Mi a helyzet az éttermi gyerekmenükkel? Miért mindig csak paradicsomos és bolognai spagetti, vagy csirkefalatkák, halrudacskák sült krumplival az opció? Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a gyerekek egészségesebbek, akik azt eszik, amit a szüleik. (Már persze, ha a szülők odafigyelnek az egészséges étkezésre.)
Vajon miért nem fektetnek egy picit több kreativitást az éttermek a gyerekeknek kínált menükbe? Persze sok gyerek van, aki ezt vagy azt nem hajlandó megenni, így a rántott ételek és a tészták viszonylag tuti receptek, de ha meg sem próbáljuk őket más irányba terelni, akár egy étteremben, akkor mit várunk?
Az Egyesült Államokban a köz érdekében tudományos kutatásokat végző központ adatai szerint az éttermi menük gyerekváltozatának 97%-a nem felel meg az egészséges táplálkozás előírásainak. Sokszor hatalmas a kalóriaértékük és a bennük lévő só mennyisége. (Pl. a napi ajánlott bevitel 40% illetve 80%-a.)
Persze remek lehetőség, hogy kisebb az adag, ezzel együtt olcsóbb is, mint az átlag fogás, ha azonban nem bíztat arra, hogy új ízeket is érdemes kipróbálni, amire a környezet, az együtt elköltött, nyilván nem napi szintű az otthonon kívül elfogyasztott, ebéd lehetőséget adna.
Erre persze lehet azt mondani, hogy nem éppen az étteremben kell a gyereket új ízekkel megismertetni, hanem az otthoni hozzáállás legyen olyan, a szülő adja meg lehetőséget a változatosságra, és ez nyilván így igaz. Hiszen nem egy-egy alkalom fogja alapvetően befolyásolni a gyerek ízlését, hanem a kicsi kortól szoktatás, nevelés, hogy mit kóstoltatunk meg vele és mit nem. De ettől még nem baj, ha a választás lehetősége egy étteremben is fennáll.
Szerencsés vagyok, mert a gyerekek a kezdetektől szeretik a zöldségeket és gyümölcsöket, nyersen és egyéb formációban is, naponta többször kérnek almát, narancsot, epret, ami éppen van, de szívesen rágcsálják a karalábét és a megpucolt répát is. De tudom, hogy sok szülő küzd azzal, hogy a gyerek a zöldségeket még csak a szájába sem hajlandó venni, gyümölcsből is csak kivételes esetben eszik, esetleg csak almát, vagy csak akkor, ha más is eszik a környezetében.
Angliában egy blogger már mozgalmat is indított a csirkefalatkák és halrudacskák ellen, mert ha csak ez a választás a gyerek számára, ha elmennek enni, akkor köszönik szépen, inkább hazamennek, mert ugyanezt otthon is elő tudják állítani pillanatok alatt. Miért tételezik fel az éttermek a világon mindenhol, hogy a gyerekek egyformák, és csak ugyanazt az unalmas menüt ennének.