Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

03. április

Börtönbe mehet a szülő, ha nem szeret

Legalábbis Nagy-Britanniában. Hozzáértők szerint a lelki agresszió legalább olyan, ha nem mélyebb sebeket hagyhat egy gyerekben, még ha azok kevésbé látványosak is, mint a fizikai bántás.

bántalmazás.jpg

Bár a fizikai bántalmazással szemben Magyarországon is zéró tolerancia van a gyermekvédelmi törvény szerint, mégis történnek ilyen esetek, ahogy mindenhol. Nagy-Britanniában változik a törvény, várhatóan nyártól, így az úgy nevezett „Hamupipőke-törvényekbe”, melyek az elhanyagolásról szólnak, bekerül a fizikai és szexuális erőszak mellé a lelki agresszió is, mint büntetendő cselekedet.

Aki nem adja meg gyerekének a szeretetteljes légkört, az akár vádemelés elé is nézhet, írja a Daily Telegraph. A fent említett törvény szerint a legsúlyosabb büntetés 10 év börtön is lehet, nyilván súlyos esetekben. Jelenleg csak azokat büntetik, akik szándékosan okoznak szenvedést vagy sérülést egy gyereknek, vagy magukra hagyják őket. Mostantól ezek közé kerül be a szándékos lelki, érzelmi, intellektuális vagy fejlődésbeli károkozás, ezen belül például a tartós szeretethiány.

Az is kárt okozhat egy gyerek lelki fejlődésében, ha megalázó büntetést kell elszenvednie, vagy tanúja lesz, mondjuk családon belüli erőszaknak. 1.5 millió brit gyerek szenved az elhanyagolástól, ezekben az esetekben a rendőrség hamarabb közbe tud majd a törvényre hivatkozva avatkozni.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében elvileg mindez benne van, hiszen pontjai szólnak a szülői felelősségről, a védelemről az erőszakkal szemben, ami nem csak a fizikai erőszakot, hanem az elhanyagolást, zaklatást is jelenti. Ezen kívül pedig a felnőttnek mindenek előtt a gyermek legfőbb érdekét kell figyelembe venniük.

Elvileg tehát mindez biztosítva van, már csak a gyakorlati megvalósítás kellene hogy jobban működjön, nem csak a szülők, hanem a gyermekvédelem részéről is, gondolok itt, ha csak a legkirívóbb, az utóbbi időkben legnagyobb port kavart esetet, ami Szigetszentmiklóson történt. Ha pedig érzelmi elhanyagolásról beszélünk vagy a lelki terror egyéb fajtáiról, alighanem még sokkal több gyerek érintett. 

{AnyaMama}

12 komment

gyerek agresszió lelki bántalmazás Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr265891358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2014.04.04. 16:14:21

És mégis hogy fog ez a törvény működni a gyakorlatban? Ki és hogy fogja bizonyítani a lelki bántalmazás tényét és súlyosságát, továbbá hogyan bizonyítják, hogy ezért a szülő a felelős, nem a tanárok, osztálytársak, barátok, rokonok? Csak a szülőket lehet emiatt börtönbe zárni? A többi embert nem?
És mi lesz utána a gyerekkel? Ki fogja nevelni, amíg a szülője vagy szülei a sitten rohadnak és tanulják a bűnöző szakmát?
És mennyire fog jót tenni a családi légkörnek, ha a gyerekek majd azzal zsarolják a szüleiket, hogy vegyél nekem cukrot-csokit-játékot, meg ne ugráltass és nevelj, mert akkor bemószerollak a zsaruknál és ők majd szépen hűvösre tesznek?
És vajon a szülő is feljelentheti majd a gyerekeit lelki bántalmazás miatt, mert rosszalkodnak, nem engedelmeskednek, neveletlenül viselkednek és megzsarolják, kihasználják, ugráltatják őt? És hány éves kortól lehet majd sittre vágni emiatt a gyerekeket? És hány évre?
És ki volt az a vadbarom, aki ezt kitalálta?
És mekkora kurva nagy gáz lehet a brit barbarizációban, hogy ilyen törvényeket kell hozni, mert tömegesen baszogatják egymást lelkileg a kedves állampolgárok?
A következő cikkben ezen kérdésekre várom a válaszokat!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.04.04. 16:50:22

lélek és szeretet nem létezik, mert a tévedhetetlen tudomány nem tudja megmérni precíziós műszereivel

minden felsőbbrendű értelmiségi demokrata tuggya, hogy amit nem lehet látni, az nincs!!!
lekközelebb meg majd eszkimókról, vagy istenről prédikáltok :(

hová jut a világ???

alfax 2014.04.04. 17:31:10

családi körben történt olyan, hogy a 13 éves kiscsaj az apjához akart költözni a pesti belvárosba, és faszán feljelentette az anyját lelki veszélyeztetés miatt. kiment a gyámhatóság, a csaj össze-vissza hazudozott, a hivatal meg igazat adott neki, mert hát ha nem akar ott lakni, ne erőltessük. Ment az apjához.

Később mindenfélét hazudozott, pl hogy szomszéd srácok megerőszakolták, kiderült, hogy konkrétan közelében sem jártak, de persze rendőrségre becipelték szegényeket, stb.

szóval ez egy nagyon kényes téma, egy sértődött tini börtönbe küldheti a szüleit, fasza.

Egyébként az anya minden percét a csajjal töltötte, szó sem volt elhanyagolásról, sőt, inkább túlzásba vitt gondoskodásról. az anya neki szentelte az életét... egész addig, amíg meg nem született a kistesó. A csaj nem tudta feldolgozni, hogy az anya nem 100% csak vele foglalkozik, mert jött még valaki a családba, és így reagálta le...

Kriszpike1 2014.04.04. 17:35:17

@steery: mintha a ferjemet hallottam volna. es tokeletesen igazad van!

repecs 2014.04.04. 18:09:59

@steery: 100% egyet értek. AZ állam vegye el a gyereket 1éves korában aztán nevelje saját izlése szerint.

hu.wikipedia.org/wiki/1984_(reg%C3%A9ny)

Csii 2014.04.04. 18:11:45

Az a legkemenyebb, hogy ha orditasz a gyerekkel, lelki terrorban tartod ezaltal, akkor a torveny lesujthat, mivel ez gyerekbantalmazas. Ha viszont vallasi vagy divathobort miatt a kisfiadat megcsonkittatod, levagatod a fitymajat, az tok oke, az nem bantalmazas. Azt lehet.

Baaaaazz.....

Holle anyó 2014.04.04. 18:19:50

Vajon a pedagógusok által okozott lelki sérelmek büntetéséig mikor jutunk l????
Érdekes, hogy mindenki csak a szülő felelősségéről beszél, miközben az iskolában alkalmatlan és képesség nélküli, bot csinálta pedagógusok baszogatják a kölyköket egész nap.

Sokadik ismerősöm meséli (amit magam is tapasztalok a gyerekeimnél), hogy az egyetemen fellélegeznek és megtáltosodnak, kivirulnak, érdeklődők és nyitottak lesznek, örömmel tanulnak azok a srácok, akiket a közoktatásban presszionáltak és csesztettek a tanárok több, mint egy évtizedig.
Mennyi kárt okoznak a lelkükben!!!!!

steery 2014.04.04. 20:28:48

Emlékszem, hogy általános iskolában 1-2-3. osztályban még szerettem tanulni. Aztán már nem. A középiskola pedig kimondottan arról szólt, hogy elvegyék a kedvünket a tanulástól és a világ megismerésének vágyától. Gyakorlatilag megutáltatták velünk a legtöbb tantárgyat. Így alig vártam, hogy megszabaduljak végre a rabszolganevelő intézményből. És utána kezdtem csak el komolyan foglalkozni az engem érdeklő témákkal, matekkel és fizikával főleg. Így elmondhatom, hogy a tudásom javát iskolán kívül és túl szereztem és magamon kívül senkit nem illet köszönet az elért eredményeimért.
De a lényegnél maradva: ha a családokban tömegesen olyan gondok vannak, hogy lelki terror meg bántalmazás, akkor ez csak tünete más, súlyosabb problémáknak, amit törvényekkel nem lehet kezelni. Kb. annyit ér, mint tiltani egyes tudatmódosító szereket, másokat meg orrba-szájba nyomatni a nemzeti pia és cigi boltokban. Ha ilyen törvényekkel akarják valahol megoldani a gondokat, az világosan mutatja, hogy a vezetés totál inkompetens és lövésük sincs arról, mit kéne csinálni. Látják, hogy nagy bajok vannak, de nem tudják, miért és csak kísérleteznek a lakossággal. Ami több, mint felelőtlenség.

nyuszmam 2014.04.04. 21:05:57

@wmiki: ...te szegenyke, sokat nyilvan nem kaphattal, de sok oktatasban sem lehetett reszed!:-( ....elöbb tanulj meg helyesen irni, aztan irogass hülyesegeket!!

ELost 2014.04.06. 21:41:23

Kedves Hozzászólók!

Közületek hány látta gyerekkorában, hogy az apja jól elveri az anyját? Úgy igazán. Mondjuk Húsvétkor. Vagy Karacsánykor. Vagy a születésnapodon. Vagy csak hétköznap. Hogy kék zöld lesz meg feldagad a képe. Vagy mondjuk az orra törik. Aztán neked holnap iskola van. Dolgozattal, feleléssel meg mindennel. Azokkal a "szemét" tanárokkal.

Ha egyikőtök sem, akkor köszönjétek meg a jóistennek.
Mert én sokszor. Ennek a kib@szott gyerekkori terrornak iszom ma is a levét közel 40 évesen. Igen, van olyan szintű lelki bántalom, ami életre szóló kárt okoz. LELKI, mert engem sosem ütöttek meg. Csak láttam és hallottam. Hajnalig. És nagyon jó lett volna, ha valaki valamit csinál.

Ha szülői háttér mindennél fontosabb. Ha gond van a tanárral, vagy bármi mással, a legfontosabb, hogy a gyerek meg tudja beszélni otthon valakivel. Legyen otthon nyitott fül (nem elég "nem bántani " a gyermeket). A saját gyermekemmel ez teljesen jól működik. Ha baj van, elmodja. Ha nincs igaza, ráébresztem. De akkor is elmondja a következő problémáját is. Mert van szeretet és van BIZALOM. Bizik abban, amit mondok, ha igazat adok neki és ha nem. Ez utóbbit is lehet szeretve.
A rossz szülői háttér ezerszer több kárt tud okozni, mint a közoktatás, ez gondolom egyértelmű.

Persze, nehéz a lelki terror bizonyitása, mondod. Az esetemben ez fizikai tényekhez kapcsolódott, és akkor már kézenfekvőbb. És sok ilyen eset ven még odakinn.

Én megértem és helyeslem, hogy a társadalom igyekszik valamit tenni a kiszolgáltatott gyermekek megvédésére.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása