Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

18. május

Miért csak csirkefalatok és halrudacskák, tészta és sült krumpli?

Mi a helyzet az éttermi gyerekmenükkel? Miért mindig csak paradicsomos és bolognai spagetti, vagy csirkefalatkák, halrudacskák sült krumplival az opció? Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a gyerekek egészségesebbek, akik azt eszik, amit a szüleik. (Már persze, ha a szülők odafigyelnek az egészséges étkezésre.)

gyerekmenü.jpg

Vajon miért nem fektetnek egy picit több kreativitást az éttermek a gyerekeknek kínált menükbe? Persze sok gyerek van, aki ezt vagy azt nem hajlandó megenni, így a rántott ételek és a tészták viszonylag tuti receptek, de ha meg sem próbáljuk őket más irányba terelni, akár egy étteremben, akkor mit várunk?

Az Egyesült Államokban a köz érdekében tudományos kutatásokat végző központ adatai szerint az éttermi menük gyerekváltozatának 97%-a nem felel meg az egészséges táplálkozás előírásainak. Sokszor hatalmas a kalóriaértékük és a bennük lévő só mennyisége. (Pl. a napi ajánlott bevitel 40% illetve 80%-a.)

Persze remek lehetőség, hogy kisebb az adag, ezzel együtt olcsóbb is, mint az átlag fogás, ha azonban nem bíztat arra, hogy új ízeket is érdemes kipróbálni, amire a környezet, az együtt elköltött, nyilván nem napi szintű az otthonon kívül elfogyasztott, ebéd lehetőséget adna.

Erre persze lehet azt mondani, hogy nem éppen az étteremben kell a gyereket új ízekkel megismertetni, hanem az otthoni hozzáállás legyen olyan, a szülő adja meg lehetőséget a változatosságra, és ez nyilván így igaz. Hiszen nem egy-egy alkalom fogja alapvetően befolyásolni a gyerek ízlését, hanem a kicsi kortól szoktatás, nevelés, hogy mit kóstoltatunk meg vele és mit nem. De ettől még nem baj, ha a választás lehetősége egy étteremben is fennáll.

Szerencsés vagyok, mert a gyerekek a kezdetektől szeretik a zöldségeket és gyümölcsöket, nyersen és egyéb formációban is, naponta többször kérnek almát, narancsot, epret, ami éppen van, de szívesen rágcsálják a karalábét és a megpucolt répát is. De tudom, hogy sok szülő küzd azzal, hogy a gyerek a zöldségeket még csak a szájába sem hajlandó venni, gyümölcsből is csak kivételes esetben eszik, esetleg csak almát, vagy csak akkor, ha más is eszik a környezetében.

Angliában egy blogger már mozgalmat is indított a csirkefalatkák és halrudacskák ellen, mert ha csak ez a választás a gyerek számára, ha elmennek enni, akkor köszönik szépen, inkább hazamennek, mert ugyanezt otthon is elő tudják állítani pillanatok alatt. Miért tételezik fel az éttermek a világon mindenhol, hogy a gyerekek egyformák, és csak ugyanazt az unalmas menüt ennének.

{AnyaMama}

10 komment

gyerek egészség étkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr395305691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2013.05.18. 20:54:18

Elképzelhető, hogy az éttermek az elmúlt évtizedek statisztikája alapján állították össze a gyerekmenűt? Mondjuk megnézték, hogy általában mit kérnek a gyerekek, mi az, amit megesznek, mi az, amit otthagynak? Na, a sült krumplit mindig megették a szemtelen kis jószágok, akkor talán legyen az gyerekmenűben, azzal nem lövünk túlságosan mellé. A spenótot meg utálják? Akkor azt talán hagyjuk ki. Olybá tűnik, hogy ez a gyerekmenű-összeállítás nem olyan bonyolult, csak nem népegészségügyi szempontok alapján kell csinálni, nem azt kellene nézni, hogy mi az egészséges, tápérték, kalória, babámfasza, hanem a tapasztalatot: mi az, amit megesznek. Oszt kész!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.18. 21:31:05

@ROTFL Manó:
+1
A gyerekek nagyon konzervatívak, ráadásul a legelképesztőbb dolgokat, a legelképesztőbb változatossággal tudják nem szeretni.
Egyébként egy jó helyen, ha kéred, bármiből hoznak fél adagot, ami az étlapon található. Mi a probléma?

Szociknak vége 2013.05.18. 22:51:28

Ez nem fantáziátlanság.

A felsoroltakat a legegyszerübb, legkevesebb munkaidővel, a legkevesebb feldolgozással(félkészen veszik) étellé lehet tenni. Abrak. Néha ehet ilyesmit a zember de ne adja Isten hogy szegény puja ezen nőjön fel.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.05.18. 22:55:51

A szülők egy része az étteremben nem gasztronómiai élvezetben szeretné részesíteni a gyerekét, hanem azt szeretné, hogy végre nyugta legyen egy kicsit. És ehhez az éttermek összekacsintva a gyerek feje felett a szülővel, adják a békés, fantáziátlan, megnyugtatóan uncsi abrakot.

vitalis06 2013.05.19. 00:07:30

Soha nem rendeltünk gyerekmenüt, szépen felolvastuk a gyerekeknek az étlapot, választottak és kaptak féladagot....
Ez csak a szülőn múlik.

hungarisztan 2013.05.19. 00:58:34

A posztban benne van a válasz.
Az étterem nem szociális intézmény, hanem profitorientált vállalkozás. Ha nem azt adja, amit a válogatós kölyök megeszik, akkor nem oda viszi a szülő a gyerekét legközelebb (és persze saját magát sem), hanem abba az étterembe, amelyik gondolkodás nélkül gyártja az unalomig ismert „biztonsági” kínálatot.

Szerintem ezt fölösleges az éttermeken számon kérni. Ha tömeges igényt tapasztalnának a spenótra, akkor az lenne menün. Semmivel nem nehezebb elkészíteni azt se, csak azt nem veszik meg, az uncsi vackokat meg igen.

eMJe 2013.05.19. 01:17:25

@vitalis06: vágtam volna ki anyámékat a féladaggal:) bár akkor még sportoltam :D

Bretschneider detektív 2013.05.19. 06:27:49

- Mi a különbség a brokkoli és a takony között?
- A brokkolit nem eszik meg a gyerekek.

Mi régen, úgy kb. három évvel ezelőttig hetente jártunk étterembe, egészen kitűnőektől (és drágáktól) az egészen középszerűekig. Sosem kért és nem is kapott a leányzónk ún. "gyerekmenüt". Megevett az mindent.

Ma már nincs ilyen probléma, mert már nem engedhetjük meg magunknak, hogy étterembe járjunk.

colizoli 2013.05.19. 07:40:49

A válasz borzasztó egyszerü, mert a gyerekek ilyen helyen nem esznek meg mást.
Szakács vagyok és jó pár évet lehúztam Ny-Europában Michlen csillagos, Hauben-Gastronomie, Bio-Vital helyeken és mindig volt ilyen friss halból, csirkeből készült frissen panirozott Chicken Nuggets, halrudacskák, zöldség bolognai stb, tehát nem ez a félkész fagyasztott vackok és a gyerekeknek általában nem kellett.
Sok szülö meg fel volt háborodva, hogy miért nincs ez a fagyasztott Nuggets meg Fischstabchen és elég nehéz volt elmagyazázni, hogy ez egy Bio hely és itt minden frissen készül és nincs convenience food a konyhán.

gabardin 2013.05.19. 08:48:43

A gyerek azt eszi, amit szeret. Ha szereti az egyéb dolgokat, akkor az értelmes szülő rendel neki fél adagot, vagy egészet (majd apa megeszi a maradékot).
Ha meg otthon is rántott húst eszik ketchup-os tésztával, akkor az étteremben is azt kapja.
Jött már hozzánk vendégségbe család, hogy szóltak, hogy a gyerek csak rántott húst eszik. Nem volt gond, volt a normál ebéd, meg rántott hús a kislánynak. :)
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása