Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

17. április

A tankönyvmizéria margójára

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok sem tankönyvszakértő, sem közgazdász, hanem csak egy egyszerű szülő, akit két iskoláskorú gyereke kapcsán nagyon közelről és elevenében érint ez az egész tankönyvmizéria.

tankönyv.jpg

A dologgal kapcsolatban az alapvetésem az, és lehet, hogy ezzel lesznek, akik nem értenek egyet, de szerintem a szabad választási lehetőségek csökkenése eleve nem jó irány. Amikor felülről akarják megmondani, hogy miből kell tanulni, meg tanítani, meg amikor az a kommunikáció, hogy persze választhatsz, itt a lehetőség, senki nem tiltotta meg… Csak éppen mindösszesen kettő közül választhatsz, abból is mindkettő a mi szánk íze szerint van, illetve persze ott a többi is, nem tiltjuk meg, csak nem támogatjuk.

Így hiába mondaná, mondjuk a szülő, hogy de én szeretném, ha a gyerekem az eddig jól bevált tankönyvcsaládból tanulna tovább, akkor ezt ugyan megteheti, de az iskola azt fogja mondani, hogy nem rendelheti azt a könyvet, mert a fenntartó azt nem finanszírozza, a normatív támogatást kapó gyerekek akkor azt nem kaphatják, az osztályban pedig nyilvánvalóan nem tanulhatnak kétféle könyvből. Akkor hogy is van ez? A dolog abba az irányba mutat, hogy a beszűkített lehetőségek, valami felé mutatnak, terelnek arrafelé, amit az oktatási kormányzat el szeretne érni. Ha pedig én nem szeretnék arra menni, akkor vihetem alapítványi iskolába a gyerekemet? Azért ez sokaknak nem opció.

Nem láttam azokat a tankönyveket, amelyek most „kötelezőek” lesznek, lehet, hogy nagyon jó könyvek, bár alighanem nem teljesen ok nélkül tiltakozik ellenük két szaktárgy szakmai szervezete is. Inkább azt hangsúlyoznám, hogy miért is nem lehet a tananyagot, többféle pedagógiai megközelítésben, többféle tankönyvvel megtámogatva, amit a pedagógus a legjobbnak vagy leghatékonyabbnak tart, a nagyon sokféle gyereknek megtanítani?

És őszintén szólva az olcsóság is elég gyenge érv. Ha sokféle termék van a piacon, az általában nem felfelé, hanem lefelé szokta hajtani az árakat, hiszen verseny van, és a minőség mellett az ár is komoly befolyásoló tényező lehet a választásban. Ha csak egy vagy legyen kétféle, akkor az már majdnem monopólium, és akkor az ugye bármennyi lehet, úgyis meg kell venni. Persze kivétel a hatósági ár.

Én még '89 előtt jártam általános iskolába, volt néhány remek tanárom, akik abból az egy könyvből is jól tanítottak. De miért is jutott ez most eszembe? 

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

53 komment

oktatás gyerek szülő tankönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr766044962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A tudomány sosem téved! 2014.04.17. 14:06:04

ha nem értesz hozzá, akkor nem mindegy neked??

a lényeg, hogy a tévedhetetlen tudomány szent tanait továbbra is be kell magolni állami intézményekben

de azért nektek meg sok sikert 2018-hoz, elvtársak

deneskata 2014.04.17. 14:51:04

Hányszor elmondtam ezt már, istenem. Nem (csak) az a baj, hogy csak egyféle tankönyv lesz. Hanem, hogy lesz olyan tantárgy, amiből egy se. Mert nem telik az állami normatívából. Most épp azt méricskéljük, melyik tantárgyat lehet könyv nélkül tanítani.
És azt is sokadszor mondom el, hogy a tankönyv NEM A TANÁRNAK KELL. Hanem a gyereknek.Mert ő marad vele otthon magára. Neki kell abból tanulnia.

GonoszMostoha 2014.04.17. 16:32:44

Egy jó pedagógus kell, aki a tudását, a kíváncsiságot, a nyitottságot és a tapasztalatait könyv nélkül is át tudja adni. Elég ehhez egy füzet és egy ceruza.

én pedig azt hangoztatom régen a kedves szülőknek, hogy ne az intézetet, hanem a benne dolgozókat nézzék. Hiper-szuper oviban, iskolában is "elveszhet" a gyerek, és egy ütött-kopott épületben is megkaphat mindent, ami a boldoguláshoz kell.
Ugyanez a helyzet a tankönyvekkel is. Van, mert kell, olyan, amilyen, tessék az iskolán kívül, otthon is sokat foglalkozni a gyerekekkel, túrázni, színházba, kiállításra, múzeumba, könyvtárba vinni, általunk is nívósnak tartott könyveket együtt végigolvasni, rejtvényeket megoldani, verseket tanulni, bábozni, rengeteget mesélni és beszélgetni, stb. Ebben az esetben nem lesz semmi baj, írhatnak, amit akarnak a tankönyvekbe, a gyerek elméjét és lelkét mi magunk "megalapoztuk".

De manapság az a "divat", hogy már oviban nyelvóra, lovaglás, néptánc, kis képzőművész, stb. szakkörök mennek, és ha megkérdezem a szülőket, vajon miért is, a legtöbben a vállukat vonogatják, vagy jobb esetben azt mondják, mert nekem nem volt erre lehetőségem, legalább a gyerekemnek hadd legyen.
Vagyis sokszor inkább státuszszimbólum a gyerek különórája, mint a gyermek egyéni kívánságán, akaratán, kérésén, tehetségén alapuló tevékenység. Elmaradnak a családi ebédek, beszélgetések, van helyette kis ló, nagy autó, remek nevelő, bébiszitter, csak éppen a gyerek "csúszott ki" a kezünkből.
Sajnos, erre viszont elég sokára ébred rá a legtöbb szülő.
A gyerekek általában 10 éves korukig - mondjuk így - szocializálhatók. Ekkorra vésődnek be mélyen a családi minták, a szokások, hagyományok, a családi értékrend, a családtagok egymáshoz és a külvilághoz való viszonya is érthető és értékelhető lesz a gyermek számára. Ami eddig kimaradt, már csak nehezen vagy egyáltalán nem pótolható. Aki eddig rendszeresen ott volt a gyermeke mellett, együtt tanult vele, annak a szülőnek - és gyermeknek is - nem nagyon lesz már ezután sem tanulási problémája.

bölcsbagoly 2014.04.17. 17:21:29

@GonoszMostoha: Egyetértek! S több évtizedes tanári tapasztalatom is ezt igazolja.

bölcsbagoly 2014.04.17. 17:30:25

@deneskata: szeretnék látni egy tanulót, aki képes matek könyvből felkészülni órára! Legfeljebb egy-egy matek zseni. ma a net korában, ha a tanár érthetően és élvezetesen adja le az anyagot és megadja hozzá a neten megtalálható kiegészítő anyagot, abszolút felesleges a tankönyv.
Mi értelme volt, hogy ahány iskola annyiféle tankönyvből tanultak a tanulók, a tanár szája íze szerint válogatva a kínálatból. A nagy tiltakozást most is a leginkább érintettek csinálják? a történelem és magyar irodalom tanárok. Mert a komcsi/libsi szemléletűek nem akarják elfogadni, hogy nem az elavult politikai/ideológiai eszmék alapján taníthatják pl. a legújabb kor történelmét, vagy kedvenc irók helyett aziokat kellene méltatniuk, akikről az utóbbi 70 évben megfeledkeztek, vagy éppen tilos listán voltak. No ezt nem veszi be a begyük és ezért köpködnek miden fórumon.

Mr. Bear 2014.04.17. 18:31:47

@bölcsbagoly:
Az én komcsi/libsi szemléletem most pl. azon van kegyetlenül felháborodva, hogy a torkunkon lenyomott, kötelezővé tett "kísérleti" irodalom tankönyvből hiányozni fog a Biblia.

bölcsbagoly 2014.04.17. 18:42:44

@Mr. Bear: nálatok nincs vallásóra? Ott keresd az ajánlott könyvészetben!

bölcsbagoly 2014.04.17. 18:44:14

@Mr. Bear: A komcsi írók maguktól lecsúsztak a torkodon? De gustibus.....No szokjál hozzá a számodra újakhoz is.

lancista 2014.04.17. 18:51:00

@bölcsbagoly:

Részvétem neked. Egyrészt azért, mert komcsizni/libsizni tudsz, helyesen írni nem (matekkönyv, matekzseni stb.). Másrészt azért, mert elvileg több évtizede tanítasz (bár gyanítom, itt inkább a rád bízott gyerekeket kellene sajnálnom), de ezekre még most sem jöttél rá. Harmadrészt azért, mert még tájékozatlan is vagy, vagy pedig a tényekről nem akarsz/szeretsz tudomást venni: szerinted felesleges a (sok) tankönyv a "net korában"; érdekes, hogy a fideszes-kdnp-s elvtársaid mégis azt hiszik, hogy tankönyvet kell íratniuk (kísérleti tankönyvek). Lehetne egy józan tipped, hogy miért. De persze te aztán tudod, hogy a "neten" milyen információk vannak magyarból vagy töriből. Egyébként ha nem lennél ennyire beszűkült, akkor már vetted volna a fáradságot (és nem "fáradtságot"), hogy beleolvass a szolgalelkű kollégáid által összehozott kísérleti baromságba. Megérte volna...
Ha szuverén tanárszemélyiség vagy (amit persze kétlek a fenti kommentedet olvasva), akkor nem hiszed el, hogy az "egy tankönyv" elve bármire is jó. A jó tanár+füzet+ceruza elv is tök tetszetősen hangzik, persze. Kérdezzétek meg azt a barom KLIK-et, hogy mit szól ahhoz (mint fenntartó), hogy egy tanár nem rendel könyvet. Próbáld ki, te több évtizedes "bölcs bagoly", ha még nem vagy kívülről okos nyugdíjas!

lancista 2014.04.17. 18:53:50

@GonoszMostoha:

Tegyük fel, hogy igaz, amit írsz. De mi köze ennek a tankönyvrendelethez?

bölcsbagoly 2014.04.17. 18:59:10

@lancista: mikor az MTA is vitatkozik rajta, hogy mit és mikor kell külön/együtt írni, nehogy már te döntsd ezt el, okosmókus!
A személyeskedésed meg jellemző a Mendrey -klán majmaira. Mind pont ennyire beképzelt hülye mint te vagy!

lancista 2014.04.17. 19:05:06

@bölcsbagoly:

Sajnos azt is tudomásul kell venned, hogy az irodalomban az általad meg a jobboldaliak által nagyra tartott "új" szerzők (szándékosan nem írtam írót vagy költőt) még mindig elenyésző számban vannak a normális, minőségi kultúrát képviselő írókhoz képest.
(Nehéz dolga lehet annak, aki Petőfi Sándor vagy éppen József Attila verseiből jobboldaliságot akarna kiolvasni. Azt meg ugye nem gondolja komolyan senki, hogy a revizionista lektűrfabrikáló Wass Albert vagy a náci Tormay velük egy szinten van... vagy tudtok még mást is?)

deneskata 2014.04.17. 19:07:59

@lancista: Drágám, csak a töri- meg a magyar tanároknak van szervezetük, hogy tiltakozzon! Nem tudnak ilyet tenni a többiek, mert nincs kinek a nevében beterjeszteni a tiltakozást! Másrészt: a ceruza-füzet elmélet érvényes lehet a reál tantárgyakra, de nem a tanulandó, "seggelős" tantárgyakra. Hiába íratok vázlatot történelemből, abból csak a jó képességűeknek fog eszébe jutni az, amit az órán beszéltünk! Épp a gyengébbeknek van szüksége a mankóra, a könyvre! Mert ugye nem gondolod, hogy lediktálom a görög-perzsa háborúk történetét? Erre egyébként se lenne idő, mert pártunk és kormányunk az ő végtelen bölcsességével úgy látta jónak, hogy felemelte a megtanulandó tananyag mennyiségét, a ráfordítandó időt meg csökkentette - épp történelemből.
Más.Kötelező olvasmányok. Szerinted mennyit ért meg a mai, számítógépen szocializálódott gyerek Nyilas Misi történetéből? Pontosan ezekkel a "régi, nagyra becsült írókkal" utáltatjuk meg velük az olvasást. (Nyilas Misit már én is utáltam, pedig az se ma volt...)
Ne sértődj meg, de a hozzászólásod alapján elég autokrata szemléletű lehetsz, akit csak a saját elvei érdekelnek, a gyerek pedig egyáltalán nem. Épp, mint pártunk és kormányunk.
Csak nem Fidesz-párti vagy?

lancista 2014.04.17. 19:08:39

@bölcsbagoly:

Akkor személyeskedés nélkül közlöm veled, hogy az akadémia ezeknek a szavaknak a helyesírásán egyáltalán nem vitatkozik. Járj utána, ha mersz: elég hozzá egy helyesírási szabályzat vagy szótár.
Beképzeltség nélkül mondom: félművelt vagy. Meg tanár. És ez a nagyobbik baj.

deneskata 2014.04.17. 19:09:19

@lancista: Bocs
az előző nem neked szól, hanem "bölcsbagolynak" Rossz helyre küldtem!

deneskata 2014.04.17. 19:11:09

@bölcsbagoly:Elküldöm még egyszer, most már a helyes címre!
Drágám, csak a töri- meg a magyar tanároknak van szervezetük, hogy tiltakozzon! Nem tudnak ilyet tenni a többiek, mert nincs kinek a nevében beterjeszteni a tiltakozást! Másrészt: a ceruza-füzet elmélet érvényes lehet a reál tantárgyakra, de nem a tanulandó, "seggelős" tantárgyakra. Hiába íratok vázlatot történelemből, abból csak a jó képességűeknek fog eszébe jutni az, amit az órán beszéltünk! Épp a gyengébbeknek van szüksége a mankóra, a könyvre! Mert ugye nem gondolod, hogy lediktálom a görög-perzsa háborúk történetét? Erre egyébként se lenne idő, mert pártunk és kormányunk az ő végtelen bölcsességével úgy látta jónak, hogy felemelte a megtanulandó tananyag mennyiségét, a ráfordítandó időt meg csökkentette - épp történelemből.
Más.Kötelező olvasmányok. Szerinted mennyit ért meg a mai, számítógépen szocializálódott gyerek Nyilas Misi történetéből? Pontosan ezekkel a "régi, nagyra becsült írókkal" utáltatjuk meg velük az olvasást. (Nyilas Misit már én is utáltam, pedig az se ma volt...)
Ne sértődj meg, de a hozzászólásod alapján elég autokrata szemléletű lehetsz, akit csak a saját elvei érdekelnek, a gyerek pedig egyáltalán nem. Épp, mint pártunk és kormányunk.
Csak nem Fidesz-párti vagy?

lancista 2014.04.17. 19:11:32

@deneskata:

Szövegértés: elégtelen. :)
Félretéve a nem is igazán illendő viccet: pont azt magyarázom, "drágám", hogy kell tankönyv, sőt, minél nagyobb a választék, annál jobb a színvonal. Szerintem ez nagyon messze van a Fidesz álláspontjától.
Még egyszer bocs az első sorért.

lancista 2014.04.17. 19:12:23

@deneskata:

Akkor én is visszavonom az előbbi válaszomat, mert nem érvényes. :D

deneskata 2014.04.17. 19:12:33

@lancista: Már bocsánatot kértem! :)

Mr. Bear 2014.04.17. 19:16:17

@bölcsbagoly:

Nem baj, ha nem értesz hozzá, még az sem baj, ha ennek ellenére osztod az észt, végtére is ez a troll feladata, nem?

Szóval: a Biblia 1981 óta része az irodalom tananyagnak, és volt egészen mostanáig, amikoris hirtelen kikerült belőle. És nem azért, mert belekerült az erkölcstanba. Sehova sem került bele.

A mocskos kommunisták bevezették, az úri keresztény fiúk meg kitették. Sapienti sat.

bölcsbagoly 2014.04.17. 19:31:50

@lancista: komcsilibsi duma! tartsátok meg magatoknak, s pofa be! ha nem tetszik ami van/lesz, mehettek Bécsbe cukrászdát nyitni....adieu.

deneskata 2014.04.17. 19:39:50

@bölcsbagoly: Hát te nem vagy normális! Mint aki egy iskolát se látott soha belülről. Megvan a 8 általánosod egyáltalán? Ilyen ostobán agresszív reakciót általában az alulművelt, gőzös agyú futballdrukkerektől látni!
Amit a kolléga írt, igaz. Nézd meg a kerettantervet.
kerettanterv.ofi.hu/02_melleklet_5-8/index_alt_isk_felso.ht

bölcsbagoly 2014.04.17. 19:40:03

@deneskata: OK, de a gyengébbeket miért zavarja az az könyv amit most ajánlanak? Nem ők tiltakoznak, hanem a tanárok!
Az olvasást nem lehet megutáltatni azzal aki már megszerette! , Megszerettetni kell előbb s utána nem fogja utálni! Az utálja, aki sohasem szerette!
Eltaláltad , fideszpárti vagyok, s mint tanár tudom, hogy hogy kell tanítani! Nem úgy,ahogy azt a dicső négyesfogat (Fodor/Magyar/Pokorni/Hiller) bevezette/ráerőltette a jónépre..
Ezt a kárt az érintett generációk soha nem fogják kiheverni s a most háborgók pont ezt a szennyet akarják konzerválni.
Jellemző az éléslátásukra, hogy a ránkerőltetett bolognai -rendszert a névadó bolognai egyetem 2009-ben felmondta!

bölcsbagoly 2014.04.17. 19:40:51

@deneskata: látom a ballibsi idiotizmus ragadós!

bölcsbagoly 2014.04.17. 19:42:42

@Mr. Bear: a KDNP és a Fidesz a vallásórák bevezetésével a bibliát oda sorolta ahol a helye van.

Mr. Bear 2014.04.17. 19:48:08

@deneskata: Kata, Kata, nyugi, nem kell válaszolni a trollnak. Vagy súlyos pszichés zavara van vagy ezért kapja a fizetését (vagy mindkettő), mindenesetre épp az a célja, hogy kiborítson.

Épp tankönyvet rendelek, deja vu, tavaly is a húsvétba rondított bele a határidő. A rendelési felület ha lehet, még primitívebb, a nyelvkönyveket egyenként kell megrendelni, ha az osztályban nyelvi csoportbontás van, node hol nincs? Minden változtatáshoz 6-8 klikkelésen keresztül vezet az út, és elveszett az összes tavalyi beállításom. Már túl vagyok azon, hogy 200 gyereknek beállítottam a rászorultsági alapon ingyenes paramétert, egyenként, persze.

Alólam kiment az összes könyv, amiből eddig tanítottam. Viszont van 2-3 köbméter könyvtári könyv, amit kidobhatunk, mert már nincsenek a listán. Szeretem, hogy ennyire takarékosak vagyunk.

deneskata 2014.04.17. 19:50:45

@bölcsbagoly: Ja, ha a normális hangvétel és az agresszió miatti tiltakozás libsibolsi....
Mikor szeretné meg a gyerek az olvasást, ha nem az általános iskolában? Addig nem sok tapasztalata lehet, ugyebár? És a régi nagy írók tradicionális írásai épp alkalmasak rá, hogy megutáltassák vele, még mielőtt megszeretné....
Az egyetlen könyvhöz. A gyerekek és osztályok különbözőek. Én se mindig ugyanazt a könyvet rendelem. Ha az osztály gyengébb, a könyv lesz könnyebb. Ütősebb osztálynál olyan könyvet rendelek, amiben több a kiegészítés.
Na, ezt szüntetik most meg. Olyan lesz iskola, mint a legendás borotválógép. Mindenkinek más a feje - de csak előszörre....

deneskata 2014.04.17. 19:55:35

@Mr. Bear: Tudom, épp most fogadtam meg, hogy hagyom. Nem tanár szerintem, ahhoz túl durva a stílusa.
Én is tankönyvfelelős voltam. Idén lemondtam a megtiszteltetésről. De ismerem az összes problémát, mert segítek az utánam következő áldozatnak. Nálunk is a tartós tankönyveket sajnáljuk legjobban. Lesz olyan, amit a tiltás ellenére is fel fogunk használni. Hogy hozzátok ki az elsőök csomagját 3000 Ft--ból?

Mr. Bear 2014.04.17. 19:59:42

@deneskata: Kísérleti könyveket rendelünk, abból kijön. Amúgy 7500 lenne, kiszámítottam.

Szerinted hányszor fognak határidőt módosítani? Mikor lesz "április 30-a" a valóságban?

Én is lemondtam volna szívem szerint, de nem akartam kiszúrni az igazgatóval. Meg senkivel, én legalább értek az adatrögzítéshez.

bölcsbagoly 2014.04.17. 20:07:23

@deneskata: Érdekes felfogás! Tehát a vézna gyerek egyen továbbra is salátát, az izompacsirta meg flekkent! Próbáld megérteni a hasonlatot.
A stílusom nem durva, hanem egyenes és szókimondó! Utálom a ballibákat, pláne ha ezt tanárként is kimutatják. Érdekes, az én- meg a következő generációk - képesek voltak művelt, jó szakemberekké válni, miközben egyrészt nem igen volt tankönyvünk, illetve ha volt, akkor az csak egyféle. Az alternatív tankönyvek misztifikálása a tankönyvírók és kiadók propagandájának eredménye.

deneskata 2014.04.17. 20:09:43

@Mr. Bear: Én is az igazgatóval szúrtam ki. Ők csinálják a titkárral. De nem érdekelt. Te is olvastad a Mareknénak írt levelet, amit aztán továbbítottak - talán tévedésből - az iskoláknak is? Na, azzal a levéllel kezdődött, aztán a sok aljas és dilettáns (ld. számítástechnikai háttér!) húzással folytatódott. Már akkor felháborodtam, hogy kicsinálják a terjesztőket (most meg a kiadókat), a mi munkánkat szinte lehetetlenné teszik, közbe meg minden médiumban azt nyomják, hogy micsoda minőségi javulás. Nem vette be a gyomrom.
Tutira nem fogják tudni tartani a határidőt. Az elsősök beiratkozása is ez, nem lehet tudni az elsősök számát se... Röhej.

Mr. Bear 2014.04.17. 20:14:15

@deneskata: Most mondjam azt, hogy én még mindig nem kaptam egy fillért sem a tavalyi munkámért? Te legalább megkaptad?

A levelet nem ismerem, de azt többször is elmondták, hogy a tankönyvfelelősök gány munkája akadályozta őket a határidők tartásában. Hát a mi rendelésünkben egyetlen hiba sem volt. És nagyon szerencsések vagyunk, mert november közepére minden tankönyv ott volt a gyerekek kezében. A saját gyerekem egy másik suliban csak februárban kapott meg egy könyvet. De a Mozaik azt írta márciusban, hogy még mindig szállít a Kellónak. Vajon őket kifizették?

deneskata 2014.04.17. 20:19:12

@Mr. Bear: Én megkaptam mind a 28 300 Ft-ot!!!
A levél megvan nekem, elmentettem, mert szerintem történelmi dokumentum. (Sipos Imre levelét is eltettem, amiben szabotázsnak nevezi a határidő előtt tankönyvosztást...:)
Kimásolom a fenti levélből a kedvenc részemet:
"A hozzánk forduló tankönyvfelelősök nagy része legfőbb panaszként a KELLO által a tankönyvellátási megállapodásban rögzített 100 Ft/tanuló díjazást említi. Ez az összeg jelentősen eltér attól a díjazástól, amit a tankonyvfelelősök eddig kaptak a terjesztőktől. (Bevallottan négy-ötszörösét. ha pedig a terjesztők által a tankonyvfelelősnek juttatott
tankonyvenkénti 7 %-ot vesszük alapul, meg nagyobb lehetett ez az összeg.) Az ilyen jellegű panaszok csillapításánál elmondható. hogy a tankönyvfelelősök helyzete — a magyar iskolarendszerhez hasonlóan — átalakulóban van:
• korábban elsősorban piaci tényezők befolyásolták a tankönyvfelelősök munkájának díjazását - országosan eltérő formában és mértékben.

• a tankönyvfelelős pedagógusok kiemelt díjazásban részesütek, míg a hozzájuk hasonló
nagyságrendű plusz munkát végző pedagógusok (pl. ünnepségek megrendezői, kiemelkedő osztályfőnokimunkát végzők, programok lebonyolítói, stb.) nem részesülhettek kiemelt díjazásban,
• a pedagogus-életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódó béremelés a tankönyvfelelősök
számára megfelelő ellentételezése lehet a plusz munkának,

• a KELLO által kínált kapcsolattartási és szolgáltatasi körülmények jelentősen egyszerűsítik, csökkentik a tankönyvfelelősök munkáját (pl. egységes informatikai felület, a tankönyvek nyilvántartását-kezelését könnyőto funkciókkal).

• a tankönyvfelelősnek 2013-tól csak egy forgalmazóval kell kapcsolatot tartani, mert mindenmegrendelést a KELLO teljesíti

• a KELLO tanulói szintű tankönyvcsomagokat szállít az iskoláknak."
De lehet, kár újra elolvasni. Csak felhúzod magad! :)

bölcsbagoly 2014.04.17. 20:20:44

@deneskata: jellemző hűlyegyerek válasz!

deneskata 2014.04.17. 20:20:50

@deneskata: "Az ilyen jellegű panaszok csillapításánál elmondható" Érted, ugye? Ezek itt tanácsok a tankerületi vezetőknek, mivel csillapítsák az elégedetlenséget.

Mr. Bear 2014.04.17. 20:31:25

@deneskata: Azta, nem semmi.

Én 100 Ft-os órabérért dolgoztam volna, már ha kaptam volna ennyit.

Emlékszel, tavaly legalább azt meg lehetett csinálni, hogy az ember beletett egy tankönyvet az egyik ablakba, aztán az osztálynévsorból csak egy egérhúzással hozzárendelte a diákhoz. Na idén ez már sokkal fejlettebb, ugyanis egyenként kell behívni a diákokat, ott egyenként megnyitni a rendelési felületet, egyenként közölni a gép buta fejecskéjével, hogy IGENNNN, új könyvet fogok hozzáadni, na majd az így megnyíló felületen szépen bepötyögöd a könyv paramétereit, és hipp-hopp, már alig két-három klikkelés, kész is vagy. Már odáig fejlődtem, hogy percenként egyet is meg tudok csinálni, mit nekem az a 300 gyerek, röpke 5 óra, és máris lesz nyelvkönyvük.

bölcsbagoly 2014.04.17. 20:37:16

A már eredetileg is kontraszelektált tanárok évek óta támadják az új oktatási kormányzat minden intézkedését. Pár ezren hőbörögnek , miközben azt a képet igyekeznek kialakítani a szakmán kívüliekben, hogy a több mint százezres pedagógustársadalom többségét és színe-javát képviselnék! Pedig csak a szemetét, a selejtjét! Szerintem nekik kellene fizetni azért, hogy iskola közelbe, katedrára engedjék őket s nem hogy ezért fizetést is kapjanak. Csak sajnos, ott vannak és évről évre teszik tönkre a kezük alá kerülő generációk sorát.

deneskata 2014.04.17. 20:37:28

@Mr. Bear: Igen, ez gondolom a nyelvkönyveknél, ugye? Az osztott osztályoknál. A baj az, hogy nem lehet tankönyvcsomagokat csinálni. Az volt a legegyszerűbb. Annyi tankönyvcsomag, hány gyerekcsoport és egy kattintással mindenki megkapta. Na, ez még az a gonosz "libsi" korszak volt, amikor azok agaz terjesztők, meg haszonra hajtó kiadók tévesztettek meg bennünket. Arról nem is szólva, hogy akkor még kaptunk ingyenes tanári példányt, amit most bele kell kalkulálni a fejenkénti 12000 Ft-ba. Kérdésemre a NT referense mondta, hogy jah, kérem, megszűnt a versenyhelyzet, semmi nem kényszeríti a kiadót ingyenes tanári példányok biztosítására. :) Így a gyerekek rovására megy a dolog, de hát - a gyerek az utolsó, mint tudjuk.

Mr. Bear 2014.04.17. 20:47:19

@deneskata: Igen, a nyelvkönyveknél, nálunk pedig minden osztály négyfelé megy. Gondolkodtam valami barátságosabb megoldáson, de ha szétosztom az osztályokat négyfelé, akkor amit nyerek a réven, elvesztem a vámon, ti. akkor az összes többi könyvet kell négyszer megrendelni. Bár lehet, hogy még mindig jobban jöttem volna ki belőle.

Nem tudsz valami fórumról, ahol meg lehetne beszélni a rendelés dolgait? Már tavaly is jól jött volna, ha összerakjuk a tudásunkat, és nem kínlódik mindenki maga.

NT nem ad tanári példányt? Remek. Tavaly még adtak. Ki kéne számolni, hány forintot költenek a tanárok az iskolára, meglepő lenne a végösszeg.

deneskata 2014.04.17. 20:52:31

Sehonnan nem kapsz tanári példányt, szerintem. Talán a Mozaik. De olyan kevés könyvük van fenn.
Azt, hogy a 12000 Ft-ból kell kihozni, később megkaptuk egy KLIKtől érkezett levélben is. Tehát ez nem pletyka, hanem a hivatalos állásfoglalás. :(
Nem tudok fórumról, csak így a kommentekben tudjuk megbeszélni. De akár csinálhatnánk is egyet. Tavaly jó szolgálatot tett a peticiok.hu. Hol lehetne ilyet idén létrehozni? Aztán reklámozhatnánk...Mit gondolsz?

deneskata 2014.04.17. 20:56:20

Ja, még valami. Múltkor gemkapcsot kértem, 10 darabot az iskolatitkártól. (Korábban ő rendelte meg ezeket)
Nem tudott adni, naki is csak 13 db van. Már kért a KLIK-től 2 hete, de nem küldtek...:)

Mr. Bear 2014.04.17. 21:00:29

@deneskata: az indexen, már gondolkodtam rajta, hogy nyitok egy topikot, de nem bírtam kitalálni, melyik csoportba lehetne tenni, leginkább semelyikbe nem illik.

Ezteket olvastad?
index.hu/belfold/2014/04/15/mirol_szol_a_tankonyvugy/
index.hu/belfold/2014/04/16/mindent_osszezavar_az_iskolakban_a_tankonyvrendeles/
index.hu/belfold/2014/04/16/mozaik_kiado/

deneskata 2014.04.17. 21:05:06

Mindegyiket olvastam. A Mozaiknak nagyon drukkolok. Igaz szemétség, amit velük művelnek. Egy tollvonással egy csomó ember munkahelyét teszik tönkre. Magyar vállalkozók mennek csődbe az állam mohósága miatt. Közben stratégiai megállapodást kötnek a gaz multik kevésbé gaz magyarországi képviselőivel.
Még sose nyitottam topikot. Megnézem, hogy kell. Fontos ez a csoport-dolog?

Mr. Bear 2014.04.17. 21:06:01

@deneskata: És ti is azzal kezditek az évet, hogy kedves szülők, könyörgünk, hozzanak másolópapírt? És hívjanak vissza, ha meglátják, hogy az iskola hívja önöket?

Mi egy elromlott zár cseréjére vártunk három hetet, míg végre az önkormányzati mókus leperkált 3000 Ft-ot a gondnoknak. Addig nyitva volt a terem.

És nálatok már járt a rendőrség felmérni, hogy milyenek a szállítás lehetőségei? Mert nálunk már járt. Mintha tavaly nem ugyanez a KElló szállított volna. Vagy arra számítanak, hogy odébbmászott az iskola nyár óta? Megjegyzem a rendőrségnek arra viszont nem volt még érkezése, hogy kihallgasson néhány gyanúsítottat egy jó kis betörés kapcsán (számítógépek tűntek el). Azzal nem foglalkoznak, mert épp a Kellónak mérik fel a felmérendőket.

lancista 2014.04.17. 21:11:35

@bölcsbagoly:

Elnézésedet kérem, hogy ezt mondom:
tanár létedre egyre mélyebbre süllyedsz - etikailag és ortográfiai szempontból is.
Legyél büszke a Fideszre meg a KDNP-re, utáld azt, aki nem úgy gondolkodik, mint te vagy a pártod. Ez a jövő! A közNEVELÉS jövője. Gratulálok.
Remélem, azért elgondolkodsz azon, hogy az egész tankönyvkérdés nem a szülőkről, nem a gyerekekről és nem a tanárokról szól, hanem egy minden évben biztos - és eléggé méretes - felvevőpiac lenyúlásáról. Ebből a szempontból, azt hiszem, a Fidesz-féle (figyelem, a pártok nagybetűvel íródnak!) megoldás finoman szólva is közel áll az általad gyűlölt "komcsik" rendszeréhez: akkor is egyből lehetett választani.
Mindenesetre azért kellemes húsvéti szünetet kívánok neked is. Inkább a családdal foglalkozz!

deneskata 2014.04.17. 21:13:58

Éppen pont mint nálatok!
Azzal a különbséggel, hogy mi pénzt szedünk másolópapírra:)
Ha nem lesz könyvünk, akkor többet...:(
Képzeld, pár napja ami nyelvkönyvünk a Kellón 4300 Ft volt. Egyéként 2500-ért szereztük be. A piaci ára 3358 Ft. Aztán két nap alatt visszament 2500 Ft-ra. Szerinted miért? Ezt is érdekes lehet....
Rendőrség is járt nálunk. Mintha Lipótmezőről irányítanák az oktatást...
Megnéztem az Index-fórumot. Van olyan, hogy "Általános társalgási témák" Ott lehetne kezdeni. Nem erre gondoltál?

Mr. Bear 2014.04.17. 21:28:25

@deneskata: És ide fel is tehetnéd azt az ominózus levelet.

deneskata 2014.04.17. 21:38:28

Tökéletes. Némi problémám támadt a bejelentkezéssel, úgy tűnik. Csak 10 perc múlva enged hozzászólni, pedig most rögtön akartam!!! De látom, van már hozzászólód is!! Ügyes vagy! Jó ötlet volt!!
Ha tudom, felteszem a levelet is! Ott találkozunk! SZia!

bölcsbagoly 2014.04.18. 11:44:31

@lancista: tipikus, gyűlölködő, kákán csomót kereső balliba duma!
A köznevelés köszöni, most már jó sínen van és a hibák ellenére (mivel a mostani oktatási kormányzat azzal főz ami van! - mármint emberanyag). A bürokrácia meg közös jellemzője a magyar társadalomnak (lásd a 1,5 milliárdos büntetést a képzeletbeli bagolylepke állománykárosításáért Biharban). Ergo, sem a KLIK, sem KELLO nem kezdhetett másként mint nyikorogva, mert ez nálunk törvényszerű minden újdonságnál.
Az hogy az eddig kedvezményezett Mozaik Kiadó háttérbe került, látom számos haszonélvezőjét mozgósítja és tüzed okádnak a konkurenciára meg a kormányra miatta.
De a kutyaugatás nem hallatszik az égbe, s a karaván meg halad tovább a maga útján a következő 4 évben is. A pedagógus társadalom meg remélhetőleg lassan-lassan megtisztul a selejtjétől. Mert ők azok akik félnek minden újtól, s főleg minden olyan intézkedéstől, a mely révén bizonyítaniuk kellene, hogy nem véletlenül, csupán kenyérkeresetből vannak a pályán.
Sok idióta álértelmiségi meg jó lenne ha tudomásul venné, hogy a műveltség nem a helyesirással kezdődik és végződik.

GonoszMostoha 2014.04.19. 14:37:33

@lancista:
Csak annyi, amit az elején írtam: olyan, amilyen a tankönyv, nekem sem tetszik ez a mostani rendszer, de azért lehet még a gyerekből értelmes, a világra kíváncsi, nyitott, művelt kis emberke. Ehhez mi, szülők és tanárok együtt vagyunk a kulcs.
A középkorban is megpróbálták elhitetni, hogy a Föld lapos és mi vagyunk a Világegyetem közepe, de valahogy nem maradt ez tartós.
Tehát akármi hülyeséget lehet írni egy tankönyvbe, attól még nem kell azt tanulni.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása