Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

30. április

Lájkokban mérhető az együttérzés?

Már többször felmerült bennem, hogy írni kellene az online megszégyenítésről vagyis az internetes bullying-ról. Aztán úgy gondoltam, túlzottan nagy fába vágom ezzel a fejszémet, hiszen nem vagyok hozzáértő szakember. Mégis szülőként úgy érzem, fel kell hívni a figyelmet erre a jelenségre is, még ha Magyarországon nem is történtek a külföldi sajtóban szinte már heti szinten előforduló estek, hogy egy fiatal véget vetett saját életének, az interneten, közösségi oldalakon rá irányuló zaklatás miatt.

cyberbullying.jpgAz elmúlt hetekben rendszeresen olvastam ilyen szalagcímeket, legutóbb éppen tegnap. Egy 12 éves lány azért akasztotta fel magát, mert a közösségi oldalakon a frizurája és öltözködési szokásai miatt zaklatták.

Mielőtt elbagatellizálnánk, mondván, miként lehet valaki emiatt öngyilkos, gyorsan nézzünk az életkorára - egy gyerekről, egy kiskamaszról van szó, aki éppen keresi a helyét a világban, aki amúgy is nagyon érzékeny mindenre, ami a személyét érinti.

Szokás mondani, hogy a gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni, akár mert még teljesen őszinték, és nem kellően szocializáltak a dolgok takargatására, vagy éppen szándékosan, egy olyan személlyel, másik gyerekkel szemben, aki valami miatt nem illik a többiek közé, aki valami miatt kilóg.

Ez online ugyanúgy igaz, mint offline, és mivel a gyerekek jelentős része az élete egy részét a közösségi oldalakon éli, és ott is felépít egy képet, egy személyiséget magáról, ezek a támadások nagyon elevenükbe vágók tudnak lenni. Ráadásul a szégyenről nemcsak a közvetlen iskolai közösség, néhány ember, hanem annál egy jóval tágabb közeg értesül, szinte azonnal.

Hiszen hány olyan esetről lehetett hallani már Magyarországon is, amikor egy közösségi oldalra vagy videómegosztóra feltett, mobiltelefonnal készített film, mondjuk egy iskolai verekedésről, pillanatok alatt országszerte híressé, hírhedté vált.

Egyre fiatalabb gyerekeket érint

Sok esetben ez a zaklatás nem áll meg az interneten, hanem a mindennapokban is célpontja lehet az adott gyerek, ami megkeserítheti a gyerek iskolán belüli és kívüli életét egyaránt. A borzasztó az, hogy egyre fiatalabb gyerekekről lehet olvasni ilyen esetek kapcsán, talán 8 éves volt, az egyik legfiatalabb, akire emlékszem.

Ráadásul nem egyszer éppen az érintett személy által kitett kép vagy történet indíthatja el az események ilyen láncolatát, esetleg a bosszúra szomjas volt barát vagy barátnő posztol intim helyzetben készült, nem a nyilvánosságnak szánt képet.

Most van folyamatban egy kaliforniai lány halála kapcsán kezdődött bírósági tárgyalás, ahol három fiút gyanúsítanak azzal, hogy megerőszakolták a tizenöt éves lányt, majd a történtekről készült videót feltették az internetre. A lány pedig céltáblája lett az online gyalázkodásnak, egy idő után nem bírta és véget vetett az életének.

Bárhol utolérnek

Van, hogy az sem számít, ha az illető elköltözik, az internetes trollok bárhol utolérik, és a zaklatásnak nem vet véget, hogy kiemelik az adott, addig esetleg ellenséges közegből.

A sors (a helyzetből adódó) furcsa fintora, hogy ugyanezeken az oly sok szenvedést okozó felületeken emlékeznek meg a barátok, és születnek emlékoldalak az elhunytról. A gyerekek nem egyszer kifejtik a bullyingról, mint „intézményről" elítélő véleményüket, ami persze nem jelenti azt, hogy ettől az esetek száma csökkenne.

De hogyan lehet az ilyesminek véget vetni, mielőtt megtörténik a baj? Ilyenkor mindig felmerül a szülők és a környezet – mondjuk a pedagógusok - felelőssége, hogy mennyit láttak a dologból, nem szabhattak volna-e határt a folyamatnak? Vajon hová fordulhatott volna ez a 12 éves gyerek?

Ebből a szempontból megdöbbentő az egyik komment, amiben egy lány azt írja, „milyen kár, hogy úgy érezted, nincs hová fordulnod, pedig az oldalad most néhány óra alatt több mint 900 like-ot gyűjtött össze, talán több ember volt, mint gondoltad, aki segíthetett volna."

A népszerűség és az együttérzés like-okban és megosztásokban mérhető?

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

3 komment

internet erőszak zaklatás

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr175253670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2013.04.30. 19:52:33

Erre "jók" a közösségi portálok. Egy felnőtt is sok hátrányt szenvedhet el miatta pl. a munkahelyén.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.30. 23:42:56

Hiábavaló dolog úgy menekülni egy utcai zaklató elől, hogy az ember nyitva hagyja maga mögött a lakása ajtaját.

Hiábavaló dolog úgy nyugalmat akarni, ha a hálószobában is ott az internet - és a zaklató utolér.

Az "éjjel-nappal-mindenhol" internet a kevés informatikuson és internetmunkáson senkinek sem használ.

Apuka hazaviszi a munkát, mert van otthoni internet.
Anyuka elszúrja az idejét a géppel, mert van otthoni internet.
Kislány hazaviszi a zaklatókat, mert van otthoni internet.

Almandin 2013.05.01. 16:54:12

@tundrazuzmo: Nem az internettel van baj, hanem a közösségi portálokkal. Én sokat internetezem, de nem vagyok fent Facebookon, meg hasonlókon, így zaklatni sem tudnak.
A netet ésszel kell tudni használni. A szülők dolga ma ezt nagyon korán megtanítani a gyerekeiknek.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása