Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

30. január

Eljött az esti mesélés reneszánsza?

Jó lenne, ha így lenne. Sokat mondják a szakemberek, hogy mennyire fontos a mese a szülő-gyerek kapcsolatban és a későbbi olvasásszeretet kialakításában. Van, ahol a meggyőzés úgy látszik hatékony, mert egy generáció alatt megduplázódott a mesélő szülők száma.

mese.jpg

Mindjárt a fent említett dolog részleteibe is belemegyek, de először jöjjön a személyes példa, hogy a dolog tényleg hatékony. Mi kezdetektől mesélünk a gyerekeknek, egy ideig szigorúan felváltva tettük, hogy apa és anya is kivegye a részét a dologból. Így tíz év után a dolog rendszere már nem ilyen szigorú, de most is igényt tartanak az esti közös mesélésre, attól függetlenül, hogy mindketten önállóan is olvasnak.

A dolog ott kezdődött, hogy már megszületésük előtt apjuk a pocakomnak is mesélt Micimackót, rendszeresen. A dolog vizuálisan talán egy picit szürreális, de ugye az ma már bizonyított tény, hogy a baba hallja a kinti hangokat is, mi több azok hatással is vannak rá. Nem gondolom, hogy a Micimackót, mint történetet fogta fel, de az apjuk hangját, a beszéd dallamát biztosan.

Aztán egy ideig énekeltünk, majd jöttek a saját kitalált és a felolvasott rövidebb, később hosszabb mesék, regények. Lassan az ifjúsági témakörnél tartunk, és őszintén bevallom én nagyon élvezem az esti alkalmakat, és magukat a könyveket is. Egy részüket persze én is olvastam gyerekkoromban, mert az ember saját élményeiből merít, egy másik része viszont teljesen új, főként a mai kortárs gyermekirodalomból, magyar és külföldi egyaránt.

Büszkén jelenthetem, hogy mindkét gyerek imád olvasni, mondjuk a nekik olvasáson kívül a mi kezünkben is látnak rendszeresen könyvet, nyilván ez is hozzájárul; meg van is mihez nyúlniuk, amikor választani akarnak. Elég komoly méreteket ölt a saját kollekció, de könyvtárba is járunk. Nálunk már inkább az a probléma, hogy étkezésnél rájuk kell szólni, hogy tegyék le a könyvet vagy az autóban tartok attól, hogy elszédülnek a sok lefelé nézéstől. De ez legyen a legnagyobb bajom.

Visszatérve a poszt elején említett bíztató adatokhoz, amelyek Nagy-Britanniából származnak. Míg egy generációval ezelőtt a szülők kb. 37%-a mesélt legalább ötször egy héten a gyerekeinek, addig ma ez a szám 70%. Igaz, a mesék néha lerövidülnek, vagy a klasszikusnak csak egy zanzásított változatát mondják el, van aki a mesemondó hagyományokat folytatva saját életükből is beleépít a mesébe, egy kicsit alakít rajta. Mások egy kis plusz „izgalmat", popsztárokat vagy a királyi családot építik bele a mesékbe.

Az 1100 ember megkérdezésével elkészült felmérésből az is kiderül, hogy leggyakrabban az anyák mesélnek, 26%-ban az apák, 5%-ban a nagyszülők. Vannak, akik nem tudnak rá külön időt szakítani, hanem például fürdés vagy fogmosás közben mesélnek. A gyerekek harmadának csak 7 perc mese jut. Ez talán nem ideális, de biztosan jobb mint a semmi.

Az már újfent magánvélemény, hogy azért a minőség nem mindegy, hogy miből mesélünk, mert nyelvileg azért lehet találni néhány eléggé elrettentő példát, meg nagyon egyszerűre lebutított klasszikus meséket, amiktől az embert kirázza a hideg. 

Remélhetőleg nálunk sem feleslegesen hangsúlyozzák az ezt fontosnak érző pedagógusok, pszichológusok, hogy milyen fontos szerepe van az így együtt töltött időnek a kisgyerek fejlődésében.

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

Szólj hozzá!

olvasás gyerek mese nevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr645789726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása