Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

22. április

Hét évből egy a képernyők előtt?

Az az internet korában egyáltalán nem meglepő, hogy bizonyos dolgokról olvasunk valamit, és néhány kattintással eljutunk az azzal homlokegyenest ellentétes információhoz is. Ez a gyerekekkel kapcsolatban mintha hatványozottan így lenne.

internetező gyerek.jpg

Szülő legyen a talpán, aki el tud igazodni a vedd fel, vagy hagyd sírni; aludjon a szülőkkel egy ágyban, különben nem lesz meg a megfelelő biztonságérzete, vagy isten őrizz, sose tedd, mert többet nem tudod kiraknia hitvesi ágyból; vagy későbbi életkorban: korán kezdd el idegen nyelvre tanítani vagy csak később, mert még az anyanyelvében sem biztos stb., stb. témakörökben. Ez a kérdésfelvetés így nyilván elnagyolt picit, de talán a dilemmára rámutat, amivel egy szülő szembenéz, persze nem csak az interneten.

(És akkor még nem említettük a szegény első gyermekes anyukát, aki azt sem tudja hová kapja a fejét, kinek higgyen, hiszen még legalább előzetes tapasztalat sincs mögötte. Úgyhogy így bizony időnként elveszettnek, tanácstalannak érezheti magát az ember lánya, pláne ha tökéletességet vár el saját magától, pedig ezt Vekerdy tanár úrtól is tudjuk, hogy nem szabad.)

Ez a téma itt a blogon még alighanem sokszor előjön majd, most éppen azon apropóból, hogy kerüljön-e a kisgyerek kezébe modern technológia (okostelefon, tablet) vagy sem.

Árt vagy használ?

Nemrég arról lehetett cikkeket olvasni, hogy ezek az eszközök, ha túl korán a gyerekek kezébe kerülnek, nagyon korán függést alakíthatnak ki. Most viszont éppen egy ezzel ellentétes vélekedésre találtam példát, vagyis arra, hogy kifejezetten segíti őket a tanulásban, mert olyan készségekre erősít rá, amiket a gyerekek életkoruknál fogva amúgy is hangsúlyozottan használnak, így pl. a tapintás és a vizualitás.

Kétségtelen, hogy a gyerekek hihetetlen magabiztossággal nyúlnak ezekhez az eszközökhöz, és nagyon gyorsan megtanulják minden csínját-binját, nem egy anyukától hallottam már, hogy a gyereke sokkal könnyebben és gyorsabban navigál az új „okostelefonon" mint maga a tulajdonos. De vajon milyen hatással van mindez a gyerekek agyára?

A wisconsini egyetem egy friss kutatása szerint a két és három év közötti gyerekek annál jobban reagáltak, minél interaktívabb volt egy felület, és minél inkább lehetett mondjuk kézzel, érintéssel irányítani. A kutatást végző Heather Kirkorian szerint a tanulási folyamat is segíthető ezzel az aktivitással, amit például szavak tanításával próbáltak ki. Ezek a gyerekek gyorsabban tanultak és kevesebb hibát vétettek, mint passzív társaik.

Nem mindegy, hogyan használják

Sokan eleve azzal sem értenek egyet, hogy ilyen eszközök korai gyerekkorban a kicsik kezébe kerüljenek, és a számítógéphez is minél később engedik közel a cseperedő gyereket. Ugyanakkor vitathatatlan, akár tetszik, akár nem, a technológia, a gép és az internet a mindennapok, az életünk részévé vált, hiszen azon is tartjuk kapcsolatainkat, sok esetben azon dolgozunk és akár szórakozunk is, és gyerekeinknek annál jobb lesz, minél ügyesebben tudják kezelni, ugyanakkor kellő tudatossággal is. (Most a biztonságos internethasználat témájára nem térnék ki külön, nyilván lesz még róla szó.)

Azonban a szakértők abban egyetértenek, hogy az a fontos, hogyan használják a gyerekek ezeket az eszközöket: a szülővel együtt, segítséggel, információkkal vagy magukra hagyva, és még utóbbi esetben sem mindegy, hogy hosszú távú babysitter-pótlékként szerepel-e a képernyő. Ha megtartjuk mellette az egyéb elfoglaltságokat, és ez is csak egy lesz a lehetőségek közül, és nem uralkodik el, akkor nem lehet baj.

De ebben éppen mi, szülők nem mutatunk sokszor jó példát, pedig mint tudjuk a gyermek leginkább a mi viselkedésünket utánozza és abból tanul a legtöbbet. Hiszen akkor is sms-ezünk, telefonálunk, a gép előtt tevékenykedünk, legalábbis félig, amikor pedig a gyerek az egész figyelmünket igényelné.

A család szokásai és hozzáállása nagyon fontos mintát jelentenek a gyereknek. Bár sok szülő elméletben tudja, hogy kereteket kell felállítani, mondjuk a gép használatára, egyes kutatások szerint a gyerekek és a fiatalok mégis több időt töltenek a képernyők előtt, mint valaha, ami akár depresszióhoz és függéshez is vezethet.

Dr. Aric Sigman kutatásai mindenesetre egy megdöbbentő eredményt hoztak, méghozzá azt, hogy egy most születő gyerek egy teljes évet tölt a képernyő előtt az életéből, mire eléri a hétéves kort. Ez pedig, ha így van, félelmetes. Persze mindezen belül az sem mindegy ez az idő mivel telik el, milyen tartalmú dolgok kerülnek a gyerek kezébe.

Legyen-e saját oldala a Facebook-on?

Aztán a tudománytól visszatérve egy kicsit személyesebb keretek közé, bizony mi sem vagyunk igazán jó példák a gyerekeink számára, hiszen a számítógép a munkaeszközünk, és bizony nem kevés időt töltünk előtte. Talán nem véletlen, hogy mindkét gyermek már saját oldalt hozott létre. De egy héten csak három nap van, amikor „gépezni" lehet, mert a virtuális tér kezdte már elvenni az időt a normál kommunikációtól, és azt vettük észre, hogy a gyerek, főleg a kisebbik, ha nincs előtte az egyik monitor, akkor fordult a másikért, és nyúlta le valamelyikőnk telefonját, hogy azon nézzen meg vagy olvasson el valamit.

De például közösségi oldalon profilja még egyiküknek sincs, egész egyszerűen, mert még nincsenek abban a korban, hogy mondjuk facebookozzanak. Mégis sok olyan osztálytárs és ismerős van, - és éppen ezért az én fülemet is rágják – aki annak ellenére fent van az oldalon, hogy még nincs 13 éves. Én egyelőre nem adtam be a derekam, de a nyomás nagy. Ti hogy csináljátok? Mit engedtek meg és mit nem? Hol vannak a határok?

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

26 komment

internet tanulás technológia függés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr345238362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tea IWO 2013.04.22. 21:57:51

Nagyon betegnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a gyerekének, pici, 2-3-4-5-6 évesnek a kezébe adja ezeket hosszú távon, hogy arra figyeljen. Mint a tévéztetők... az ilyesmivel lehet a legtöbbet ártani a gyereknek. A koncentráló képessége, a kreativitása sínyli meg, de NAGYON.
Ezek a tények. A többi bullshit. Buta kütyüktől függő szegényes agyú emberek és a gyártók, valamint a lusta gyerekfelügyelők állnak ezek mögött. Akinek az az érdeke, hogy a gyerekből normális, gondolkodó, kreatív, koncentrálni képes felnőtt váljon, az NEM ENGEDI ezeket használni és PONT.

"Ugyanakkor vitathatatlan, akár tetszik, akár nem, a technológia, a gép és az internet a mindennapok, az életünk részévé vált"

De, bocs, én vitatom.
Ja, hogy a posztoló folyton a faszbukon lóg és egy találkozóhoz okostelefon kell és legalább ötszöri újratervezés, utólag meg kényszerposztolás, milyen szép volt a hab a kávén, hadd lássa az egész faszbuk...?
Ja kérem, mindenki magából indul ki :(

"hiszen azon is tartjuk kapcsolatainkat, sok esetben azon dolgozunk és akár szórakozunk is, és gyerekeinknek annál jobb lesz, minél ügyesebben tudják kezelni, ugyanakkor kellő tudatossággal is"

Tudatossággal?
Te jó isten.... hagyjuk már....
Javarászt hülyeségek futnak ezeken, valld csak be.... a semmiért....

prolee 2013.04.22. 22:44:54

Édes Istenem! Azt hittem, ezen a "problémán" túl vagyunk. :))))))))))
Se nem árt, se nem használ. A mai gyereknek ez a normális környezete, autóval, internettel mobiltelefonnal és angol WC-vel, meg csapbó folyó meleg vízzel.
A gyereknek a MINTA a fontos. Ha látja, hogy a szülei moniloznak, neteznek, színházba mennek, olvasnak és kirándulnak, akkor tudni fogja, hogy a net és a telefon ugyan olyan eszköz a művelőséshez, mint a könyv, vagy a zenehallgatás.

Én soha nem akartam LÁTVÁNYOSAN ELVEK SZERINT ÁLLANDÓAN NEVELNI a gyerekeimet.
Csak úgy nőttek, mint a fű és okos, értelmes, érdelkődő, sokoldalú srácok lettek.
Pedig kenik-vágják a számítógépet, még nekem is ők segítenek. Ezzel együtt sportolnak, zenét, nyelveket tanulnak, nagy haveri körük és komoly párkapcsolatuk van. Pedig sosem ellenőriztem, hogy milyen tartalmakat néznek. Megbeszéltül a veszélyket és kész.
Ártani tehát biztosan nem árt a telefon és a net.

I_Isti 2013.04.22. 22:52:18

Akár árt, akár nem árt, az biztos, hogy az életének igen jelentős részét fogja monitor előtt tölteni minden mai gyerek.
Ezért mi például nagyon limitált időben engedjük a gyerekeinket tv-t, meg monitort nézni. (Arról nem is beszélve, hogy csak ellenőrzött tartalmat nézhetnek: csak dvd-t, és csak általam ellenőrzött játékokat játszhatnak tableten.) (Ja, és 4-8-9 évesek.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.22. 22:57:01

@Tea IWO: Az első bekezdéssel egyetértek, de a másodikkal nagyon nem. A mindennapok része a technológia, mégpedig úgy, hogy az egyetemi tananyagok egyre nagyobb része elektronikus, házi feladatot már a gimnazisták is számítógépen írnak, egyszerű munkavállalóknak az adóbevallás interneten 1 perc, papíron 1 nap, ha egy könyv címét keresem, inkább beírom Google-be, amelyik rálát a legtöbb könyvtári katalógus és könyvesboltra, stb.
Nem vagyok fent Facebook-on, de az internetet használom a friss információk gyűjtésére (ismerősökkel beszélek vagy e-mail, könyvet papíron olvasok).

A tudatos használat ott kezdődik, ha valaki célhoz kötötten használja. Például keres az amerikai szabadalmi adatbázisban, de utána nem kezd el órákig össze-vissza kattintgatni. Ez ugyanaz a tudatosság, mint amikor valaki csak akkor kapcsolja be a tévét, amikor a híradó van, filmet csak videóról/DVD-ről néz és eszébe sem jut reklámokkal vagy sorozatokkal tölteni az idejét.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.22. 23:05:29

Mi párommal mindketten abszolút gép/netfüggők vagyunk, munkánkból (is) fakadóan napi 8-10 órát ülünk a monitor előtt, és mindezt itthon.
Ha mail érkezik, akkor mindkettőnk telefonja pittyen, a dohányzóasztalon ott a tablet, amin pl párom passziánszozik, én Kindleön olvasok, társasjátékozni a Nintendo Wii-n szoktunk...

Nemsokára jön a gyerek, és ebbe a tech-miliőben fog felnőni, ami teljesen más világ, mint akár az, amiben a most 9 éves unokaöcsénk felnőtt.

Én inkább a netes tartalmaktól féltem, és attól a kontrollálatlan információmennyiségtől, amit magára zúdithat.
Ami engem igazából bosszant az, hogy élőbeszédben a mai fiatalok egyszerűen akadozva tudnak beszélni, és nem tudnak értelemesen összerakni egy bővebb mondatot. (a szemkontaktustól meg egyszerűen zavarba jönnek)
A chat és hasonszőrű kommunikáció teljesen kiöli belőlük a normális emberi kommunikációt.

AnyaMama 2013.04.22. 23:15:01

@Tea IWO: Kedves Tea IWO, ha már személyeskedőbe megyünk át, bár nem tudom miért, milyen alapon, a posztoló nem lóg állandóan a facebookon és nem érez késztetést arra, hogy életének minden lépését megossza, ellenben érdeklődő ember, akikben ezek a témák, és cikkek gondolatokat és reflexiókat indítanak el, amiket le is ír. Egyébként, ahogy a posztban is olvasható a gyerekeit sem hagyja nyakló nélkül magára a technológiával. Az pedig a te döntésed, hogy saját gyerekeid esetében milyen elveket követsz, ezért én nem foglak virtuálisan megkövezni és ismeretlenül sértegetni.

prolee 2013.04.22. 23:15:46

@Tea IWO: Az internet kicsit több, mint faszbuk. A mi családunkban pl. senki sincs ott regisztrálva.
De, interneten lehet anyagot gyűjteni a dolgozathoz, elektronikus könyveket kehet letölteni, vagy olvasni, oktatóanyagokat lehet találni, pihenésképpen pedig szórakoztató tartalmak vannak fenn igény szerint. Én pl. juharizsuzsa.blog-ot olvasok, vagy útleírásokat, vagy a google earth segítségével körberepüéöm a földet.
Ha nem tudok valamit, Wiki-hez fordulok, zenét hallgatok, festményeket nézek, stb., stb.
Interneten tájékozódom színház/mozi/opera/ múzeum programok összeállításához, neten rendelem a jegyet.
Természetesen a gyerekeim is így használják az internetet, nálunk a faszbuk fel sem merül. Azt hittem más is így van vele. :))))))))

prolee 2013.04.22. 23:21:38

@Kőmíves Kelemen: Szerintem a verbális kommunikációt nem a net-nyelv teszi tönkre (az én gyerekeim zsinórban nyerik a nyelvhelyességi versenyeket), hanem az állandó rohanás, a zaklatott életmód.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.22. 23:25:05

@prolee:
Nem a net-nyelvet okolom, hanem a verbális kommunikáció visszaszorulását.
Rohadtul nem érdekel a "szép magyar anyanyelvünk", tőlem mehet a szleng is, de már lassan egy "bazdmeg"-et se tudnak dadogás nélkül végigmondani :)

A szemkontaktus kerülése meg különösen kiakaszt, mert szerintem ez hozzátartozik az élőbeszédhez.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2013.04.22. 23:45:43

Kíváncsi lennék azért, hogy a sok habzó szájú "tilcsákbe" szülő közül hányan fordultak gyerekként órákig a Gameboy-ba, C64-be, és még sorolhatnám.

Egyébként volt már nagy flamewar, nem pont a webisztánon, de ezen videó alapján két teljes évvel ezelőtt is:
webisztan.blog.hu/2011/02/20/mit_kezd_egy_2_eves_gyerek_egy_ipaddel_es_egy_angry_birdsszel

És bizony van úgy, hogy a kétéves gyerekem leül a tablethez/notebookhoz, és teljesen magától rácuppan az angol oktatóvideókra, visszamondva például formák, gyümölcsök neveit. Micsoda rémség!

glad az egyetlen 2013.04.22. 23:57:14

Egy 4 és egy 6 éves fiam van. Fél éve vettem egy táblagépet. Magam ellenezem, hogy kisgyerekeket számítógépes játékokkal engedjem játszani, de meglepődve láttam, hogy milyen komoly tanuló és oktató alkalmazások vannak érintőképernyős mobil eszközökhöz. Kipróbáltam néhányat és megdöbbentő, hogy mennyire jól fejlesztik a gyerekeket! Ezen játékok többsége, amúgy nem újdonság, oktatási szakintézményben létezett papír alapon, de a táblagép kibővítette a lehetőségeket.
Szóval a fiaim aktívan használják ezen programokat, DE csak az ilyen oktató programokat és itt szó szerint játszva tanulnak.

zsírmalac 2013.04.23. 01:35:55

@Tea IWO: Nem értek egyet, illetve csak részben. A "kütyü" nem olyan, mint a "tévéztetés". Az nem interaktív, nem igényel kreativitást, problémamegoldó-készséget, míg a "buta kütyü" kezelése igen.
Például: index.hu/tech/2012/10/30/tanar_nelkul_tanultak_az_etiop_gyermekek/
Biztos lehetsz benne, hogy ehhez kellett kreativitás... Az agy pedig fejlődik általa. Hogy más irányba, mint az eddig megszokott? Lehet. De szerintem könyvnyomtatás feltalálása is módosított egy kicsit a fejlődés irányán.
Természetesen nem a korlátozás nélküli, reggeltől estig tartó "gépezés" mellett érvelek. De a teljes tiltásnak nem látom értelmét és hasznát.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.23. 02:38:57

Aki ennyire 'félti' a gyermekét, olvasni se engedje, mert rémisztő könyvek is vannak ám!
Akár tetszik, akár nem, a ma 5-6 éves gyerekek hétköznapi eszköznek tartják a számítógépet, az okostelefont, az e-könyvet - mert számukra természetes a létük. Tiltás helyett az okos használatot kell megmutatni nekik.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2013.04.23. 06:34:28

Nálunk kezdetektől fogva mindent lehetett. Tévézni, számítógépezni, sőt tablet is van, gyakorlatilag csak a gyereknek. Semmi függőség nincs. Van úgy, hogy 2-3 napig eszébe sem jut, hogy neki most számítógéppel kellene játszani vagy egyáltalán be kéne kapcsolni a tévét.

Ezzel szemben két barátom is van, akiknél tévézés csak meghatározott időben, heti egyszer, na ott a gyerekek meg vannak veszve, hogy mikor lehet bekapcsolni a tévét. (Egyébként édességgel ugyanez a sztori.)

midnight coder 2013.04.23. 06:53:16

Saját gyerekem nincs, de a keresztlányomat láttam felnőni - az idejének nagy részét a TV előtt töltötte, amilyen korán csak lehetett számítógép elé ültették. Mégsem lett buta, dagadt csaj, hanem egy nádszálkarcsú, kortársainál lényegesen intellgensebb kiscsaj lett belőle.

The Lost Soul (törölt) 2013.04.23. 08:27:35

inkább a számítógép vagy a tablet, mint a tv. egyrészt én tudom szabályozni, hogy ne a "szemetet" fogyassza, másrészről az interakció miatt nem válik passzívvá a gyerek.

mondogatom, hogy a nyári kánikulában a legjobb "gyermekfelügyelő" az xbox360 és a pc. akinek ezzel nem ért egyet, annak a nyári szünetre fel tudok ajánlani három nagyvárosi fiúgyereket megőrzésre, mert sajnos nekem dolgoznom kell, hogy eltarthassam őket :-(

liamhowlett 2013.04.23. 08:31:56

a két és fél éves lányom már jó ideje piszkálja az iphone-t és a tabletet. a laptopot nem annyira szereti, mert nem érintős :)

tévét nem nagyon néz, nem érdekli, inkább a kütyük. persze nem állandóan, de nincs rászólva soha. ez mellett persze ugyanúgy játszik a sima játékaival, homokozik, hintázik, sétál, futkos, babázik. csinál mindent, de közben tökéletesen vágja, hogy van youtube, böngészik benne, videókat néz, a táblán van egy csomó gyerekeknek való játék, képeket néz...stb.

gyanítom, hogy előbb fog tudni netezni, mint írni-olvasni. és örülökünk neki, mert olyan kézségeket fejleszt, amire szüksége lesz a későbbiekben. például akkor, amikor 20 év múlva állásinterjúztatja azon szülök gyerekeit, akik még tévét sem engednem nézni a kölyöknek és tiltják minden high-tech cucctól.

az, hogy milyen lesz a gyerek, a szülői mintától függ, nem attól, hogy ipadezik-e vagy sem....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.23. 09:03:38

@Tea IWO: "Mint a tévéztetők... az ilyesmivel lehet a legtöbbet ártani a gyereknek. A koncentráló képessége, a kreativitása sínyli meg, de NAGYON."

A passzív tévézés egyáltalán nem ugyanaz, mint egy interaktív számítógépes játék, amit esetleg pont készségfejlesztésre találtak ki. Szóval nem kell átesni a ló túloldalára. Persze ez nem jelenti azt, hogy válogatás és felügyelet nélkül mindent engedni kell.

@poszt: "De például közösségi oldalon profilja még egyiküknek sincs, egész egyszerűen, mert még nincsenek abban a korban, hogy mondjuk facebookozzanak. Mégis sok olyan osztálytárs és ismerős van, - és éppen ezért az én fülemet is rágják – aki annak ellenére fent van az oldalon, hogy még nincs 13 éves."

A nagyobbik, negyedikes gyerkőc nálunk is próbálkozik néha, de nem engedjük. Viszont van olyan osztálytársa, aki már fent van. Beszéltünk a szülőkkel, ott úgy csinálják, hogy a gyerek nem tudja a jelszót, így csak szülői felügyelettel tud belépni.

armand 2013.04.23. 09:25:22

Az én nagyobbik lányom 3 évesen kezdte el használni a tabletet, amit eredetileg az anyjának vettem. Sok kirakós, logikai, kifestős játékot töltöttem le neki, amiket nagyon szeret és szerintem egyáltalán nem ártalmas. Ledöbbentem milyen hamar megtanulta kezelni, de nem tapasztaltam semmi függőséget vagy egyéb problémát. Pl. vannak kifestő füzetei és szinesceruzái is, amivel ugyanúgy szeret rajzolni, mint a tableten. Emellett mindennél jobban szeret kirándulni és mozogni, szaladgálni, játszóházba járni. Szóval az egész számítógépezés-tabletezés-tévézés a helyén kezelhető, ha a szülő foglalkozik a gyerekkel. Ez a legfontosabb, hogy leüljünk vele játszani, mert akkor úgyis azonnal otthagyja a tabletet és jön játszani a szüleivel. Szóval semmi rosszat nem látok, tapasztalok ezekben a kütyükben, sőt, kifejezetten érdekes gyerekjátékok találhatók pl. a Google Play áruházban.

A világ változik körülöttünk, egy 21. században született gyereket miért kellene 19-20. századi elvek, módszerek alapján felnevelni és megvonni tőle minden modern cuccot?

decoati 2013.04.23. 09:47:24

Alkoholizmus ellen meg úgy harcolunk hogy lelőjük a kocsmárosokat, és összetörjük a borospoharakat. Akár preventíve.

Elijah_Baley 2013.04.23. 11:25:21

@Tea IWO: fogaggyunk, a te kölyköd is hozzánk jár át olyan csodákkal találkozni mint tévé, számítógép, villanylámpa, nyomtatott könyv :)

Tea IWO 2013.05.21. 21:07:36

@Fedor: Kimenni a természetbe, barátkozni az állatokkal, látni, tapasztalni, ÉLNI, ez megvan?
Vagy csak a kütyük vannak meg? Mert azok megvannak, látom. Gyártjátok ezeket, hogy ennyire véditek? :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.05.21. 22:00:07

@Tea IWO: úgy szeretem azokat, akik két mondatból kiolvasnak egy komplett élettörténet... Meglepődnél, ha azt mondanám, hogy én képzett túravezető vagyok, és rendszeresen járunk kirándulni, bicajozni, kempingezni? Miért lenne ez összeférhetlen azzal, hogy a helyiértékén kezelve használok modern eszközöket, és mivel nem akarom, hogy a gyerekeim digitális analfabéták legyenek, és ezért hátrányba kerüljenek, őket is megtanítom a HELYES használatukra? A tiltás sokkal rosszabb, mint a felügyelettel engedés, hidd el.

Tea IWO 2013.05.22. 17:08:44

@Fedor: Nem tudok élettörténetet...
Csak fölvetettem valamit.

Szeretem a blogoknál a hozzászólásokat. Kiderül, hogy mindenki csak az értékes műsorokat nézi a tévében, csak értelmes dolgokat nézet a neten a gyerekével és csak csupa hasznos és fejlesztő játék van odahaza. Szemetet senki nem eszik és persze senki nem is eteti a gyerekével.

Nem tudom, pl te hol olvastál TILTÁST nálam, nem tiltok semmit és nincs is mit, ami nincs, azt nem tudom tiltani, az pedig, hogy "hátrányba kerül" egy gyerek, mert nem ismeri az engribördszöt meg a kígyós játékot, nem ismeri a barátok köztöt és a huszadik, roppant fontos appot, amit letölt neki valaki, vagy akár ő, mert elsősegélynyújtás és kresz helyett inkább ezt tanulja meg... hát nem tudom... legyen az, hogy inkább akkor nem mondok semmit, jó? :(

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.05.22. 18:13:03

@Tea IWO: akkor mégegyszer: miért nem ismered azt a szót, hogy IS, meg azt, hogy MÉRTÉKKEL?

Na mindegy, hagyjuk.

Tea IWO 2013.05.22. 18:50:32

@Fedor: Persze, hagyjuk, szerintem is.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása