Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

19. február

A közösségi élet ezzel jár, na de akkor is!

Nemrég egy anyukán keresztül jutott el hozzám az alább olvasható „kiáltvány”, ami ugyan alighanem konkrét eset kapcsán szülőtársnak szól, de szólhatna bárkinek, a probléma általánosítható. Nagyon sok gyermekintézményben kiplakátolható lenne hasonló kérés, felszólítás.

baba beteg.jpg

„Kedves bölcsistárs anyuka! A gyermeked ugatva köhögését és orrfolyását nem a reggeli orrdugulás okozta, és a szeme sem attól volt vörös, a tekintete pedig üveges!! Én értem, hogy nehéz megoldani a gyerek otthoni felügyeletet, de annak a szerencsétlen gyereknek sem jó ugatva köhögve, náthásan, nem az anyjával lenni. Nem beszélve arról, hogy az én gyerekem is elkapja. – Tudom, a közösségi élet ezzel jár, na de akkor is!”

Emlékszem, nálunk az oviban minden téli szülői értekezleten téma volt, kérték az óvónők, kérte az óvoda vezetője, hogy ne hozzák be betegen a gyerekeket, mert azon túl, hogy az a kicsinek nem jó, esetleg egy 2-3 vagy hétvégével 5 nap alatt kikezelhető fertőzésből, akár több hétig húzódó betegeskedés lehet. Ahogy a fenti esethez is többen hozzáfűzték, ezzel ráadásul nem egy szülőnek, hanem számosnak okozhat aztán kiesést a munkából.

Nálunk rendszeres volt, hogy a Doktor nénink azért írt ki hosszabb időre, tartotta otthon a gyerekeket, hogy ne szedjen össze a közösségben rögtön a gyógyulás után valamit, a legyengült immunrendszerére, amivel még rosszabb állapotba eshet vissza.

Persze tudom, hogy nagyon sok esetben az állásával játszhat valaki, ha a gyereke mondjuk betegesebb, és nincs nagyszülő vagy babysitter, akivel meg lehetne oldani a felvigyázást. Ez az egész probléma egészen addig fenn fog állni, amíg a kommunikáció ugyan az, hogy egyenlő esélyeket a gyermekes nőknek, a gyakorlat azonban számos helyen ezzel homlokegyenest ellenkezik.

Az külön remek, amikor már az állásinterjún megkérdezik, hogy ugye van kire hagyni a gyereket, ha beteg? Ha nem egyenesen ez: hogy ugye nem mostanában akar szülni? 

Ugyanis abban, hogy valakinek gyereke van, ez is benne van, sőt az is, hogy utána még ő maga is lebetegszik, akár rosszabbul lesz, mint a saját gyereke. Ha pedig így megy dolgozni, mert kénytelen, akkor munkahelyen is komoly népsűrűségritkítást okozhat. Ahogy szintén egy hozzászóló írta, el kellene végre ismerni, hogy annak minden öröme mellett, az anyaság igenis munka.

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

33 komment

munka gyerek anya egészség baba

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr135821670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2014.02.19. 11:30:56

"Az külön remek, amikor már az állásinterjún megkérdezik, hogy ugye van kire hagyni a gyereket, ha beteg?"
+
"sőt az is, hogy utána még ő maga is lebetegszik, akár rosszabbul lesz, mint a saját gyereke. Ha pedig így megy dolgozni, mert kénytelen, akkor munkahelyen is komoly népsűrűségritkítást okozhat."

Összerakod magadtól?
Így kell elmenni betegszabadságra. Lebetegszik a gyerek, nem veszed ki az oviból, helyette jól hagyod, hogy inkubálódjon benne a betegség. Aztán ha már eléggé látványosan szarul van, otthon maradsz vele. Elkapod tőle, behordod a munkahelyre, amíg konkrétan haza nem zavarnak, hogy ne ott döglődj már, jó eséllyel eddigre végigfertőzted a fél állományt.
Elmész orvoshoz, és kiíratod magad.
Visszatérve lehet bratyizni a szintén ingyen szabadságot kapott kollégákkal, hogy milyen szörnyű volt, és milyen lassan gyógyult. Esetleg egy jóféle szövődményt is be lehet kamuzni, ha ismerős az igazolást író orvos.

Nincs gyerekem, mielőtt még valaki nekem ugrana. Csak láttam már, hogyan "kell" ezt...

Mittelmeerka 2014.02.19. 12:20:34

@Bobby Newmark: Akkor minek vagy itt???????????????

gym 2014.02.19. 12:20:41

Hát itt nincs mit írni, amikor az anyuka maga adja meg a választ a kérdésére...

Andie 2014.02.19. 12:26:18

És akkor mégis mi a megoldás?
Ősztől tavaszig havonta 2 hét betegszabi a gyerek miatt? Hát megnézném azt a munkahelyet, ami ezt tolerálja, főleg a mai szituban.
Nyilván, én is utálom, mikor a nagy nehezen kigyúgyult, már majdnem tünetmentes gyerkőcöm körül 6-an köhögnek, prüszkölnek és fújják az orrukat az oviban. Már készítem a főnökömet, hogy 2-3 nap múlva szabi...
Egyébként meg mikor a gyerek ugatva köhög, vörös a szeme, és stb, akkor már rég késő. Napok óta lefertőzte az összeset maga körül.
Arról nem beszélve, hogy nem egyszer mentem "meglepetés szerűen" a gyerekért napközben, és kint volt a 0 fokban sapka nélkül, sokadmagával, rohangáltak, nyitott kabát, stb. Az ovónéniknek sem jó, ha túl sokan vannak az oviban...

Bobby Newmark 2014.02.19. 13:03:46

@Mittelmeerka: Ugye még véletlenül sem az fordult meg a fejedben, hogy megpróbáld megszabni nekem, hogy mit csinálhatok..?

vuvuvu2 2014.02.19. 13:18:00

ez ugyanaz a suttyó mentalitás mint amikor valaki betegen jár be a dolgozóba, és fertőzi végig az összes kollégát, ahelyett hogy otthon maradna néhány napra. megjegyzem, szövődményt nem kell hazudni, jön az magától is. az a szülő aki betegen közösségbe viszi a gyerekét veszélyezteti nemcsak a többi gyereket, hanem a sajátját is! olyan szövődményei vannak a lábon kihordott influenzának amelyek kamaszkorban vagy fiatalon is kijöhetnek és aztán az egész életminőségre hatással lehetnek (szívproblémák).

megjegyzem el lehetne gondolkodni azon is, hogy:
az óvónők miért nem zavarják haza anyukát a beteg gyerekkel reggel? miért nem intézkedik a felügyeleti szerv? miért nem jelenti fel a szülő az óvodát azért mert hanyagságból (beteg gyerek haza nem küldése) a többi gyerek egészségét veszélyezteti?

Pan Modry 2014.02.19. 13:24:06

Szerintem az lenne a legjobb ha mondjuk evi 200 ezerig a babysitter leirhato lenne az szja-bol, vagy ha a ceg fizeti, akkor koltsegkent lehessen elszamolni es nem juttataskent.

Celtic 2014.02.19. 13:25:11

@Mittelmeerka:
Ugy erted, csak anyak olvashatjak?
Vagy lehet elvalt apaknak, netan gyermekteleneknek is?

Ez ugyanaz a diszkriminacio, mint a "kivan-e szulni az elkovetkezo idokben" allaskeresesnel. Ahol azert az is ott lehet, hoyg mondjuk az egy eve felvett elozo munkaero csak a biztos allasra vart es rogton elment szulni, fel ev munkaviszony utan.

Ha otthon vagy a gyerekkel, kb. fel fizetest kapsz. (mondjuk, ket hetig). Ha eppen kijottel a teljes fizetesbol, felbol nem fogsz.

Szoval van azert itt meg par szempont, amit erdemes lenne atgondolni, hiaba az lenne az idealis allapot, hoyg beteg ember maradjon otthon (es beteg gyerekkel a szulo maradjon otthon). Sajnos, nem igy mukodik :(

Shopping 2014.02.19. 13:35:07

a válasz: I G E N!
Ahogyan azt is el kell viselned, hogy a BKV-n betegek utaznak, a munkahelyeden betegen dolgoznak, és a bevásárlóközpontban is vannak akik betegen járnak.

De persze költözhetsz tanyára is, élhetsz állattartásból, ott nem lesz ilyen problémád. ( s talán mi is jobban járunk, hogy nem írsz ilyen bugyuta posztokat)

873ujr3rk 2014.02.19. 13:47:45

tilcsák be a szegénységett !!
én gazdak vatyok például és mikor a tyerekk betek folt, míndik híftam a baybiszittert asz vityászott rájok.

miislegyenanicknevem 2014.02.19. 13:49:17

nagyon nehéz kérdés, sokféle szempont van. a svédek például nem használnak zsebkendőt, az angoloknál a nátha nem is betegség, észre sem veszik, ha valaki mellettük náthás, elképzelhetetlen, hogy náthával otthon maradj a gyerekkel.
az is igaz, hogy sok gyerek van, aki szeptembertől májusig náthás, esetleg köhög a náthától, de IGAZÁBÓL nem beteg. ő nem maradhat otthon szeptembertől májusig, főleg, ha suliba megy már, ott végképp nem lehet egy nátha miatt otthon maradni.
azt minden szülő/gyerekorvos el tudja dönteni, hogy egy nátháról van szó, vagy valamilyen betegségről. nátha miatt itthon sem mondják azt a gyerekorvosok, hogy maradjon otthon a gyerek. nem is lehetne, mert egyrészt valóban így fejlődik az immunrendszere, és emiatt nem lesz IGAZÁN beteg, másrészt a munka világában sem megvalósítható, hogy minden gyerek otthon maradjon a náthája miatt a szülőjével.
viszont a behordott nátha érzékenyebb, gyengültebb immunrendszerű gyereknél már okozhat egyéb betegségeket. (igaz, ezt a postán is elkaphatja, meg a buszon/metrón/tescóba/szülinapi bulin/apától/anyától vagy bárhol.)

azzal mélységesen egyetértek, hogy IGAZÁN beteg gyereket bevinni szemétség. leginkább a beteg gyerekkel szemben. lázas, fülfájós, kötőhártyagyulladásos, hányós-hasmenős, mandulagyulladásos, stb gyereknek kínszenvedés az ovi. és, ha ez bekerül, és megy végig a csoporton, na az is nagy kicseszés.

nálunk az oviban valahogy van egy középút. ha a gyereknek láza, hasmenése, vagy komoly fájdalma van, hívják a szülőt, hogy azonnal vigye el (ilyenkor kiadják nagymamának, testvérnek, szomszédnak is, csak valaki vigye haza). volt olyan anyuka, aki mondta a telefonba, hogy biztos sok kakaót ivott a gyerek, azért fáj a hasa, nem megy érte. azt válaszolta az óvodavezető, hogy semmi gond, ő is el tudja vinni az ovi gyerekorvosához. anyuka mégis jött... viszont a nátha miatt nem szólnak, a köhögést sem kifogásolják, de rögtön szólnak, ha ők rosszabbodni látják a gyereket a nap folyamán.

nem mondom, hogy nem bosszankodtam soha azon, hogy a gyerek végre meggyógyult, de már kedden megint folyik az orra, (és mivel 3 gyerekem van, tudom, hogy mi következik ezután...) meg nem állt égnek a hajam néha az öltözőben, amikor én megijedtem, hogy köhög némelyik gyerek, és súgtam a lányom fülébe, ha lehet ne vele játssz ma...

viszont van egy ismerősöm, aki csekkolja reggel, hogy van-e köhögős gyerek a csoportba, ha igen, hazaviszi a fiát. ha a legkisebb krákogást meghallja, viszi orvoshoz a fiát. a gyerek nagycsoportos, de még nem volt karácsonyi műsoron, anyák napján, rendszeresen kihagyják a színházat, most volt először farsangon, és úgy általában havonta néhány napot van a gyerekkel az oviban. mindig mindenből kimarad, és ez látszik is a viselkedésén. visszahúzódó, bátortalan, nem akar semmiben részt venni. és megjegyzem nem beteg kevesebbszer, sőt(!), mint az enyémek például.
hát, szerintem ez sem jó megoldás.
szóval nehéz ez, mert sok szempont van... :-)

a rettegett drótos 2014.02.19. 14:15:14

ilyen ez a popszakma... mellesleg honnan kapná el a betegséget a gyerek, ha nem az oviból? Ergo: ha a gyerekem beteg, akkor tutira nem ő viszi, hanem ott kapta. Tehát 1-2 napot még nyugodtan kibír (ha nem lázas) amíg szerzek felügyeletet, nem rajta fog múlni a többi gyerek egészsége.

Mekk Meister 2014.02.19. 14:26:49

@Shopping: Paraszt vagy. Kapjal valami jo fertozest attol, hogy mas a budos pofadba tusszent. Elovigyazatosnak kellene lenni egymassal egy kozossegben, tudod? Kozosseg.

tavolirokon2 2014.02.19. 14:29:37

Nagyobb ovikban siman lehetne kulon elkulonito-csoport a takonytusszentos, teliszajjalkohogos, lazcsillapito-kaba, fosos-hanyos, tetves-bolhas gyerekeknek. Reggel apuka-anyuka eldonthetne, hogy otthon marad a taknyos gyerekkel, vagy beviszi a takony-tozsdere.

Lady Ann 2014.02.19. 14:33:02

@Pan Modry: Zseni vagy! Komolyan!!! Úgyis van egy rakás közmunkás, legalább valami hasznosat csinálnának.

873ujr3rk 2014.02.19. 14:36:04

@Lady Ann: mijér ? énnekem mer kaszdak fatyok mindegy, de ti szekények fatytok, bisztos jó lenne ha montyuk kapnátokk fizetést.
íty nem kaptokk mer nem attok számlát, úty meg senkise foklalkosztat titeket.

KovA 2014.02.19. 14:50:00

Az ellentmondást a piacgarázdasági rendszer keretei között megoldani nem tudod.
A munkáltatódat nem érdekli a gyereked, sőt te sem egyedül a munkaerőd és annak rendelkezésreállása.
Ez helytelen mint ahogy a rendszer is az - de ez van.
Lehet törvényeket hozni mit köteles a munkáltató biztosítani táppénzt stb.-t ebből akkor is munkaerőpiaci hátrány lesz.
Más dolog hogy a közösség belerokkan és összeomlik gazdaságilag abba, hogy 2 emberenként 1,3-as a reprodukciós rátája és ezen semmiféle magánnyugdíjpénztár sem segíthetett volna, mert a befektetések mögül kidől a gazdaság, a termelés és a keresletfedezet is.

Alapvetően esetleg a beteg és egészséges gyerekek járványok idején elkülönítetten felügyeletét lehet esetleg megoldani.
Másrészt kérdés, hogy mennyire érdemes. A nyavalyákon át kell esni. Amit idén megspórolok lecsap jövőre.

873ujr3rk 2014.02.19. 14:56:28

"Más dolog hogy a közösség belerokkan és összeomlik gazdaságilag abba, hogy 2 emberenként 1,3-as a reprodukciós rátája és ezen semmiféle magánnyugdíjpénztár sem segíthetett volna, mert a befektetések mögül kidől a gazdaság, a termelés és a keresletfedezet is.
"

ikaszad fan mer több emper kell a föltre hogy hamarapp elpuszticcsukk.

AnyaMama 2014.02.19. 15:09:53

@Pan Modry: Az ötlet nekem is tetszik. Kár, hogy a szükséges helyeken nem pattan ki hasonló a fejekből.

AnyaMama 2014.02.19. 15:11:51

@Shopping: nem kötelező elolvasni, és nem szélsőségekről, tanyáról van szó, ezért is próbáltam több szempontot felvonultatni. Amúgy meg az a helyzet, hogy ez sok embernek igenis valós problémája.

873ujr3rk 2014.02.19. 15:12:11

@AnyaMama: ikaszából réken kipattant csak nem tájékoszottok:

" bejárónő munkájáért kapott kereset az adórendszeren kívüli keresetek közé tartozik, tehát az olyan járandóság, amelyet a foglalkoztató a háztartási munkáért ad, a munka elvégzőjének, adórendszeren kívüli kereset, és nem kell bevallania sem a bejárónőnek, sem a foglalkoztatónak.

A regisztrációs díj mértéke 1000 Ft havonta. A díj teljesen független attól, hogy mennyi időt dolgozik a bejárónő egy hónapban, vagy hogy mennyi a keresete. A NAV felé a bejelentésnek és a regisztrációs díj megfizetésének mindig előzetesnek kell lennie. A díjat a bejelentés hónapját követő hónap 12. napjáig kell megfizetni a NAV felé átutalással vagy bankkártyával (ügyfélszolgálaton) vagy csekken. A díj megfizetésével még nem lesz jogosult társadalombiztosítási ellátásra a bejárónő, nem minősül biztosítottnak."

szófal lehetne eszt okosan csak ti vatytokk ostopák

AnyaMama 2014.02.19. 15:17:39

@873ujr3rk: köszi a leostobázást, kár, hogy két különböző dologról beszélünk. Egyébként a saját szórakoztatásodra írod affektálva a kommenteket? Olvasni kifejezetten idegesítő.

873ujr3rk 2014.02.19. 15:22:06

@AnyaMama: ha csak icipiccit emelketett a férnyomásot már mekérte. natyon infantilós a becenevedd

873ujr3rk 2014.02.19. 15:22:56

etyépként úty irokk ahogy akkarok.

JohnHenry 2014.02.19. 16:20:17

@873ujr3rk: jobb ha tudod, hogy nem vicces vagy, hanem seggfej.

röntgenszeműlány 2014.02.19. 18:57:37

@a rettegett drótos: Tehát a betegségek az oviban keletkeznek az éterből. QED. Nature-be veled!

röntgenszeműlány 2014.02.19. 18:58:10

@JohnHenry: Gondolod, hogy ez egy seggfejt zavar?

bpbp78 2014.02.19. 19:43:00

Amikor a gyermekem a bölcsit kezdte még a beszoktatás ideje alatt beteg lett, így a munkába állásom első hetét rögtön táppénzen töltöttem...És ez így ment egy teljes éven keresztül...

Én mindig otthon maradtam a beteg gyerekkel, sőt rendesen ki is gyógyítottam és két-három nap múlva újra beteg volt...a második évben már szóltak az oviban, hogy nem kell mindig otthon tartanom a gyereket, mert én hiába állok normálisan ehhez a dologhoz...némelyik szülő reggel benyomja a lázcsillapítót a gyerekbe és simán beadja a közösségbe...persze délben már hívják, mert újra felment a gyerek láza...a csoporttársakat meg jól meg is fertőzte...

volt olyan, hogy a reggel bevitt gyerek mindent végig hányt, amikor anyukát megkérdezték ő tagadta, hogy eddig bármi gond lett volna, majd a tesó elkotyogta, hogy igazából a kicsi egész éjjel hányt...

volt olyan is, hogy az anyuka más gyerekek felvigyázásából élt, és ha gyerek beteg volt, nem maradhatott otthon, mert hát akkor ugye a többi "nem saját" gyereket is megfertőzte volna...de ha nem tud rájuk vigyázni, akkor meg nincs a családnak bevétele...Csak ha már nagy volt a baj, akkor maradt vele otthon...

Lehet mondani, hogy a közösségbe járásnak ez is a velejárója, de ezt én nem fogadom el!!!

Hálát adok a munkaadómnak, hogy tolerálta azt az évet és nem küldött el a búsba...

a rettegett drótos 2014.02.19. 20:04:24

@röntgenszeműlány: 1., a lányomnak nincs testvére 2., a családban a gyerek betegszik meg legelőször 3., az oviban ált. a takonycunami fősodrának végéhez kapcsolódik. Tehát a gyerekem szempontjából a betegségek az oviban keletkeznek, az éterből. Erről szól a cikk is, helló!

KnockKnock 2014.02.19. 21:38:50

Én azt gondolom, hogy teljesen természetes az, hogy egy gyerek a közösségbe kerüléssel állandóan lebetegszik. A baj ott van, hogy ezt a bőlcsödék és óvodák úgy kezelik, mintha ez valami újkeletű csoda lenne. Mi mióta Franciaországban élünk, elmúltak az ezzel kapcsolatos fusztrációink. Itt adnak a bölcsödében fájdalomcsillapítót ha kell, itatják a gyereket egész nap, ha külön kérjük stb. Természetesen ha lázas (38,5), hány vagy megy a hasa itt is azonnal haza kell vinni és cak orvosi igazolással kerülhet vissza a csoportba.

Grittibänz 2014.02.19. 22:07:19

Svajcban elunk ket iskolassal. Itt nincsen semmi felhajtas, amig a gyerek mozogni tud, hasmenes, influenza, tetu megy az ovodaba iskolaba. Ha beteg volt nem kell vinni kulon igazolast, hogy mar jol van. De a gyerekek megsem betegeskednek, max evente egyszer-ketszer (ez az atlag masoknal is). A sokfele nemzetiseg miatt pedig akadnak durvabb cuccok is, mint otthon, szünetek utan hozzak a vilag minden sarkabol a valogatott nyavajakat. Az oviban 1 (!) ovono van 22 gyerekre, semmilyen mas szemelyzettel. Ja es az oltasok nem kotelezoek csak ajanlottak, ezert par eve eleg sok kanyaros volt a kornyekunkon. Az orrfujas ujabb kutatasok szerint karos, ezt a nezetet terjesztik is (fuuj), ezert szivjak az orrukat gusztustalanul, vagy hagyjak a szajukba csorogni.
Talan a hozzaallas mas, ha elore azt mondom elkapja a gyerek hat el is kapja...

AnyaMama 2014.02.19. 23:13:43

Köszi mindenkinek, aki megosztotta a tapasztalatait! Külön köszi a új nézőpontokért @Grittibänz: @KnockKnock:
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása