Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

03. május

A gyerek metafizikusan verve jó?

Terjed a hülyeség a Facebookon, ugyanis egy magát mértékadónak nevező online magazin (bár ugye az önmegjelölés ritkán jelent bármit) hosszú cikkben taglalja, hogy miért híve a fizikai fenyítésnek, büntetésnek. Őszintén nem szeretném népszerűsíteni, így nem linkelem be, de aki akar keressen rá. A cikket egy asztrológus-metafizikus írta, arról, hogy miért is nevel hibásan a szeretet.

fenyites2_1.jpg

Akkor padlóztam le először igazán, amikor odáig jutottam a cikkben, hogy szerzője szerint a gyerek 14 éves koráig önálló gondolkodásra képtelen lény, mert nincs meg ehhez a „szellemi szerve, kapacitása". Hú, mit szólnának ehhez vajon a középiskolába készülő vagy már abba járó, na meg az összes többi fiatal. Akkor ugyan mik ők? Egy zsák krumpli, akit lehet erre vagy arra rúgni? De ha nem is őket vesszük, hanem a jóval zsengébb korú gyerekeket, akkor őket minek tekintjük?

A következő mellbevágó rész szerint, tulajdonképpen szellemi fejlődésében gátolja a szülő azt a gyereket, akit hibás magatartása esetén nem fenyít meg legalább egy pofonnal, rácsapással, mert így a gyerek nem szerzi meg úgymond az elemi, testi tapasztalatot.

Egy a probléma: aki ezt teszi, az törvénytelenül cselekszik, vagyis bűnt követ el, mert a gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy a gyereket nem szabad megütni. Ugyanúgy, ahogy egy felnőttet sem legyinthetsz meg vagy teríthetsz le az utcán jogkövetkezmények nélkül, mert nem tetszik valami, ezt egy gyerekkel szemben sem lehet megtenni, az otthon négy fala között sem.

Attól, hogy a gyerek gyerek, még nem lehet vele megtenni bármit. Hányszor, de hányszor hangsúlyozták már gyermekvédelmi szervezetek munkatársai, hogy ebből a szempontból nincs megengedő magatartás, mert a magyar társadalomban még mindig él, hogy „egy pofon nem a világ", meg az „engem is elvertek atyailag néhányszor, mégis ember lett belőlem" hozzáállás.

Vagyis a társadalom egy része még mindig elfogadhatónak tartja a fizikai fenyítést, sőt sokszor a gyerekek is azt válaszolják a kérdésekre, hogy igen, megütheti a szülő, ha ő rossz, mert nincsen tisztában saját jogaival. A szülők pedig azt mondják, „hogy megüthetem, de csak egy kicsit". Nem véletlen folytat az UNICEF kampányt ennek megváltoztatása érdekében.

Mielőtt pedig sokan nekem támadnának, nem az a véleményem, hogy a gyerekeknek nem szükséges korlátokat állítani és fegyelmezni őket, de igen egy gyereknek meg kell tanulnia az értelmes határokat, és nem tehet meg mindent, amihez kedve van, hiszen a rendszer, a társadalom, a család nem így működik. Nem veszélyeztetheti például saját vagy más testi épségét, de azt gondolom, hogy ezt más módon is el lehet érni.

Azt, hogy nem tekinti önálló gondolkodó lénynek a gyereket teljes képtelenségnek tartom, nem irigylem a szerző lányait. Végül pedig álljon itt a Gyermek Jogairól szóló Egyezmény a témát érintő pontja, ahogy ezt a cikk alá kommentelők többen is idézték, az UNICEF plakátjáról, gyereknyelven: „Senkinek nem szabad fizikailag vagy bármilyen más módon bántania téged, a felnőtteknek biztosítania kell, hogy semmiféle erőszak, zaklatás vagy elhanyagolás ne érjen. Még saját szüleid sem bántalmazhatnak." 

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

117 komment

gyerek jogok verés fenyítés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr405263091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyerekgekko 2013.05.03. 16:01:34

Nem mellesleg, gondolkodjunk már el azon, hogy van valakinek bátorsága megütni (bármilyen formában is!) egy védtelen gyermeket? valószínűleg,ha annyira "kezelhetetlenül" hisztis, arról nem a gyerek tehet.nem ő akart megszületni.

Dezsőjóska 2013.05.03. 16:08:36

@gyerekgekko: Nem akarlak megbántani, de annyira szemellenzősen kezeled ezt a dolgot, hogy trollnak minősítelek.

gyerekgekko 2013.05.03. 16:12:57

@Dezsőjóska: Minősíts! :) megvan rá a lehetőséged. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.03. 16:17:00

@Fejesrob:

Nem tudsz "időben" kiosztani egy fülest annak, aki már kisgyerekkorában úgy szocializálódik, hogy a nem helyett is üt vagy rúg. Ezek a gyerekek éppen azért is lesznek agresszívak, mert ezt a példát látják maguk körül.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 16:23:07

Gyereket megütni semmi más, mint a tehetetlenség jele.
Azaz a szülőnek/nevelőnek fingja sincs egy probléma mibenlétéről és a testi erőfölényt alkalmazva kívánja rendezni a tehetetlenségéből eredő frusztrációt.
A cikk egyébként (nem a blogbejegyzés, hanem amiről szól) betiltandó idiótaság (és nem véleményszabadság), a kommentelők egy része meg... hát gondolkodjon el komolyan... akarom mondani ne tegye, mert hiszen éppen ezért ért(het) egyet azzal, hogy a fizikai erő bármiféle nevelés lehetne.
Maximum sérülést lehet vele okozni (úgy lelkit, mint fizikait) jótékony hatása semmi.

skatka 2013.05.03. 16:27:49

@gyerekgekko: Két lányod van, nem fiad! Nekem is van két lányom, és van egy fiam is. A nagyobbik lányomnak egyszer csaptam a fenekére (most 8 éves), a kicsinek egyszer a kezére, amikor a konnektorba nyúlkált. A fiammal jóval több baj volt. De a barátnőmnek két fia van, az egyikkel soha semmi, a másikkal meg mindig. Gyereke válogatja. Szerencséd van, ha a gyerekeid hallgattak (2 évesen!!!) a szép szóra.

A hogyan van bátorsága megütni típusú mondatok egyértelműen a demagógia kategóriába tartoznak. Az ember nem bátorságból csap rá a fenekére, és soha sem dühből. Mindig azzal van a probléma, aki nem tud mértéket tartani. Abból nem lesz aggresszív felnőtt, akinek kisgyerekkorában néhányszor rácsaptak a fenekére, vagy akivel megismertették, hogy mennyire fáj, ha megharapja a társát az oviban, abból viszont igen, akinek nem tudtak nemet mondani, aki 6 évesen verekedős (jó esetben) filmeken élt, akinek mindent szabad volt.

Spacemaker 2013.05.03. 16:32:57

Hol a link a cikkhez, amire hivatkozik a szerző? Ez így igencsak légbőlkapott.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 16:33:47

@skatka:
"Az ember nem bátorságból csap rá a fenekére, és soha sem dühből."

Bátorságból semmiképp, dühből már annál inkább.
Mint fentebb írtam, éppen a tehetetlenség érzéséből fakadó dühből.
Mert például a konnektorba nyúlkálásra milyen megoldás a kézre csapás? Az a logikus következtetés, hogy a konnektorral van a baj? Nem, a gyerek ebből azt vonja le, hogy vele van a baj és ezért bántják. (Mint ahogy minden ilyen agresszív megközelítésből ezt vonja le)

A konnektort védővel kell ellátni, hogy ne nyúlkáljon. És majd ha nagyobb lesz, akkor elmagyarázni. Ahogy az asztal sarka is hegyes és veszéjes, a forróvizet is magára boríthatja... de ezeket megelőzni és védeni kell, nem a gyerek ellen fordulni és büntetni őt a tudatlansága miatt, mert ebből minden rossz kialakul, de semmi jó.

Rive 2013.05.03. 16:35:49

Hümm.

- erőszakmániás felnőttekkel kicsit meg kéne kóstoltatni a saját gyógyszerüket. (Ja, bocs, az má' vót 2006-ban oszt' nem tetszett... Há' IJ.)

- talán valamelyest része az általános képnek, hogy Magyarországról elfele mennek a fiatalok. Némileg sikeresebb, mémileg kevésbé erőszakmániás helyekre. Esetleg összefüggés is van az erőszakmánia és a sikertelenség fölötti flusztráltság között, nem is tudom.

zsírmalac 2013.05.03. 16:38:15

@Dezsőjóska: Ez a kedvencem, az "ez mindig így vót, tehát jó vót úgy" érvelés.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 16:40:02

@Rive: Pontosan. A gyerekkel szembeni agresszivitás a legkiválóbb melegágya a felnőttként majd felelőtlen, öngondoskodásra képtelen, szabad gondolkodásától megfosztott "idiótának".

gyerekgekko 2013.05.03. 16:48:39

@skatka: demagógia szerintem az,ha ragaszkodunk a száz,kétszáz, sok száz éves hagyományokhoz és azt hangoztatjuk és próbáljuk racionalizálni (alátámasztani teljesen "érthető" dolgokkal: konnektorba nyúl, bepisilt, kiborította a vizet,stb. -nyilván oda kell csapnom,hogy megértse, nem szabad!), hogy "egy atyai pofon mindig jól jön".
tökéletesen egyetértek azzal a hozzászólással, miszerint a tehetetlenség jele a bántalmazás bármely formája! (hozzáteszem, két éves az egyik gyermekem, nem könnyű. viszont nem kényeztetem el, vannak szabályok, mindamellett szeretet bőséggel. no,meg beszélgetés!!!! sok, rengeteg! az ő szintjén!)

solesz · www.index.hu 2013.05.03. 16:52:31

Off: Igazi trolletető és flame téma.
Unalmas péntek délutánja van?
Beszélgessünk fociról, etnikumról, gyereknevelésről, mobiltelefon platformról, vallásról stb. Mindezt a legnagyobb hozzáértéssel. A lényeg az érzelmi túlfűtöttség...
Megütni egy gyereket... juj. Fenyegetni még jujjabb. A megoldás péntek délutáni disputáért kiállt. Hiába a könyvtárnyi irodalom... hiába a statisztika...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.03. 16:56:35

heheheheh nagyon jo vicceket mondanak az u.n. veres ellenzoi :)))
persze persze szadista barom allat az is aki a busz elol elrangatja a 3 eves gyereket, elvegre az is szintiszta fizikai korlatozas nem?

gyerekgekko 2013.05.03. 16:56:35

@solesz: "könyvtári irodalom"... gratulálok! a könyvtári irodalom számos tagja jegyez fel történeteket a Taigetoszról. nem is értem,hogy miért nem alkalmazzák. pedig a gyerekek X százalákát lehajították onnan. mi a fenének kellene ezt az intézkedést újragondolni, nem?
Gondolkodjunk már, mielőtt badarságokat írunk le!
egyébként pedig én pont azzal is foglalkozom, hogy a gyermekeket megvédjem az olyan emberektől, akik kihasználna erőfölényüket és magasabbrendűség-érzésüket, bántalmazzák a kicsiket!

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 16:57:15

@gyerekgekko: Három gyereket neveltem/nevelek, soha és semmikor nem ütöttem oda. És bár éreztem már tehetetlennek magam egy-egy szituban, akkor sem jutott eszembe az "atyai pofon". És akkor sem, ha nem tudtam a megoldást. viszont ha bármi olyat tett, ami ránézve volt veszélyes, akkor mindig megöleltem.
Valamiért bevált... :))
Akkor meg aztán különösen, ha a saját hülyeségem miatt sejlett fel, hogy baj lehetett volna..!
Mert szeretni mindig jó, ezt érzi egy 1 hónapos, egy egy éves és egy 15 éves is.
Ütni, haragudni pedig mindig kontraproduktív, ezt is érzik - ők, gyerekek. A hülye agresszív szülő meg megnyugtatja magát, hogy tett valami. Ő odaütött egy "nevelő szándékú atyai pofont".
Hát igen, tett valamit. Visszavonhatatlan sérülést okozott.

gyerekgekko 2013.05.03. 16:57:51

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: rettenetesen okos vagy! megragadtad a probléma lényegét!

gyerekgekko 2013.05.03. 16:59:52

@samugy63: abszolút egyetértek! itt a lényeg a "megnyugtatáson", racionalizáláson van. a férj-feleség közötti bántalmazás margójára. a bántalmazó szerinte valós okokat hoz fel arra, hogy miért volt szükséges megütni a férjet/feleséget. ezzel "mossa kezeit".

repecs 2013.05.03. 17:00:13

Amikor a védtelen gyerek dühében pofáncsapja az apját aki soha nem csapott a fenekére akkor mi van? Szerintem a gyereknek is jobb ha viszonozzák és nem egy másik kölyök fogja ezért megrugdosni.

solesz · www.index.hu 2013.05.03. 17:01:10

@gyerekgekko: te címeres példája vagy a észnélküli trollkodásnak. Értelmezés legkisebb igénye nélküli nettó hittérítési igénnyel megáldva.
A kommentem alapvetően pártatlan, ebből neked sikerült a véleményeddel ellentétes kommentet értelmezned :) projekció, projekció... vajon mi nevelt téged ilyenné?
Ugyanabban a könyvtárban gyermekpszichológia is van. Ahol te taigetoszról olvastál csak.

gyerekgekko 2013.05.03. 17:05:55

@solesz: ha ennyire személyeskedésbe megyünk bele: mi nevelt engem ilyenné? az, hogy láttam gyerekeket meghalni, az, hogy látom, hány gyermek elhanyagolt, az, hogy láttam, mekkora valós sérülést okoz a gyermekben egy (!!) atyai pofon, és sorolhatnám. azért nem teszem,mert nyilván ez is észnélküli hittérítés!azt gondolom, ha jobban elolvasod a saját kommenteted, rájössz, hogy egyáltalán nem pártatlan. egyébként örülök, hogy "megérintett" a téma, és írtál ide!nagyon hasznos volt!

solesz · www.index.hu 2013.05.03. 17:18:39

@gyerekgekko: a kommentem pártatlan, ezt a saját érzelmeimből tudom. Viszont a projekció nagy úr. Tudod, kalapáccsal a kezedben sok mindent nézel szögnek.

Azonban a hozzászólásom valóban nem volt hasznos. Ha hasznos lett volna, akkor már nem válaszolnál többet nekem.

A témához nem tudok többet hozzászólni. Nem vagyok azon a szinten, hogy érvelni tudjak neked. Ahhoz már eleet olvastam a témában, hogy lássam, hogy nem értek hozzá. Így nem megy a szotyiköpködős bekiabálós drukkolás a téma bármely oldalán.

Esbeth 2013.05.03. 17:19:56

Szeretem a sémákban gondolkozó embereket... főleg, akik mindig tökéletesen higgadtak, és sose rontanak el semmit, akiknek a gyerekei áldott angyalkák, akik az élet komplexebb dolgait (pl miért nem jó dolog zsírkrétával kidekorálni a frissen festett nappalit) már két évesen elsajátították. Nyilván náluk nem fordul elő, hogy fáradtan, rosszkedvűen veszik észre, hogy a szárítóról megszerzett kedvenc blúzunkat öt éves kisfiuk végtelen lelkesen tuszkolja bele a lefolyóba, de ha mégis történne ilyesmi, természetesen SOHA nem ütnének a kezére és nem KIABÁLNÁNAK, hanem higgadtan, elkezdenének akadémiai vitát folytatni gyermekükkel az ilyen viselkedés káros hatásairól anyu ruhásszekrényére, a lefolyó működőképességére, stb., amit természetesen hiperintelligens gyermekük megért. Az emberiség nagy többsége sajnos nem ilyen szerencsés.
A gyereket fegyelmezni kell, és ennek része a fenyítés is. És szerintem az kb mindegy, hogy egy popsiracsapás/kézreütés (érsd: "fizikai fenyítés") vagy "anyumérges" hangon leszidást jelent. Ugyanis lelki értelemben ugyan az a kettő. Csak a "fizikai fenyítésnek" van egy hirtelen figyelemfelhívó része, ami jobban rögzíti esetleg a szitut... ami néha nem baj. A lényeg szerintem ott van, hogy ha a gyerek megértette és felfogta a büntit, és hogy miért kapta, akkor ne legyen haragtartás.
Nem hiszem, hogy bűnöző gyermekbántalmazó lenne, aki néha rácsap a gyerek kezére. Természetesen nem azt mondom, hogy üssük agyba-főbe a gyereket nadrágszíjjal. Csak annyit, hogy felejtsük már el a végleteket.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.05.03. 17:27:53

Na most a helyzet az, hogy cigányputrik közelében nőttem fel, és volt alkalmam hallgatni, ahogy történik az ütve gyereknevelés cigányéknál - jó hangosan - aztán meg a cigánygyerek a kis játszópajtásaival és hasonlóan rendezkedik ahogy apu és anyu elrendezte őt - tudom, mert a suliban a saját bőrömön tapasztaltam.

Ha a testi fenyítés bármire jó lenne, akkor a cigányok mintapolgárok lennének, mert bizony kapnak pofont a putrisoron nem keveset.

Bezzeg tőlünk nyugatabbra a rothadó kapitalizmusban, meg divatos az egy pofon után gyerekvédelem meg rendőrség, és meg is látszik: az emberek felnőttkorban sem az öklükkel próbálnak konfliktust kezelni...

Döbbenetes, szörnyű szituáció na, még egy rendeset verekedni se tudnak, mint mi magyarok, és ha meg is teszik, megjelenik a rendőr - mert szinte minden kocsmánál és forgalmasabb utcában van kamera - és viszi el a résztvevőket, akik akár egy kis börtönbüntetést is kapnak, ha sokadszorra csinálják.

Meg is látszik az eredmény: egy csóró angol faluban hajnali kettőkor halálosan nyugodtan végig lehet menni, amit viszont egy csóró magyar faluban már nem tennél meg, mert ott vannak azok az ütéssel nevelt polgártasak, akik teljesen természetesen csapják meg a nekik nem tetsző egyént (kirablás előtt, utána, vagy közben, vagy akár brahiból) hisz gyerekkorukban megtanulták: egy pofon nem a világ...

És persze az a hülye, aki azt hangoztatja hogy már születéstől fogva arra kéne nevelni az embert, hogy a pillanatnyi problémáit ne erőszakkal oldja meg...

solesz · www.index.hu 2013.05.03. 17:29:00

@Esbeth: Egy mondatoddal komolyan vitatkoznék. Szerintem a gyerek fegyelmezésének nem része a fenyítés.
Ez mondat részedről egy felmentés és egy engedély magad számára se több, se kevesebb. Nem egy gravitációs törvény, ami önmagáért létezik. Ez egy kitalált törvény. Valójában nem létezik.

gyerekgekko 2013.05.03. 17:29:05

@Esbeth: valóban! ugyanez vonatkozik azokra a helyzetekre is, amikor anyuka elsózza a levest, ezért figyelemfelhívásból egy ku@va nagyot odaüt apuka, és amikor megértette és felfogta a büntit, és hogy miért kapta, akkor már nincs is haragtartás.
ugye érezzük, hogy ez nem állja meg a helyét?! és mi az a "fizikai fenyítés?". milyen mértékű legyen? ki határozza meg, hogy mekkora az az erő, ami még megengedhető? csak popsiracsapás vagy azért egy-egy pofon is belefér? na, és,mi a baj a nadrágszíjjal? ha egyet kap vele, talán nem lesz komolyabb baja...
akkor elég sarkosan teszem fel a kérdést:KI GONDOLJA AZT, HOGY JOGA VAN MEGÜTNI EGY VÉDTELEN GYEREKET? 1 évesen, 2 éves, 8 évesen, sok évesen?? igen, lehet valaki mocskosul fáradt, én is sokszor az vagyok, de ha látom,hogy a ruhámat cibálja, felállok,odamegyek, és nem engedem,h a lefolyóba nyomkorássza.

solesz · www.index.hu 2013.05.03. 17:33:54

@stark: a kérdés ebben az esetben az, hogy melyik társadalomba neveled a gyereket. Vajon jót teszel azzal, ha a farkasok közé beküldöd a báránykádat?

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.05.03. 17:46:35

@gyerekgekko: Látom te csak a végletekben tudsz gondolkodni. Vagy akkor is csak szép szóval szólok a gyerekhez, ha a fejemre gyújtja a házat, vagy szétverem a fejét, mert egyest hozott haza az iskolából.

A hozzád hasonlókból lesz tökéletes MSZP/FIDESZ szavazó. A kívánt rész aláhúzandó.

kérdem én 2013.05.03. 17:56:51

Hol találom ezt a cikket?

Esbeth 2013.05.03. 18:05:55

@solesz: Elképzelhetőnek tartom, hogy különbözőképpen értelmezzük a szót. "Fenyítés" (amúgy tényleg negatív hangzású szó, de sajnos nem jut most jobb eszembe) alatt azt értem, hogy bizonyos magatartás büntetést von maga után. És szerintem egy gyereknek időbe telik, mire elsajátítja azt a normarendszert, ami kell a társadalomban való élethez, és felfogja annak az okait. Amíg nem tudja, mit miért kell úgy csinálni, ahogy, addig a szabályrendszert a szülő mutatja meg, jutalmazás - büntetés rendszerrel.

@gyerekgekko: Kérlek, ne legyél demagóg, mert a demagógiával nem lehet érveket használva vitatkozni. Arra próbáltam példámmal is felhívni a figyelmet, hogy nem kéne egy kalap alá venni a "rácsapok a kezére" és az "elverem nadrágszíjjal" viselkedést. És nagyon örülök, hogy Te mindig fél szemedet a gyerekeden tudod tartani (mert nem épp főzöl, vasalsz, stb., és látod, mit fog csinálni. Te azon szerencsés kisebség vagy, akinek jó...:P

kérdem én 2013.05.03. 18:09:23

Tudja valaki mire hivatkozik ez az írás?
Én nem találom. Addig el sem hiszem.

Hoffmann András 2013.05.03. 18:10:35

Én megköszöntem apámnak hogy gyerekkoromba megvert mert igy lettem ember. A gyerek ha persze mértékkel kap nevelési célzatú verést az hálás lesz érte.

Behajtó70 2013.05.03. 18:29:40

Igazi libbant baromság a blogposzt! A pofon hiánya miatt van tanárverés, családok nekiugranak a rendőröknek, akárkinek, öregeket otthonukban 500 ft-ért megvernek...

Az ilyen bloggert is kicsit meg kéne tanítani, hogy miféle hülyeségeket terjesszen! Ezek miatt nincs rend és fegyelem!

solesz · www.index.hu 2013.05.03. 18:35:17

@Esbeth: A fegyelmezés a gyermek akaratának korlátozása. Kisgyermekkorban működik pl. a figyelem elterelés is.
De a példamutatást, mint fontos tényezőt hiányolom a felsorolásodból.

Ha a gyerek kezét elhúzód a meleg sütő elől és azt mondod neki közben, hogy ezt nem szabad, mert fájni fog... az melyik kategória jutalmazás/büntetés/példamutatás?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.05.03. 19:39:28

egy hüjeposzt, egy hüjeposztról..

pushup 2013.05.03. 19:42:48

te jó isten! megint egy ilyen faszság!

a gyereket megütnötök nem kell félnetek jó lesz ha mindenki bennevan én nem ellenzem

én sokkal jobban félek már azoktól a gyerekektől akik elé semmilyen korlátot nem állít a család. akik látványosan szarnak anya fejére a játszótéren (meg a lépcsőházban és nyilván a lakásban is).
Attól meg egyenesen lábrázást kapok, ha egy ilyen neveletlen kölyök anyja hangosan - látványosan nekem címezve - kijelenti, hogy a lányos szülők nem is tudják hol lakik a magyarok istene ...
csak mert nem nem tudja, hogy fiam is van ... azt sem, hogy a fiammal konkrétan még sosem kellett összeverekednem, nem úgy a lányaimmal. nem, nem gondolom, hogy nevelés=verés. azt gondolom, hogy egy-egy seggreverés pont ugyanolyan része a nevelésnek, mint a TV megvonás, édességmegvonás, szobába küldés, jutalomcsoki, jutalom mese, stb
aki meg soha nem volt olyan helyzetben, hogy nincs idő/hely/szabad kapacitás a magát földhöz csapkodó 3 évessel beszélni, az
- gyermektelen (vagy eddigi kevés számú gyermekével szerencséje volt, lásd elsőszülöttemet)
- elbaszott, nevelni képtelen szülő, aki azt hiszi, hogy nem az
- olyan gazdag, hogy ideje, helye, pénze, idege szarásig (egyébként is Consulea, fektesse le a kicsiket, majd megyek én is mesét olvasni)
- vagy ezek tetszőleges permutációja

Bartush 2013.05.03. 19:42:54

Elolvastam a cikket, miközben a lányunk a padlóhoz csapkodja magát, mert nem ehet meg egy egész tábla csokit egyszerre vacsora helyet (eszik egyébként rendesen, de az apjának nem most kellett volna elővenni a csokit). Nem verem a gyereket, úgyhogy tovább olvasom a zseniális cikkeket, majd apuka megoldja a hisztit.

pushup 2013.05.03. 19:47:52

@solesz: DE! a nevelés része, hogy megtanítjuk: a DOLGOKNAK, AMIKET TESZEL, KÖVETKEZMÉNYE VAN! a jó dolgoknak jó, a rossz dolgoknak rossz. Mivel nem akarom, hogy az a következmény érje el, ami a való életben érné (ha felmászol a könyvespolcra, rádborul és meghalsz), ezért a valódi következményt elhárítom és fenyítek
ez a kibaszott ország is mennyivel előrébb lenne, ha az emberek értenék az ok->okozatt, tett->következmény folyamatot!!!

Bartush 2013.05.03. 20:00:00

@pushup: én is szeretem a szülőket az oviban, akik megmagyarázzák, hogy nem szabad Tibikét korlátozni, kicsit eleven a lelkem. Persze, meg eltörte az egyik kisfiú kezét és kékre csipkedte az egyik kislány karját. Aztán ezek után magyarázhatta a nevelési elveit, muszáj volt elvinnie a kölykét az oviból.
Egyetértek veled, kell fegyelmeztetni a gyerekeket, és igenis ha rosszat csinált, legyen következménye, mert nagyon rossz vége lesz és bizony tönkre mehet az élete és az áldozataié is. Ettől függetlenül a kemény verés bűn, é nem tartom elfogadhatónak, de nem egy olyan esetet láttam már a játszótéren/uszodában hogy igenis odacsaptam volna, de Tibikének is járna pár pofon az biztos.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 20:10:58

@pushup: Csakhogy éppen ez a legnagyobb gond, hogy a fenyítő/verő szülő nem érti az ok->okozati összefüggést. A gyermek csinál valamit, ami rá nézve veszélyes vagy rossz következménnyel jár, majd a "jó szülő" ezért még meg is fenyíti.
Kire/mire fog a gyerek haragudni vagy tartani tőle? Na kire? Hát a szülőre és a lelke mélyén magára.
Csak éppen a rossz dologra nem.

Ennyit az "ok/okozat" összefüggéséről.

A csoki jó? Hát persze. Megfenyítem a gyereket, mert az az átok meg akarja enni az egész táblát.
Biztosan a helyes következtetést fogja levonni, mi..?! :( (Csak gyengébbek kedvéért, a csokit nem, hogy nem fogja elutasítani, csak máris megtanítottam, hogy a jövőben stikában próbálja megszerezni. És közben még féljen is. Mert az olyan jó érzés...:((( )

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 20:13:20

@Bartush: Valami nagyon-nagyon tévedésben vannak egyesek. Azok is, akik a teljes korlátmentességet hirdetik, de azok is akik válasza erre a fenyítés.

A gyermeknek nagyon is határozott korlátokra van szüksége, akkor érzi jól és biztonságban magát. Csakhogy ez nem a verés/fenyítés (lelki is!!!), hanem valami egész más.

De sajnos látom, hogy ez a szülék többségének a képességét erősen meghaladja. :(

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.03. 20:14:10

@gyerekgekko: az a helyzet hogy en a fiamnak a kezere ra szoktam csapni de a te kolykodet ha disznolkodik a gyerekem kornyeken mert egy neveletlen taplo, akkor egyszeruen leorditom, valoszinu hogy ettol o 3 napig ejjel be fog hugyozni, de en tiszta leszek :)))

Almandin 2013.05.03. 20:16:12

Néhány napja kommenteltem egy poszthoz, amiben egy Angliában dolgozó bébiszitter írta le a tapasztalatait. Elég jómódú család alkalmazta, ennek ellenére a gyerekek verték, még meg is próbálták késelni. Itt lehet elolvasni:hataratkelo.blog.hu/2013/04/24/kantaltak_hogy_mennyire_gyulolnek
A konzekvenciát mindenki vonja le maga.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 20:18:56

@AnyaMama: Ez a cikk még annál is rettenetesebb, mint amiről a blogbejegyzés szól.
Egész egyszerűen egy korlátolt, idióta és középkori skatulyarendszert tartalmazó baromság. Olyan, mintha ma valaki Európában a kemény iszlamista eszmerendszerrel szeretné "megoldani" a dolgokat.

Tulajdonképpen csak azt nem mondja ki, hogy a gyerek tulajdonképpen maga a deviancia.

Rémséges, hogy ilyen eszmék körülöttünk élnek. :(

Mám bocsánat.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.05.03. 20:19:29

@álfirkász: Látom az értő olvasás az nem megy, de ne zavarjon!

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 20:23:27

@Almandin: Érdekes. Az elmúlt 22 évben 3 gyermekem úgy nőtt fel, hogy az agressziónak a családban semmi nyomát sem láthatták, nem tapasztalhatták. Soha még csak egy pelenkás popsira sem csaptam rá, soha nem "terrorizáltam" őket semmiféle lelki sanyargatással.
De nagyon tiszta "korlátok" voltak. És ha áthágásra kerültem, megtaláltuk a módját, hogy más eszközökkel megmutassuk, hogy eddig és ne tovább.

Most úgy tűnik van 3 boldognak látszó okos gyerekem, nem késelnek, nem bandáznak, nem bántják a körülöttük lévőket. És még (úgy tűnik) kezdik a helyüket is megtalálni a világban.

Az is igaz, hogy sosem volt fontosabb a frissen tapétázott fal mint a gyerek, sosem volt előrébb a kertben a gyep, mint a labdázás. (tetszik ismerni a klasszikust? "Gyereket nevelünk, nem gyepet.")

Almandin 2013.05.03. 20:31:02

@AnyaMama: Beleolvastam. Kissé olyan "ezoterikus katyvasz" karmával, szaturnuszi ciklusokkal, stb.
Az azonban igaz, hogy a mai, testi fenyítést teljesen nélkülöző nevelés nem vezet jó eredményre a legtöbb gyereknél. Azt látom, hogy átestünk egyik végletből a másikba. 100 éve még gyakori volt a semmiségekért alapos elfenekelés a családokban, még azt a szülőt sem ítélte el a társadalom, aki már súlyosan bántalmazta a gyerekét, de ma már sokan attól rendőrért kiáltanak, ha valaki egyszer az életben rálegyint a gyerekére. Ha a gyerek már ráüt a felnőttre, vagy súlyosabb "csínytevést" enged meg magának (pl. lopás, másik gyerek súlyos összeverése, stb.), akkor csak testi fenyítéssel lehet jobb irányba terelni. Jellemző példa, hogy az előbb említett bébiszitter még akkor se mert ráütni a kölkökre, amikor azok kést akartak beleszúrni, mivel sok helyen már le is csukhatják ezért.

AnyaMama 2013.05.03. 20:32:10

@samugy63: Igen, ezért ragadtattam magam arra, hogy írjak róla, mert döbbenet. Gratulálok a gyerekeidhez! Én is azt gondolom, hogy kellenek korlátok, de ahogy a posztban is írtam, meg valamelyik hozzászóló is írta, hogy vajon mit szólna bárki a pofont és rácsapást propagálók közül, ha valaki oda menne hozzájuk és megütné őket valamiért, ami számára nem elfogadható viselkedés.

Almandin 2013.05.03. 20:34:02

@samugy63: Szerencséd volt. Sok szülő érvel így, akinek olyan vérmérsékletű gyereke van, akit sose kellett komolyabb fegyelmezésnek alávetni. Én se vagyok híve a spártai nevelésnek, azt a szülőt, aki apróságokért üt, elítélem.
Te egyébként milyen büntetést/fegyelmezést tartasz elfogadható nevelési módszernek, és milyen esetekben alkalmaznád, milyen idős korig?

Almandin 2013.05.03. 20:38:55

@AnyaMama: Egészen más az idegenek közti viselkedés/kommunikáció, mint a szülő-gyermek közti.
Ha engem valaki megütne, mert tegyük fel részegen kötekedik az utcán és nem tetszik a pofám, annak visszaütnék, valszeg eltörném rajta az esernyőmet. Néhány esetben azonban igaza lehet a pofozónak. Ha valaki valakinek az anyját lekurvázza, vagy becsületében durván megsérti, ne csodálkozzon, ha felpofozzák. Más kérdés, hogy velem nem történhet ilyen, mert az alapvető tiszteletet mindenkinek megadom.

AnyaMama 2013.05.03. 20:40:09

@Almandin: Nálunk például valamilyen tevékenységnek a megvonása a büntetés, amit egyébként szeretnek csinálni. De ez sem igazán megoldás, mert látom ilyenkor is, hogy mennyire frusztráló ez a büntetés is, és emlékszem nekem is az volt gyerekkoromban, és dühös voltam érte. Valamit azonban valóban muszáj tenni, ha a szép vagy kevésbé szép szó nem segít. Viszont azt valóban nagyon nehéz eltalálni, hogy mi a jó megoldás.

Bartush 2013.05.03. 20:40:14

@samugy63: nyugodtan elmagyarázhatod nekünk, akik nem értenek semmihez, hogy mi is az az egészen más, ugyanis nem fogalmaztad meg. Képes vagy rá vagy inkább hagyod Tibikét tovább garázdálkodni?

pushup 2013.05.03. 20:41:19

@AnyaMama: ne keverjük a szezont a fazonnal! a gyerek, ha kap, nem azért kap, mert számomra nem elfogadható a viselkedése, hanem mert veszélyes (magára, vagy másra nézve), vagy konkrétan erőszakos.
én tökre örülök, hogy ennyi erőszakot nem ismerő gyerek nő fel, de akik az érveiket arra használják, hogy eltakarják vele maguk elől a többiek érveit és tapasztalatait, azzal mit lehet kezdeni?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.03. 20:41:37

Szerintem aki elitéli a 4 éves kor előtti kézrácsapást, "popsincsapást", az egy panellakásban, ketrecben neveli a gyerekét.

4 éves kor előtt határokat kell állitani, mert ön- és közveszélyes tud lenni a gyerek akaratán kivül.
Azért megnézném, hogy egy faburkolatú házban gyufával játszó kisgyereknél ki az aki nekiáll magyarázkodni, és ki az aki rácsap a kezére. Vagy amikor a betonlépcsőről ugrál lefelé 3 lépcsőfokot egyszerre, és bepróbálja a négyet egyszerre.
Vagy amikor a szomszéd kiskölyök öklömnyi kövekkel dobálja fejbe a kutyát. Vagy amikor dróttal piszkálja a konnektort.

Tudomásul kellene venni, hogy egy nagyon fiatal gyereknél a tiltás gyorsabban és határozattabban bevésődik, ha kismértékű fizikai ráhatással jár. HANGSÚLYOZOM: ez t csak akkor tartom elfogadhatónak, ha ön vagy közveszélyes dolgot művel a gyerek ismételten.
Márpedig egy kertes családi házban millió ilyen lehetőség van. Persze egy társasházban, panelban a 60 m2-en elég bezárni a bejárati ajtót, és minden kontrollálható...

(A hiszti lecsendesitését pofonnal nem tartom jónak, mert azt meg lehet másképp is oldani.)

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 20:44:13

@Almandin: Semmilyet. Mint írtam, nem büntettem soha és nem fegyelmeztem. Hanem korlátokat állítottam. És már egy pici gyerekkel is nagyon értelmesen meg lehet beszélni, hogy mit lehet és mit nem.
A kályhától pedig nem úgy védtem, hogy odanyomtam a forró vashoz a kezét, hanem nem engedtem oda hozzá. És vízbe fulladni sem úgy nem hagytam, hogy a víz alá nyomtam a fejét, hogy féljen a fuldoklástól, hanem 3 éves korárukra megtanultak úszni.

De hidd el, mindenfajta szitura van megoldás!
Persze amikor egy tini kést ránt a nevelőjére, azt a problémát ott már cseszheted. Gyereket nevelni ugyanis nem akkor kell elkezdeni, amikor már súlyos problémák jelentkeznek. Ahogy egy szeretetben és figyelemben felnövő gyereknél nem is fognak.
Tudom, most majd jön, hogy de. Hát nem. Ott nem volt szeretet, csak a szülő uralkodása. Nem is gondolnák sokan, hogy mennyire nincs szeretet a legtöbb "családban". Csak hitegetés, önámítás. Aztán amikor jön a gond és a probléma, akkor már a tehetetlen düh is jön. De akkor már késő.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.03. 20:47:57

@AnyaMama:
"vajon mit szólna bárki a pofont és rácsapást propagálók közül, ha valaki oda menne hozzájuk és megütné őket valamiért, ami számára nem elfogadható viselkedés."

Ha közveszélyes vagyok, akkor igenis vágjon pofán nyugodtan valaki, mert másokat veszélyeztetek.
Pl részegen gyorshajtok, vagy bekapcsolt láncfűrésszel keringőzök egy utcabálon.

Ennek gyerekkori megfelelője például a sokadik tiltás ellenére a faburkolatú, szőnyegpadlós galérián gyufával játszadozás. Ez azonnali, totális házleégést okozna, mondanom sem kell, hogy minimum a gyerek bennégésével.
De gyerekkoromban előfordult, hogy hógolyoztunk, és egyik hülyegyerek megunta a havat, kaviccsal dobált inkább, betörve az egyik kiscsaj fejét.

Csipyke 2013.05.03. 20:54:35

@samugy63: es ha elmesz vendegsegbe, es ott nincs bedugva a konnektor? Nem, tanulja meg a gyerek, hogy a konnektorba nem nyulkalunk.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 20:54:36

@Kőmíves Kelemen: Ez csak arra neveli, hogy azért ne tegyen dolgokat, mert fél a következményektől.
Márpedig az nagyon helytelen út, ugyanis így nem lesz saját erkölcsi érzéke.
Ez a legnagyobb baj sok "konzervatív" neveléselmélettel.
Mutasd meg neki, hogy a tűz milyen veszélyes. De ne úgy, hogy őt magát égeted meg! (Van tippen a hogyanhoz, de találd ki magad..:)))

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.03. 20:56:47

@samugy63:
Mint irtam a SOKADIK tiltás, átbeszélés ellenére menne a kézráverés.
Hiszek az átbeszélés és példamutatásban, de nehogy már kategórikusan kijelentsük, hogy ez minden gyereknél hatásos!

Almandin 2013.05.03. 21:02:11

@AnyaMama: Ezt én is jó módszernek tartom. Viszont ha te lennél az a szülő, akinek a kisgyereke megpróbálta megkéselni a bébiszittert, hogy reagálnál? Vagy ha az óvodás gyereked azzal szórakozna, hogy rúgja-veri a macskát, dróttal kínozza a nyulat, stb...? Mit csinálnál, ha a gyerek azzal fogadna, hogy megharapta az aranyhörcsög, ezért kidobta a tizedikről? (Ez egy megtörtént eset, neten olvastam).

pushup 2013.05.03. 21:02:45

@samugy63: ez de mekkora hülyeség. te pl nem ugranál le egy toronyház tetejéről, ha nem félnél a következményektől? tegyük fel nem halnál meg és még nagyon bibis sem lennél, hiszen nincsenek következmények. miért nem ugranál le?

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 21:05:03

@Almandin: Sajnos a közvetlen környezetemben van arra példa, hogy a kisiskolás gyerek terrorizálja az osztálytársait, erősen antiszociális. És bizony értelmiségi szülők, jómód satöbbi.

Csakhogy ez a probléma nem akkor kezdődik, amikor jelentkezik. És nagyon is vannak előjelek. Ez egy eredendően elrontott nevelés, alapvetően szeretetmentes.

És rossz hírem van. Nincs mit tenni. Ezt a gyereket nem fogod "megnevelni" azzal, hogy megvered. Csak tovább mélyíted a problémát.

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 21:07:20

@pushup: Azzal ugyan senkit nem gátolsz meg, hogy leugorjon, akinek nincs félelemérzete.
Amíg az nem alakul ki, addig bizony meg kell szüntetni a lehetőséget, hogy leugorjon. Erkélyen rács, amikor kilátóba mászunk, szigorúan nem engedem el.

De nem megverem!

Atya ég... :((

pushup 2013.05.03. 21:10:10

@samugy63: olvasni tudsz, azt látom, de értelmezni?
szerinted egy fenti módszernek az a baja, hogy csak azért nem csinál a gyerek valamit, mert fél a következményektől. erre én azt mondom: és? ez a cél!

Almandin 2013.05.03. 21:11:11

@samugy63: Gyereke válogatja. Az, hogy te a saját gyerekeiddel nem kerültél olyan helyzetbe, hogy nem értették meg az érvelést, az a szerencse és a gének műve. Főleg a genetika határozza meg, hogy ki milyen vérmérséklettel születik. Egy olyan gyerekkel, aki csendes, engedelmes, nem zavar sok vizet, sose kell komolyabb büntetést alkalmazni. Ezek az emberek felnőttként is általában nyugodt, kiegyensúlyozott természetűek. Szangvinikus természet már gyerekkorban is megmutatkozik. Sokaknak van erős veleszületett kegyetlen hajlama, amit neveléssel sokszor még meg lehet fékezni.Egy gyerek nem "tiszta lapként" születik.
Azt a véleményt én nem tartom komolynak, amely egy-két saját gyerek felneveléséből általános szabályokat akar felállítani. Az ilyen "nem látok tovább az orromnál" hozzáállás. Másrészt ugyanolyan nevelés is gyakran más eredményt produkál az eltérő adottságok miatt.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.03. 21:13:20

@Kőmíves Kelemen: a hisztire a hideg viz a tutti, igaz durvabb mint egy fenekeles, de parszor hatasos

samugy63 (törölt) 2013.05.03. 21:15:10

@Almandin: Nagyon nem értek egyet.
Mert ahány gyerek (ember!), annyiféle. Igaz. 3 gyermekem igen eltérő vérmérsékletű, habitusú.
De egy gyermek sem születik gonosznak.
Az szocializáció. Sokszor éppen az agresszív nevelés eredménye.

Mert ugye nem csak a gyerekek nem egyformák, de a szülők sem. Máskülönben mára már sok rossz tulajdonságnak ki kellett volna halni, mégis velünk élnek.

Lásd e blogbejegyzés écáját. :/

Pobjeda Rezső fémipari TMK-s 2013.05.03. 21:15:51

Az ember gyilkos lény, mindent leöl és kiirt maga körül. Aztán elküldi az adója egy százalékát egy állatmenhelynek és minden oké.
Folyamatos vérfürdő megy a világban, még ha a csipkefüggöny mögül nem is szeretik látni egyesek. Úgyhogy hiába a széplelkü nyivák, az ügyesebb gyilkos marad életben, a többi humbug.

Almandin 2013.05.03. 21:24:31

@samugy63: Én azt tapasztaltam, hogy a jóság és a gonoszság is vele születik az emberrel. Gyerekkorban nyersebben, civilizálatlanabbul törnek elő ezek a dolgok, de neveléssel sok minden befolyásolható.
Ha a gonoszság csupán tanult tulajdonság lenne, akkor hogy került az emberi társadalomba? Szerintem nagy része az ösztönökben, génekben rejlik. Sőt, a gonoszság is csupán civilizációban értelmezhető fogalom. Az állatvilágban, ha egyik állat megöli a másikat az erősebb jogán, természetes. A civilizációban nem (szerencsére). Bár ez is koronként, kultúránként változó.

Almandin 2013.05.03. 21:29:07

@Pobjeda Rezső fémipari TMK-s: Én inkább úgy látom, hogy a jó és a rossz állandóan harcol az emberi társadalomban. Hol ez, hol az kerül felülre.
Az is igaz, hogy a zsírosabb, nagyobb falatokat ma is az erőszakosabb, gátlástalanabb emberek szerzik meg. Az ember sok mindenben ösztönvezérelt ma is, ami az állatvilágból ered, erre rátett egy civilizációs mázt. Viszont ha a túl engedékeny nevelés miatt ez lekopik, akkor megint visszajuthatunk a bunkósbot és ököljog társadalmába.

apanna 2013.05.03. 21:31:56

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
Nekem csak elmagyarázták, és megértettem.

apanna 2013.05.03. 21:33:08

@Almandin: A gyerek csak őszinte. Idővel megtanul disztingválni.

Pobjeda Rezső fémipari TMK-s 2013.05.03. 21:37:06

@Almandin: Bizony, egy hajszál választja el az emberiséget a bunkósbottól.
Tulajdonképpen csak a fegyverek változnak, hiszen a legdemokratikusabbnak kikiáltott társadalmak szülik a legvéresebb és pusztítóbb háborúkat. Atombombát is lehetett volna a tengerre dobni, Japán azonnal kapitulált volna. De nem.
Az amerikai katona ráadásul a legcivilizáltabb, magas szintű oktatással rendelkező, rózsaszín gyerekszobából kikerült gyilkológép.
És akkor vissza sem mentünk az őslakosok kiirtásáig, nigger rabszolgák behurcolásáig, gyilkolásáig. Cukormázzal leöntött vérszomjas ragadozók vagyunk.
A profit érdekében a szülőföldünket is szemétdombbá változtatjuk, aztán vegyszerrel befújjuk a levegőt és az ételeinket, hogy ne érződjön a szarszag.

cso zsi 2013.05.03. 21:57:50

@apanna: Ó, hát persze. Hat éves korodig nem is jártál kályha/sütő közelében?
Nálunk a gyermekek már mászós korukban felfedezték a világot, és a sütőajtóval a maga természetes valóságában ismerkedtek meg, bár csak szóbeli előjelzést kaptak, így kipróbálták, mitől óvták őket.
Amikor a bőgés-ápolás-vigasztalás megvolt, akkor már maguktól tudták, hogy ez, meg az a dolog "süti kezed", így a konnektorokat sem kellett használhatatlanná tenni, és az áramról is tudják, hogy bánt, de nekünk dolgozik.
Ki látott már olyat, hogy az első szülinapi gyertya lángját meg akarja fogni a kicsi? A nagyszülő már fogta volna le a kezét. Az a nagyszülő, aki az unoka szülőjét nevelgette alig pár éve.
Ki játszott a gyermekével karácsonyeste "gyertyaoltóst", amikor a két ujjunkkal csippentjük el a gyertyalángot?
Ki mutatta meg a gyermekének, hogy a háztartásban megtalálható éghető anyagok milyen gyorsan égnek, és mekkora kárt tudnak okozni? Fentebb említett nagyszülő a gyermekével mindezeket megtette, mely gyermekből nem lett piromániás, viszont a tüzet-parazsat tiszteletben tartó, és gondosan eloltó kamasz, majd felnőtt lett.
A gyermek kapott a seggére, mikor iskolás korában úgy gondolta, hogy a közértből cukorkát lopni sikkes dolog a haverok előtt. A gyermek nem kapott a seggére az első rajtakapott ciginél, hanem két szálat kellett egyszerre elfogyasztania. (abból, amit a fatertól csent el, úgy gondolván, hogy nem számolja a szálakat a dobozban)

Aki szerint a mai "liberális nevelés" megfelelő, majd hirdesse ezt 20-25 év múlva is, amikor a sokadik sikertelen vizsga után, a lakás értékeit drogra költve a gyermek agya elborul, és a kedves szülőt csak a fekete zsákkal együtt emelik fel a földről.

Almandin 2013.05.03. 22:05:54

@cso zsi: Már most lehet látni a káros hatásait. 30 év alatti munkavállalóknál már az is gyakori (több embertől hallottam), hogy azért nem vállalnak el egy munkát, mert korán kellene kelni. Nem képesek sokan pontosan bejárni a munkahelyre, egyéb dolgokat sem teljesítenek csupán lustaságból. Nem csoda, egy olyan embertől, akitől semmit nem követeltek meg a szülők, mit lehet várni?

cso zsi 2013.05.03. 22:10:17

@samugy63: Ha berácsozod, nem azt éred el, hogy tartson tőle, hanem azt, hogy félni KELL. Biztosítással, jelenléttel is lehet óvni, szükség esetén értéktelen (vagy nemrég kedvelt) tárgyakkal demonstrálni, hogy miért is nem mászunk fel a kisszék segítségével az ablakpárkányra a hatodik emeleten. Közlekedésnél is megmagyarázható, hogy bármi, ami nagyobb nálunk, az erősebb is, és ha nem vigyázunk, kárt okoz bennünk. A mai gyerekek ismerik az autót, ismerik a metrót (bár ennek nem látják az igazi méretét), mégis jó játék egy pályaudvaron megmutatni egy mozdony hatalmasságát, és azt, hogy ő sem, de még apa sem tudja eltolni, míg az elhúz sok-sok vagont. A gyermek tart a fel-felugráló kutyáktól. Hát amikor meglát egy "hatalmas" lovat, eláll a szava. De amikor rájön, hogy az nem bánt, és lehet szeretgetni, ráülni, akkor megváltozik a világ. El lehet vinni a magas kilátóba, és már tudni fogja, hogy mi érheti, ha elkódorog, és önálló cselekedeteket akar véghezvinni, korához még nem illően. (bezzeg a nagyok ott ülnek a párkányon...)

cso zsi 2013.05.03. 22:15:07

@Almandin: Mondanám, hogy nem hiszem el, de napi szinten tapasztalom. Volt olyan kolléga, aki bár jól dolgozott, ez miatt vált meg tőle a cég. Most majd azok a negyvenesek következnek, akik korábban szeretik befejezni a napot...

Mlinarcsik 2013.05.03. 22:15:59

"Jól beszóltam a tévé előtt, meg mertem csinálni
Hogy’ megmutattam már megint, mit hogy’ kell csinálni!
Hallották a szomszédok is úgy megmondtam én most
Hírek jönnek, hírek mennek én meg kommentálom!"

Belga - Dilettanc

A sok okos Toni! Mind tudja, hogy mi az igazsag, de egyik sem hallgatna meg a masikat. Az O igazsaga az egyetlen IGAZSAG. A tobbi meg mind hulye!

Fuuuuuu Vaaazzzzeeeggg...

burakefendi 2013.05.03. 22:17:49

én általában ezekre a sápítozásokra azt szoktam mondani, hogy a régi - atyai pofonoktól lelki sérülésekkel teli - generációk azért csak fölépítettek civilizációkat. kíváncsi vagyok, a mostani agyonkíméltek mit fognak építeni. de ezt majd egy-két generáció múlva meglátjuk úgyis. abban viszont szinte biztos vagyok, hogy mentálisan semmivel sem lettünk egészségesebbek.

apanna 2013.05.03. 22:38:57

@cso zsi:
1. Én jó gyerek voltam. Kérni sem kellett, hogy ne nyúljak a kályhához. A középső fiam is jó gyerek.
2. Anyám szénnel fűtött.
3. nem vagyok liberális.
4. 3 fiam van, így gyereknevelés terén is igen nagy tapasztalattal rendelkezem.
5. Nincs két egyforma ember, így gyerek sem.
6. A legnagyobb fiam már 24 éves, és nem drogos.
Még valami?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 22:43:00

Csaknem két évtizeddel ezelőtt rám volt bízva az (akkor) sógornőm amerikai kisfia (másfél éves lehetett) hogy altassam el (az akkor még feleségem a mi lányunkkal és egy másik unokatestvérrel volt elfoglalva).

Szóval sétálgatok a gyerekkel a karomban, ringatom, zümmögök neki... ő meg üvölt. Egészen pontosan nyíg: lehet hallani hogy nincs semmi baja de élvezi a figyelmet amit a nyígásáért kap. Eltelik így vagy tíz perc, amikor elunom a dolgot, és elüvöltöm magam teljes erőből: "Shut up!" A gyerek összerándul mint akit lövés ért, a vállamra hajtja a fejét és tíz másodperc múlva alszik mint a tej. Ha nem velem történt volna meg, el sem hinném.

Remélem közben kinőtte a lelki csapást amint az esemény okozott neki.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 22:48:47

@samugy63:

"De egy gyermek sem születik gonosznak.
Az szocializáció."

Úgy tűnik, nem: a pszichopátia pillanatnyi ismereteink szerint igen erős genetikai kontroll alatt van... és a pszichopata gyerekek már óvodában felismerik egymást.

Nagyon melegen ajánlom Steven Pinker "The Blank Slate" c. könyvét az örökletes személyiségjegyekről és temperamentumokról, ill. az azzal kapcsolatos kutatásokról.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 22:52:04

@apanna:

"A középső fiam is jó gyerek."

Gondolom ez nem azt jelenti hogy a másik kettő "rossz" gyerek.

Almandin 2013.05.03. 22:53:18

@neoteny: Így van, elég sok dolog örökletes. Egy részét lehet neveléssel befolyásolni, más részét nem.

gyerekgekko 2013.05.03. 23:17:16

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Igazi kultúrlény vagy, őszinte elismerésem! Valószínűleg nem egy körben mozgunk, tehát nem áll fent a veszélye annak, hogy egy ilyen attrocitás érje a bántalmazott gyermekedet. További jókívánságaimat küldöm feléd a gyermeknevelésed tekintetében -is!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.04. 00:35:56

@gyerekgekko: tehat azt allitod hogy azert nem fog disznolkodni a gyerekem mellett a te gyereked, mert fizikailag nem erintkezunk, azaz hogy tavol lakunk de azert a gyereked egy neveletlen taplo
jol ertelmeztem ugye?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.04. 00:45:44

@Zsit (nyau és rémizé): igen szerintem is a hideg viz ala rakas ugyanolyan fizikai eroszak
buntetik amugy? van olyan franko szabatosan megfogalmazott buntetojogi torveny ami tiltja, mint az u.n. gyerekbantalmazast?
tudod az erdekel valojaban, hogy mi is a hideg viz ala rakas...
tehat ha csak ket cseppet rafroccsentesz az meg nem eroszak?
ha szobahomersekletu vizzel teszem akkor mar buncselekmeny?
a priznic mikortol valik eroszakka?
ha megegeti a gyerek a fejet, en meg artikulalatlanul raorditok azert hogy merevedjen le es ne ellenkezzen, es kozben betolom a fejet a hideg viz ala, az ugye mar letoltendo bortonbuntetest erdemlo buncselekmeny?

ezek fontos es sulyos kerdesek...
amugy sokkal egyszerubb azt mondani az utolso esetre, hogy en kulturember vagyok es majd a gyereknek 20 evesen elmagyarazom hogy azert egett le a fel arca mert nem akartam bantalmazni :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.04. 00:59:15

"ha megegeti a gyerek a fejet, en meg artikulalatlanul raorditok azert hogy merevedjen le es ne ellenkezzen, es kozben betolom a fejet a hideg viz ala, az ugye mar letoltendo bortonbuntetest erdemlo buncselekmeny?"

ilyenkor MINDEN "ne ussek a gyereket, mert mindent meg lehet magyarazni" elmeletieskedo szakembernek ugye eszebe sem jut hogy FIZIKAI eroszakot kovessen el a gyereke ellen
ugye ugye ugye?

gyerekgekko 2013.05.04. 08:59:24

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Így van, leszűrted a lényeget! Szuperintelligens vagy! :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2013.05.04. 09:55:19

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
fogalmam sincs - van kint a gyerekorvosi rendelőben egy tacepao arról, hogy mi számít bántalmazásnak.
Sajnos nem találtam meg neten, pedig belinkeltem volna.
A kifüggesztés szerint a gyerek nevelésére sok eszközöd nem marad: magyarázol neki, és passzívan tűrsz.
Hát....
Az biztos, hogy arra tökéletes az az A2-es papír, hogy szaranyának érezzem magam, deviáns kölkökkel.
(és nem, nem verem a gyerekeimet ... még mielőtt)

cizella · http://anyuhamos.freeblog.hu 2013.05.04. 11:34:43

A verés az egy bevált módszer, azzal mindenkit jól lehet idomítani. Sajnos nem tanítják nálunk, hogyan menne anélkül.

tandem.lauder.hu/ujsag/cikkek/20000204.html

Almandin 2013.05.04. 19:49:58

@Zsit (nyau és rémizé): Ez találó. Én is olvastam már a neten olyan cikket, ami szerint rákiabálni vagy erélyesebben rászólni a gyerekre már lelki bántalmazás és egy kalap alá vették a veréssel.
Néha az az érzésem, hogy néhány szakértő nem a való világban él. Olyan nincs, hogy valaki sose legyen ideges, sose kiabáljon.Itt is a mértéken van a lényeg. Ha minden nap 1-2 órás ordítozós cirkuszok vannak egy családban, az már baj, és nevezhetjük érzelmi bántalmazásnak, de időnként kiabálni még nem ez a kategória.

Almandin 2013.05.04. 20:27:17

@cizella: Ez egy érdekes írás. Sok igazság van benne. Viszont nem lehet egyenlőségjelet tenni a több száz évvel ezelőtti brutális nevelési módszerek és a közé, hogy egy szülő gyerekkorában néhányszor rácsap a gyerekére indokolt esetben. Ami itt le van írva, az pár száz éve még normálisnak számított, ma egy ilyen brutális nevelés gyámhatósági, bírósági ügy lenne. Az remek meglátás, hogy a régi időkben azért törték meg a gyerek akaratát korán, mert nem volt a társadalom demokratikus. Felnőttként is vakon engedelmeskedtek a feljebbvalójuknak az emberek, az alázatos hajbókolást pedig gyerekkorban el kellett ehhez sajátítani. Ezért volt akkoriban teljesen megszokott a szülők által kijelölt házastárs, mert mire házasulandó korba került a fiatal, már annyira be volt törve, hogy eszébe se jutott fellázadni ez ellen. Ritka volt az, hogy nem akartak megházasodni azzal, akit a szülő kijelölt a számukra. Ma ez elképzelhetetlen lenne.
Ajánlom ezt a cikket elolvasni azoknak, akik szerint a "régi, szép világban" mindenki jobb volt, mint ma, és csak a mai világ rossz. Akik nosztalgiázós típusok, többnyire a hiányos ismereteik miatt azok. Ha egy időgép visszarepítené őket ebbe a 200 évvel ezelőtti világba, néhány nap után visítva menekülnének szerintem.

samugy63 (törölt) 2013.05.06. 08:13:36

“Ha elölről kezd­het­ném a yermeknevelést,
fenye­ge­tés helyett fes­te­ge­tésre hasz­nál­nám a kezemet.
Pél­dá­ló­zás helyett pél­dát mutatnék.
Nem siet­tet­ném a gye­re­ket, hanem hozzá sietnék.
Nem a nagy­okost ját­sza­nám, hanem oko­san játszanék.
Komoly­ko­dás helyett komo­lyan ven­ném a vidámságot.
Kirán­dul­nék, sár­kányt eregetnék,
Réten kószál­nék, bámul­nám a csillagokat.
A civa­ko­dás helyett a babus­ga­tásra összpontosítanék.
Nem erő­sza­kos­kod­nék a gye­rek­kel, hanem a lel­két erősíteném.
Előbb az önbi­zal­mát épí­te­ném, azután a házamat.
Keve­seb­bet beszél­nék a hata­lom szeretetéről
és töb­bet a sze­re­tet hatalmáról.”

Diane Loo­mans
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása