Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

27. szeptember

Kiszolgáltatjuk-e a neten a gyerekeket mi szülők?

Már nem egyszer volt téma itt a blogon a gyerekek és az internet kapcsolata, ami pedig nem egyszer váltott ki éles vitát. Vajon elraboljuk-e a gyerekünktől a digitális „tiszta lappal indulás" lehetőségét a megosztott baba- és kisgyerekkori fotókkal, élménybeszámolókkal és gyerekszájakkal?

megosztas.jpg

Egy ismerősöm nemrég osztott meg egy érdekes cikket a Facebookon, ami arról szól, hogy az a szülő, aki lépten-nyomon kiposztol mindent a gyerekéről, az olyan kitörölhetetlen lenyomatot hagy ezzel, ami a későbbiekben akár meg is keserítheti mondjuk a tinédzser életét, vagy akár veszélyeztetheti későbbi boldogulását is. De miért is? Mert ma már mindenütt az első lépés, hogy „megguglizzák" vagy a Facebookon utánanéznek az embernek, ha bárhová jelentkezik.

Valószínűleg nem is gondolunk arra, hogy amikor örömünkben és - manapság sokakra igaz - megosztási kényszerünk hatására kiteszünk képeket, azt ugyan jó esetben csak ismerőseink látják, kevésbé jó esetben viszont bárki rájuk találhat.

Mintha meztelenek lennénk

Amikor a kép mellé még egy csomó információt is kiszolgáltatunk, akkor az olyan, mintha „meztelenre vetkőznénk", hiszen olyanok is megtudnak rólunk egy csomó mindent, akikkel egyébként eszünkbe nem jutna ilyesmit megosztani, akár évek óta nem találkoztunk, vagy a közösségi oldalon kívül nem is tartunk kapcsolatot. Ismerőseink ismerősein keresztül aztán nincs határa az információ tovaterjedésének.

Ráadásul már nem egy algoritmus létezik, ami direkt ezeket az információkat fésüli össze, képeket hasonlít egymáshoz, szereplőket vet össze a hozzájuk kapcsolódó kommentekkel, mindebben nagyban segítenek a tagek, így akár az egész ismeretségi kör is lefedhető az idők során. Ha nem is kifejezetten rossz kezekbe kerül feltétlenül az információ, de például maga a szolgáltató is tökéletes profilt képes kialakítani rólunk, az pedig a mostanában kirobbant amerikai botrányok nyomán ki tudja, hogy hol köt ki. 

Hackerek 2011-ben kifejlesztettek egy applikációt, ami a szkennelt arcokhoz azonnal neveket és alapvető személyes adatokat társít a mobiltelefonon. Egy arcfelismerő interface-t a Google-szemüvegre is kifejlesztettek már, bár ezt még tilos használni. Ellenben illegális applikációk használatát nem lehet megakadályozni.

Mi lehet a megoldás?

Az első lehetőség, hogy hozunk egy alapvető döntést, és nem teszünk ki a gyerekünkről semmit. Ez persze nagyon nehéz, hiszen büszkék vagyunk a gyerekünkre, és mivel mindenki megoszt, nagyon nehéz megállni, hogy épp mi ne tegyük.

Nálunk részben a lányom is döntött helyettünk, ő például (egyelőre) nem engedi, hogy feltegyünk róla képet a közösségi oldalra. Persze egy blogoló anya mellett így sem könnyű a helyzet. Ahogyan egyre idősebbek lesznek nem is minden csak a szülőkön múlik, hanem a kortársak, barátok hatásán is. Remélhetőleg addigra sikerül megalapozni egy egészséges tudatosságot, tartózkodást, hogy mondjuk ne minden egyes lépéséről osszon meg tükörbe pózolós, cuppantós képeket.

A brit lap cikkírója meghozta az alapvető döntést, „nincs poszt a gyerekről" és ezt az ismerősökben is tudatosították. Ellenben létrehozott minden digitális létezési formát későbbre a kislányának. E-mail címet, közösségi oldalon profilt. Semmiféle tartalom nincs rajta egyelőre, de a szülők azt tervezik, hogy a maga idejében átadják a jelszavakat és belépőkódokat a gyereknek.

Ti milyen módszert követtek, vagy mit tartanátok a legjobb megoldásnak?

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

2 komment

biztonság internet gyerek

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr495535528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2013.09.27. 21:05:21

Ezzel mát el is késtünk. Az iskolák évfolyamképeket raknak ki a honlapjukra, ismerősöm - állítólag nagyon okos, nagyon kitűnő tanuló - gyermekének nevére rákerestem a gugliban és mit nem látok??? Angolból pótvizsgáznia kellett. :))))

Hogy fognak örülni az unokák, amikor nagypapi nevére rákeresve látják, hogy segghülye volt angolból az öreg.

Egy hatalommániás kolléganőnk főosztályvezetői kinevezése alkalmából a munkahelyen csoportképet csináltatott és azt (huszonakárhány emberrel) kipakolta az iwiwre, mer igy aláírhatta, hogy "főosztályom". Képzelem, hogy örültek neki a beosztottai, hogy a hülye picsa felpakolja a képes felüket a netre.

Hiába óvod az adatokat, az iskola, a munkahely gondolkodás nélkül kipakol mindent a hálóra. Az örökkévalóságnak....

vilagpolgar 2013.09.27. 22:34:32

@prolee: Ennél még vannak rosszabbak is. Amikor a szülő felteszi a gyerekéről a képeket, amikor az a kiságyban fekszik, cumizik, fürdetik stb. Marhára aranyos, meg minden, de kíváncsi vagyok 10-12 év múlva az alsós gyerekek közül hányat fognak a "sírba kergetni" az osztálytársai ezekkel a képekkel.

Ennél már csak az a jobb amikor valaki önként és dalolva fényképezi és tölti fel az internetre a képet a különböző magánokiratairól ("megjött a jogsim!!" stb.)
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása