom a sarokba és ott marad" típus.
Nos, ő szinte többet profitált a kiállításból, mint én, minden szöveget elolvasott, mindenre emlékezett, utána is rákeresett az interneten, rengeteg érdekességet megtanult, meg tudta fogalmazni a barokk és a rokokó stílusjegyeit, a bibliai történeteket mesélte, stb. Olyan odaadással nézte a képeket, hogy engem is meglepett. Pedig nem kapott semmiféle érdekes tárlatvezetést.
Gyereke válogatja. Van, aki 18 évesen is éretlen és csak zavarja a többieket. Van, aki kicsi korában is érdeklődő és együttműködő. Nyilván a szülőn is rengeteg múlik, aki kiskorától hordja a gyereket kultúrprogramokra, és ott odafigyel rá, annak a gyereke megtanulja, hogy vannak helyek, ahol viselkedni kell.
De ez is olyan, hogy nem fekete vagy fehér, hanem minden egyedi eset.
Kitiltani azt kéne, aki kitiltani akar.
Abban viszont nem hiszek, hogy az a gyerek, akit kiskorában kifejezetten távol tartottak a magasművészettől, azt pusztán egy jó tárlat/idegenvezető/művtöritanár olyan műveltté és érdeklődővé teszi, mint aki kiskorától járja a kiállításokat.

szita szita péntek 2014.02.21. 17:56:03

A műalkotás az amire az alkotója ez mondja. Ha az egy rozsdás fémdarab, akkor az az. Az értékét meg az határozza meg, hogy mennyit hajlandóak érte fizetni. Mivel ez a világ tele van hülyékkel egészen megdöbbentő szemétért is fizethetnek sokat.

Csak hogy a cikkhez is: A gyerek menjen múzeumba, a szülő meg vigyázzon rá. Ha mégis megsérül az alkotás, akkor az a nem megfelelő kiállítási körülményeknek róható fel. Ha kirakok valamit ami úgy néz ki mint egy mászóka és hozzá is lehet férni a végén még mászókénak nézik.

Stabilo 2014.02.21. 18:01:46

ez a szar ér 10 milliót?
erre én is felmásznék...az ikea dugig van ilyenekkel... :))

FeroxX 2014.02.21. 18:38:31

Szerintem ez egy oltári nagy fricska ennek a fenomenális "modern" művészetnek nevezett hulladéknak :)) ugye tudjuk, hogy a gyerekek a legőszintébb emberek.. és látjuk is, hogy ők ebben egy mászókát látnak teljesen logikusan, egy olcsó polc valamit, nem egy 10 millio dolláros műalkotást, szerintem az ilyen "szobrokat" kéne kitiltani a múzeumokból nem a gyerekeket.

Csii 2014.04.07. 20:41:06

Hol van itt a szobor? :D
Ez valami vicc? :DDDD

@FeroxX: Jol mondod :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.08. 08:48:52

@FeroxX: Nekem is kb ugyanez jutott eszembe.:)
A gyerek teljesen korrektül minősítette az alkotást. Annyi, hogy neki még nem muszáj elgondolkodást színlelve ácsorogni előtte, hogy kulturáltnak tűnjön.:)
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása