Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

07. augusztus

Kötelezően ajánlott

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én egyre inkább úgy érzem, hogy rohamléptekkel közeledik az iskolakezdés. A gyerekek most nyilván teljes, és persze érthető felháborodással reagálnak, hogy még majdnem egy hónap van addig, és tényleg...

házi 1_1.jpg

Mégis úgy érzem, lehet, hogy a már mindenütt hirdetett és fellelhető tanszervásárok miatt, hogy ez a kicsit több mint három hét bizony már nem sok idő. Az még csak hagyján, hogy hogy fogom a most 10 és 11 közé csúszott lefekvést újra normális időkeretek közé terelni, mert ugye néhány hét múlva újra kegyetlenül csörög az óra fél hétkor, de ott az addig még elvégzendő munka is.

Ti hogy veszitek rá a gyerekeket a gyakorlásra vagy a nyári feladatokra? Azt talán már korábban említettem, hogy szerencsére nálunk az olvasással nincs probléma, mert a gyerekek falják a könyveket. Kötelező pedig nem is volt feladva a nyárra, hanem csak ajánlott olvasmánylista volt, amiből már szinte mindent olvastunk, és a tanító néni ezekhez sem ragaszkodott, hanem tényleg csak ajánlotta őket, mintegy lehetséges iránymutatásként.

Ismerősöktől hallottam, hogy sok esetben úgymond kötelezően ajánlott az olvasmány, vagyis nem elegáns manapság kötelezőt feladni, így csak „ajánl" a tanító, de ráutaló magatartást tanúsítva arra, hogy tulajdonképpen az olvasmány kötelező. Mélységesen együtt érzek azokkal a szülőkkel, akiknek a gyereke nem szeret olvasni és nehéz rávenni erre a valóban feladatnak tekintett tevékenységre. Ők igyekeznek beosztani a fejezeteket, hogy mennyi idő alatt, mennyit kellene haladni, hogy sikerüljön befejezni a regényt, vagy bizonyos kedvelt tevékenységek végzését a „megtett" oldalmennyiséghez kötik.

Visszatérve saját utódaimhoz: valamelyik olvasmányról írni is kéne, ajánlani a könyvet, és ez már jóval nehezebben megy. Szép dolog vagy nem, de muszáj kényszert alkalmazni vagy némi zsarolást eszközölni ahhoz, hogy az irományok elkészüljenek. Az ajánlón kívül ugyanis fogalmazásokat is kell írni a nyári élmények, események kapcsán.

Korábbi években a feladat mindössze néhány mondat és illusztráció volt, de harmadik után azért keményedtek a követelmények. A heti két, néhány mondatos, rajzot sem volt mindig könnyű összehozni, de a feladatot már akkor is jónak tartottam, mert megmaradtak írásban és saját készítésű képeken is a legfontosabb élmények és ezeket nagyon jó utólag visszanézegetni. Ma már a fiatalúr is élvezi, persze amikor csinálni kellett, akkor nem feltétlenül volt mindig lelkes.

Az elsősnek még nincs konkrét feladata, csak egy kis gyakorlást javasolt a tanító bácsi. Erre mi az augusztust jelöltük ki, hát nem mondom, hogy eddig agyongyakoroltuk volna magunkat, de nem csüggedek, hiszen van még idő... egyik nap egy kis matek, másik nap egy kis diktálás vagy másolás a kitűzött cél, a megvalósulás még a jövő zenéje.

{AnyaMama}

4 komment

gyerek nyár iskola feladat

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr545449908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.08.08. 12:10:34

Hat, ha "zsarolni" kell a gyereket, az regen rossz! A dolog korabbrol indul.
A szulok hajlandoak belemenni a "hulye a tanar" cinkossagba sajat csemetejukkel (eleg egy utalas ra!) es ez akaratlanul is visszaut.
Erdekesse kell tenni evkozben is a tanulast. Az enyeimeknek mar juniusban meg kellett venni a fuzeteket, stb., annyira szerettek iskolaba jarni.
A cimben jelzett "problemat" en ugy oldottam meg, hogy amikor a nagyobbik gyermekemnek volt kotelezo pl. az Egri csillagok, akkor elmentunk Egerbe es nagyon elveztek a varat, a kazamatakat (Pal utcai fiuk > Fuveszkert, stb). A kisebbek mar alig vartak, hogy olvashassak ezeket a konyveket.
S hogy miert nem szeretnek a gyermekek olvasni? Eloszor konnyen olvashato, elvezetes konyvet adjunk nekik, az erdeklodesuknek megfelelot. Es persze ott a szuloi pelda! Ha apuka, anyuka tevet nez nap, mint nap, nehezen veszi ra a gyereket hogy marpedig o olvasson...

oleszt 2013.08.08. 13:09:19

@rezsoatya: Biztos van ilyen is. Én viszont szeretem a tanítókat, a lányom szeret olvasni, de az idei kötelező olvasmányt nem hajlandó olvasni. Eljutott feléig, aztán közölte, hogy unalmas. Vajon az első fele miért nem volt unalmas? Nem tudom hogy fogunk végezni vele. Ja, "Egy kölyökkutya naplója" a könyv, 5. emeleti panelba nem szeretnék kutyát :)

maisel 2013.08.08. 13:31:52

Nincs is jobb,mint 40 fokban matekozni meg egyebeket gyakorolni otthon.....meg legfőképp gyereket zsarolni,hadd utálja meg egy életre a tanulást... nehogy majd karácsony előtt mézeskalácsot sütve mutasd meg nekik,hogy mire jó a mértan..pl. nálunk arra volt jó,hogy a tönkrement formák helyett kartonból szerekeszettünk sablont,és milyen vicces volt othon szerkeszteni.Meg nehogy mesélj nekik az egri várról,vag y kiránduljatok mint a másik kommentelő tette!Vagy bármilyen történetről...minek is a személyes élmények?Nehogy rájöjjön később a gyerek,hogy azért tanul,hogy használni is tudja a megszerzett tudást? Az meg egy másik kérdés,hogy nem vagyok benne biztos,hogy minden kötelező olvasmány megfelel az adott korosztálynak... ja,és kedves pedagógust is csókoltatom,aki nyárra házit adott... tisztelettel:szintén pedamókus

rezsoatya (törölt) 2013.08.08. 14:52:53

Ezeket a "beszámolókat" mi úgy oldottuk meg, hogy némi humort vittünk bele (nem én, a gyerek!), így a gyerekek is élvezték, s szerencsére a tanítónéni vette a lapot (a fiam olyan "szeme sem áll jól" típus volt). Igen, szerintem a szülő és tanító/tanár együtt kell neveljék a gyerekeket. Az iskolában a tantárgyakra, a otthon a viselkedésre, hozzáállásra és persze vannak átfedések, ne egymástól várja el szülő és tanár hogy "majd az iskola", "majd a szülő..."
@maisel: valóban nem a nagy meleg alkalmas nyaggatni a gyereket, de ugye nem komoly, hogy pedagógus vagy ezzel a "nehogy má' " hozzáállással?
Rég voltam tanuló, még a gyermekeim is, nem tudom mostanában mi a "módi" kötelező olvasmányban, abban igazad van maisel, hogy a gyermeknek az érdeklődésének megfelelően kell kötelezőt adni. Jókait (nekünk még az volt), a több oldalas természetleírásait csak nagobb koromban szerettem meg én is. Az egri várat csak példának hoztam fel. Nyerő helyzet, ha film is készül a könyvből, mert bár nem helyettesíti az olvasást, de egy kisebb gyerek, ha megnézi, talán inkább kedvet kap elolvasni az eredetit.
@oleszt: biztos oka van, hogy valamiért letette a könyvet. Talán meg lehet beszélni a tanítóval, hiszen a gyerek sem egyenáru, lehet, hogy később folytatja. A tanító-szülő kommunikáció fontos, hiszen a fodrásszal, belsőépítésszel is megbeszéli az ember, hogy mit akar elérni... és a gyermek mennyivel fontosabb! (mielőtt még: nem voltam iskolába lépten nyomon bejárogatós típus, de bármikor tudtunk egymással beszélni, ha kellett).
A kutya problémára is van megoldás. Biztosan van az ismeretségetekben, akinek van kutyája. Most szünet van az iskolában, gyakran el lehetne vinni kutyázni, hogy "kiélje magát" (én gyerekkoromban így jártam Újpestről Óbudára egy kuvaszhoz játszani, "birkózni"... nagyon akartam kutyát!)... és talán később, esetleg lehetne, az ötödiken is... nem olyan borzasztó az... :-)
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása