Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

25. november

100 kaland tévézés helyett

Egy brit szülőpár egész éves kalandlistát dolgozott ki, hogy a gyerekeiket felállítsák a TV elől. Mit szóltok a módszerhez? No, nem a spanyol viasz, hiszen mindenki tudja, hogyha élményt, programokat és együttlétet adunk a gyerekeknek, akkor nem valószínű, hogy a TV-re szavaznának helyette. Mégsem rossz ötlet hasonlókat végiggondolni, ha tudatosan szeretnénk állni a kérdéshez, illetve ha eddig kevésbé voltunk tudatosak.

kajak.jpg

Ráadásul így együtt látni az élményeket, dokumentálni őket, későbbre is élményt és emléket jelent. Egy korábbi posztban már írtam, hogy én albumokat csinálok, amikbe pár sort írok is, hogy mit csináltunk az adott helyen, hát hasonló kalandok után lenne mivel megtölteni.

Szóval a szülők, Tim és Kerry Meek, nem egyszerű kirándulásokat, hanem különböző kalandokat terveztek a gyerekeknek. Az idei listán az utolsót is kipipálták és már tervezik, hogy mik legyenek a jövő évi kihívások. 100 szabad levegőn kivitelezhető elfoglaltságot valósítottak meg, hogy ne lustuljanak el, és ezekben kivétel nélkül együtt vettek részt. A hírek szerint így a két lány, 8 és 10 évesek hetente már csak 3 órát tévéztek.

kajagyűjtés.jpg

Az elfoglaltságok között olyanok szerepeltek, mint kötélből hintakészítés, csalánleves főzés és evés, meteorzápor megfigyelése a tengerpartról, barlangászás, kajakozás, túrázás, búvárkodás és még sorolhatnám. Aztán a százas listában a teljesség igénye nélkül még néhány érdekes dolog: egy éjszakát függőágyban aludni, erdőben tölteni egy éjszakát, túlélési technikákat tanulni, élelmet gyűjteni, tájékozódási versenyben részt venni, városban kempingezni, közösségi munkát végezni, jótékonykodni, elektromos áram nélkül meglenni 24 óráig, szabadban WC-zni, megtisztítani egy partszakaszt, hóval főzni, hidat építeni. Csak néhány példa, ami a képeken is szerepel.

búvárkodás.jpg

A listában vannak nagyon hétköznapinak, egyszerűnek tűnő dolgok, mégis ezek közül sokat, a gyerekeknek újdonság és élmény átélni. Nekem az tetszett a kitűzött feladatokból, hogy azok gyakran nem csak a kültéri aktivitást próbálták meg motiválni, hanem azt is, hogy a gyerekek segítsenek valamiben vagy például környezettudatosak legyenek. A fejüket e kalandra adó pedagógus szülők úgy érezték, bár a mai gyerekek sok mindent csinálnak, mégis kevés dolgot tapasztalnak meg első kézből.

hóval főzés_1.jpg
strandon alvás_1.jpg

Néhány dolgot már mi is kipróbáltunk, ami a listában szerepel, és nem vagyunk nagy kempingezők, meg szabadban alvók, de néhány ötletet mindenképpen adtak a Meek szülők.

Ti csináltatok, vagy bevállalnátok hasonlót? 

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

 

{AnyaMama}

25 komment

család gyerek kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr925655043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reader613 2013.11.26. 10:23:51

Lehetne, hogy a kedves posztoló belinkeli az eredetijét annak, amiről ír?

AnyaMama 2013.11.26. 15:02:11

@reader613: Kedves olvasó, ha figyelmesen olvasná, láthatná, hogy két link is van a cikkben, az első és a második kép alatt is. (lilával van szedve a szöveg.)

csakférfi 2013.11.26. 21:06:41

Jobbat találtam ki és olcsóbbat.Kidobtam a Tv-t a házból.Egy sem maradt.Mostanában egyre nyitottabbak őszintébbek a gyerekeim.Ráadásul reggelente csend van az egész lakásban.
A feleségem azt mondta ne is hozzam vissza mert nem hiányzik neki sem.
Ez nem mese ez a valóság.Nálunk.

2013.11.26. 22:55:30

7 éve nincs TV itthon, első fél évben még hányzott, az azt követő két évben ha elmentünk valahova, még néztük, de mostanra egyáltalán és abszolút nem hiányzik, Sőt nagyon jó, hogy nincs. Első fázis, az volt, hogy....jééé, mennyi időnk van, második, egyre többet veszekedtünk a párommal, mert az addig elhazudott, elnyomott elfedett dolgok felszinre jöttek, az inkább TV-zek, mintsem magammal kelljen foglalkozni tudattalanul is ott volt az életünkben majd sok sok vita, beszélgetés után harmonizálódott a kapcsolatunk. A gyerekek nem kívánák a TV-t, ott az internet, ahonnan mi szelektálunk még egyenlőre, azt a mesét nézik és akkor amikor és amit mi mondunk.
Ugye nincs média manipuláció, nincs rémhír terjesztés a TV-ből, nem vagyunk fogékonyak a betegségekre, amit belénk sulykolnának a médián keresztül...így jobb az élet.

Life Hacker | NapiHack · http://lifehacker.blog.hu/ 2013.11.26. 23:57:30

@AnyaMama: én figyelmesen olvastam, de másodszorra már kutatnom kellett a linket, ez nem megszólás, csak megszoktuk az elütő kék linket. hogy ez nem olyan, ez a sablon hibája, s nem a Tiéd. ;)

Life Hacker | NapiHack · http://lifehacker.blog.hu/ 2013.11.27. 00:04:18

@csakférfi: ez is egy opció, de nem az egyetlen, és nem is alternatívája a posztban írtaknak, mint @locitrom írja, ott a net,,, xbox, ps...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.11.27. 10:58:08

Ez a nincs TV, van helyette internet egy csapda. Attól még nem lesz saját élménye a gyereknek, hogy kicserélem a kommunikációs eszközt.
Ami a pénzt illeti: hálózsákban alváshoz, szemétszedéshez nem kell pénz. Ahogy sok más tevékenységhez sem, ami itt fel van sorolva, csak egy kis odafigyelés, kreativitás és idő, amit a szülő is rászán a közös élmények gyűjtésére.
Szóval én mindenképpen a cikkben leírt módszer mellett tenném le a voksom.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.11.28. 14:24:11

Mi, itt vidéken, úgy nőttünk fel, hogy egész nap az udvaron voltunk, a hintán lógtunk és nem a szüleink idegszálain. Több volt, mint 100 kaland. Ez ma is adott egy vidéki gyereknek. Nagyobb városokban, főleg belvárosban ez a mai világban sajnos elképzelhetetlen, mert a szülőnek az nem kikapcsolódás, ha a játszótéren felügyel a pulyáira. Ennek ellenére tiszteletem a cikkben említett szülőknek. Erre emlékezni fognak a gyerekek.

StyxWar 2013.11.28. 20:34:54

Én pont ezt csináltam időn a fiammal nyáron. Májusban írtunk egy listát, és egy krokodilkapcsos füzetben minden "elvégzett program" kapott egy oldalt, amin fényképek, beragasztott prospektusok és jegyek, gyerekrajzok, satöbbik emlékeztetnek bennünket arra a programra. Nem egészen 40 dolgot szedtünk össze és csak három maradt el ebből. (Azokat majd pótoljuk jövőre.) Nem kell nagy dolgokra gondolni: kacsaetetés a nagypapával pont olyan jó volt, mint a Vadaspark.

csakférfi 2013.11.29. 20:25:44

@Life Hacker: Te csak kütyükben és kalandokban tudsz gondolkodni.Az nem az élet.Az élet az mikor gyereked születik.Onnan kezdődnek csak az igazi kalandok.Bűzös pelus szoptatás,munka mindennap,fáradság kialvatlanság,munkahelyi terror,kocsmai kirándulások,......Amig ezeket a felnőttes kalandokat nem éled át magad is gyerek vagy nem kell hozzá más csak kitartás kalandvágy nélkül.A tv, monitor,net,nem a valóság és nem kommunikálsz,csak véleményeket írsz a jó meleg lakásból vagy egy pub-ból.A gyerekeid -ha lesznek,vannak -felnőve arra emlékszenek mennyire szeretted őket.Te meg arra hogy jó értékrendet adtál-e nekik a saját szereteteddel.Semmi köze a kütyüknek a valósághoz és az értékekhez.Ez az amit átadhatsz túlélő túra nélkül is.

Life Hacker | NapiHack · http://lifehacker.blog.hu/ 2013.11.29. 23:56:18

@csakférfi: köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és megtiszteltél a véleményeddel...

Persze az vesz vissza az örömömből, hogy ez egy vélemény csak, amit szinte bármely szövegkörnyezetben el lehet mondani, és amit nyilván egy komcsatúrán cimborák százai panaszkodnak a másiknak.

Szerintem, ha nem "csak" egy véleményt, (na meg egy előítéletet rólam mondtál volna, anélkül, hogy bármit tudhatnál rólam, korom, nemem, élet/anyagi/helyzetem... teszem hozzá egész elegánsan tetted) hanem valami gondolkodás terméket regéltél volna, sokkal jobb jobb lenne a közérzeted.

ui: nem kellenek milliók, de még csak "kütyü", sem hogy egy kocsmatúra előtt, "helyett", utána sztem ne ;) bármilyen kihívást találsz. Van az a kapcsolat, élethelyzet amikor fél óra beszélgetés a partnerrel se semmi kihívás, nemdebár? ;)

csakférfi 2013.11.30. 19:14:31

Süketelsz semmi konkrétat nem mondasz.Hogy legyen?

csakférfi 2013.12.01. 18:16:28

@Life Hacker: Most van egy kis időm agyalni a cikkről és érvekkel(számomra elfogadható) alátámasztani a véleményemet.Teszem ezt azért mert nem írtál semmi konkrétat magadról.Csak a "véleményemet "opciónak nevezted.Lehet sértő is ha feltéteként szabom hogy ez mögé(opció)bújtatod a lealacsonyító véleményt rólam----ezt hívják egyes körökben kultúrált lesajnálásnak.Valószínüleg tehát onnan jössz(milliomos réteg)---én nem.Life hacker nem kell hozzá angol tudás hogy a hakker szó -kódfeltörőt jelent,ezt még az olyan bamba manusok is tudják mint én.Namármost ebből következik hogy kifejezetten jó programozó lehetsz-----ehhez a körhöz is tartozol,ott vívtál ki magadnak elismerést s mivel engem hírből sem ismersz,ezért a lesajnálat.Olyan körökben mozogsz amihez viszont akarsz tartozni(sok pénz,semmi ész)nekik (sok tuskó)dolgozol persze megfelelő javadalmazások fejében (sznob vagy)A korodat nem találgatnám meg a nemedet sem ugyanis számomra csak emberek vannak(nekem van feleségem-nőnemü,gyerekek-fiúk kamaszok)és abból amiket írnak rólam meg a cikkről tudok következtetni a gondolataikra(mennyire boldogok és elégedettek).Minél rosszabb a helyzete boldogság szempontjából annál inkább támad engem(ha belekötök)A feleségem véleménye olykor megszokta erősíteni az enyémet.Innen az ítélet korra,nemre vagyoni helyzetre,tekintet nélkül.A közérzetemet az határozza megA feleségem és a családom a jólétük.Ehhez azért neked semmi hatásod nincs.Csak egy kicsit elszomorít.Ennyi.Hát ennyit tudtam össze hadoválni .Mellesleg kütyük nélkül egy senki vagy a nevedből ítélve,olyan mint én.Csak én kütyük nélkül is tudok boldog lenní,te nem.Ez a véleményem a kalandszevezős szülőkről is,mert az élet megy majd tovább a kalandok után és minden visszaáll az eredeti felállásba.Tehát semmi értelme nem volt a kalandoknak.mellesleg nem haragszom.:)
jólétük.

Life Hacker | NapiHack · http://lifehacker.blog.hu/ 2013.12.01. 19:15:08

Re: "Most van egy kis időm agyalni a cikkről és érvekkel(számomra elfogadható) alátámasztani a véleményemet."

ez kimaradt...

ui.: eddig rólam szóló szterotípiáid, ne meg némi önsajnálat, egy csekély önfényezéssel fűszerezve volt...

Harcimarci 2013.12.02. 04:43:36

Az egymás köpködése helyett azon kéne elgondolkozni, mivel tudjuk a gyerekeink életét teljessé tenni. A srácaim Budapesten születtek, nőttek fel. Vidéki nagyszülők, rokonok híján kézenfekvő lehetőség volt a vadonban kempingezés, hosszú éveken keresztül minden nyáron minimum 2-3 hetet a természetben töltöttünk, sátoroztunk, naponta bográcsoltunk, parázson sütöttünk, kútvizet ittunk, úsztunk, eveztünk, a környék történelmi, néprajzi nevezetességeit bejártuk, holott anyagilag "többet" engedhettünk volna meg magunknak. Azt hiszem, a világból a lehető legtöbbet megmutattuk nekik.Felnőttek, saját döntésük volt, hogy műszaki pályán tanultak tovább. Ma nem jelent gondot megfogni kézzel egy pókot, és kirakni a lakásból, szeretniük a természetet, az állatokat. Látókörük kiszélesítéséhez azt hiszem, ezek a nyaralások is nagyban hozzájárulta.

Őrültteknos 2013.12.04. 09:24:43

Tök jó!
Ugyanezt csináltam egész fiatalkoromban cserkészként.
Most sincs TV-m. Ha hírek kellenek ott vannak a hírportálok, ha filmet akarok nézni ott a net.

Újra feltalálták a cserkészetet. Ami egy létező dolog.
www.cserkesz.hu

vittore 2013.12.05. 12:18:21

@StyxWar: Ez tetszik. Annak ellenére, hogy rengeteg programot csinálunk a gyerekeknek, még nem jutott eszembe albumba rendezve dokumentáljam. Mától másképp lesz!!! :)

Gyűrött Papír 2013.12.05. 21:23:35

Számomra az a hihetetlen, hogy honnan van ennyi idejük. Minden 3-4. napra jut valami átlagban.

melcs6767 2013.12.06. 14:27:33

Szerintem nagyon jó dolog a gyerekeknek megmutatni milyen is valójában a természetben lenni,és főleg hogyan lehet élni benne.Én Szilvásváradi vagyok,és egész gyerekkoromat az erdőben és az erdő és patak mellett nőttünk fel a tesóimmal.Szomorú dolognak tartom,és ezt tapasztalatból mondom,hogy van aki a kis kecskét,valamilyen kutya fajtának nézi,a másik felnőtt pedig nem tudja milyen állat.Senkit nem hibáztatok ezért.Gyakran foglalkozom,gyerekekkel,erdei iskolában kézműves foglalkozást szoktam számukra is vezetni.Gyakran tapasztalom,hogy az egyszerű dolgok elkészítését,pl.fa gallyakból,képkeret készítése nem tudják megcsinálni,egyszerűen két fát képtelenek összekötni,ugyan ez a helyzet, fa gallyakból csillagok készítésével is.Az én időmben egy kis cukorért,már besegíthettem az öcséimnek a csuzli készítésbe,az u szög készítése már több cukorba került számukra.De a légpuskába való golyó készítését is ingyen és boldogan elvállaltam,de adtak cukrot is.Pedig lány voltam,de mikor elfáradtak a golyó készítésben,és a lövöldözésben,ebéd időben csinálhattam én is.Mai napig meghatározó élmények számomra a gyerekoromban az erdőben való sétálgatás,szamóca szedése,és belőle fagylalt készítése,málnázás,gombázás,ibolya,hóvirág ,margaréta,kamilla szedése,és stb.stb.stb. C

sak sorolni tudnám.

melcs6767 2013.12.06. 14:29:54

Elnézést a hibáért.Csak sorolni tudnám.

AnyaMama 2013.12.06. 23:51:43

@Gyűrött Papír: Valószínűleg úgy, hogy egy alkalommal, mondjuk egy hétvégén több dolgot is csinálnak egyszerre. Így jöhet ki a száz. Egy nomád hétvége alatt lehet kenuzni, mondjuk valamit szabadban főzni, a parton vagy függőágyban a szabadban aludni stb. Nagyjából ilyenek voltak a 100-as listán. Azonban kétségtelenül így sem jut sok idő unatkozni :-), de alighanem ez a cél.

AnyaMama 2013.12.06. 23:52:38

Többieknek is köszi az egyéni történeteket, élményeket!

2013.12.12. 20:38:52

Gyerekből van 5, tévé 2005 óta nincs.
DVD-t tudunk nézni, mert egy-egy jó film lehet élmény.
Ennyi a megoldás.

paradicsomadar · http://www.shopmasters.hu/ 2013.12.16. 13:49:21

A gyerekeknek ez a legjobb, amikor nem a tévé elé ültetik le, hogy csend legyen. Mindenkinek ezt kéne csinálnia, legalább azoknak akiknek gyerekei vannak!
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása