Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) karácsony (1) Karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

11. június

A legőrültebb helyek, ahol egy nő szülhet

Egy nő, ha elképzeli a szülés ideális körülményeit, akkor azt vagy biztonságban, egy bababarát kórházban vagy például otthon, saját környezetében, nyugodt körülmények között képzeli el, kinek-kinek ízlése szerint. Vannak azonban helyzetek, amikor ezek az álmok nem megvalósíthatók, és itt most nem egyszerűen arra gondolok, amikor valaki nem ér be a kórházba és a kocsiban szüli meg a gyerekét, vagy éppen a kórház előterében, egy ilyen felvétel kering a Facebookon is néhány hete.

mpingo-tree-1.jpg

Jobban el kell engednünk a fantáziánkat. 2000-ben Mozambikban egy anya az árvíz elől menekülve egy fára fán szült.jpgmászott fel, és ott hozta világra gyermekét az ágakba kapaszkodva. Szerencsére, röviddel a szülés után egy helikopter felvette az anyát és a gyermeket, akiket a köldökzsinór még mindig összekötött. 

Bár a hely maga annyira nem meredek, de a sztori mégis jó. 2007-ben egy McDonalds alkalmazott nem tudta, hogy terhes, így teljesen váratlanul az étterem WC-jében szülte meg gyermekét. (A „nem tudtam, hogy terhes vagyok" jelenségről itt az indexen is olvashattunk nemrég. ) 

Ha már egyébként a WC-nél tartunk, ami amúgy nem olyan nagyon ritka hely, ahol esetleg szülés megtörténik. Nemrég hallhattuk a kínai kisbaba történetét, akit a WC lefolyócsövéből vágtak ki, mert a szülés ott következett be. Kezdetben kétséges volt, hogy az egyedülálló anya szándékosan húzta-e le csecsemőjét egy eltitkolt terhesség után, de végül a hatóságok nem emeltek vádat, mert hitelt adtak az anya szavainak, aki azt mondta, hogy váratlanul kezdődött a szülés és a gyerek beleesett a lefolyóba. Valamint a nő végig ott volt a mentési munkálatok alatt és végül közölte is a rendőrséggel, hogy ő a gyerek anyja. A baba szerencsére jól van, és már elhagyhatta a kórházat. A nyugalom megzavarására alkalmas képek!!!

baba a csatornában.jpg

baba a csatornában 2.jpg

kimentett baba.jpg

Egy indiai nő még csak 7 hónapos terhes volt, amikor egy vonat WC-jében szült, utána pedig elájult, így nem vette észre, hogy a gyerek a nyitott WC-ből a sínekre esett. Az újszülött kislány szerencsésen átvészelte az esést, épségben meg is találták a közeli állomás dolgozói.

baba vonat 3.jpg

A következő kislány a Denveri könyvtárban született meg 2009-ben. Az édesanyja egy buszon utazott, éppen a kórház felé, amikor elindultak a fájások, egy utastársa mondta neki, hogy szálljon le a könyvtárnál, ahova be is ment, és a helyi biztonsági személyzet segítségével hamarosan megszületett a baba. A könyvtár dolgozói remélik, hogy egy jövőbeni olvasójukat tisztelhetik a kis jövevényben.

könyvtár.jpg

De történt szülés a postán vagy az autópálya szélén is. A következő történet viszont egy repülőn esett meg, 12.000 méter magasan, a Manila – San Francisco járaton, ahol a gépen utazó anyukának idejekorán megindult a szülése. A személyzet segítségével a baba épségben jött a világra, és egyik neve „Francis" lett.

repülő.jpg

A repülőn született gyerekek helyzete azért is érdekes, mert gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik ország állampolgárai lesznek. Az ENSZ szerint például a levegőben megszületett gyerek állampolgársága attól függ, hogy a repülő hol van regisztrálva, vagyis milyen légitársasághoz tartozik. Így valaki akár rögtön kettős állampolgár lehet, mert egyébként legfőképpen a szülők állampolgársága dönt a gyermekéről is. A British Airways például nem engedi repülni az utolsó hónapban lévő kismamákat, de a személyzet ki van képezve az ilyen esetekre, ha mégis megtörténik. A légitársaság honlapja szerint évente egy ilyen szülés történik járataikon. 

Egy performance művész, a művészet legmagasabb fokának megvalósításaként egy galériában adott életet gyermekének, nézők előtt. A belőle készült film pedig egy későbbi kiállításon is szerepelt.

nő.jpg

Kicsit kiegészítve ezt a listát, a legutóbbi esetekkel, nem olyan rég arról szóltak a hírek, hogy Bangladesben, egy dakkai ruhaüzem romjai alatt születtek új életek. A két gyerek egészségesen született, őket és anyukáikat a mentőalakulatok kimentették a romok közül.

ruhagyár_1.jpg
Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

26 komment

gyerek szülés

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr695356052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.12. 14:06:58

otthon...
otthon is szülhet egy nő, és ma, amikor a tudomány nevű szekta agymosása a csúcspontján van, és inkább fertőző hodályokba kényszerítik a nőket, ma sok tudományhívő szemében az otthon is extrém helynek számít

disloc 2013.06.12. 14:45:22

Egy két éve - ha jól emlékszem - az M3 bevezető szakaszán egy benzinkúthoz állt be a dugóból egy taxis. Ők sem értek be a kórházba. A dolog "pikantériája" hogy - tizensokfok volt éppen...
Csak azt a cikket találtam. A videó is jó...
www.blikk.hu/blikk_aktualis/o-segitette-vilagra-a-taxiban-szuletett-lucat-2006909

Otthonszüléshez kérdezném, hogy mi van ha komplikáció lép fel? Mondjuk olyasféle amikor anyukából ömlik éppen a vér? És kb. annyi idő van, hogy a csúnya kórházban a szülőszobáról kb. 10 másodperc alatt átlökjék szülőszékestől a szomszéd műtőbe? Mert ha két percet tökölnek vele, akkor meghal... Ugye azt nem lehet elintézni a dugó miatt a benzinkúton -15 fokban.

oleszt 2013.06.12. 14:56:58

@disloc: Az otthonszüléssel kapcsolatban nekem is ilyen kétségeim vannak, egy egészséges terhesség után is megtörténhet bármi, pl a gyerek nyakára tekeredik a köldökzsinór. Ki vállalja ezért a felelősséget? Amúgy érdekes írás, még jó hogy a nők ilyen rugalmasak :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.12. 16:00:50

@wmiki: remélem ha megbetegszel, nem támaszkodsz erre a szektás agymosott rendszerre, hanem szép csendben megdöglesz otthon :)

disloc 2013.06.12. 16:19:13

@enpera: Azért ne bántsátok szegényt!
Nekem is vannak riasztó tapasztalataim a mai magyarról...
Csak azt hiszem vannak dolgok amiket eszem nem eszem ott kell átélnem. Vannak amiket meg elintézek otthon Pl. az epekövemet se tudom majd otthon kiszedni...

vénszivar 2013.06.12. 16:23:12

@wmiki: félkegyelmű! mivel még nőt sem láttál! téged ez a téma mit érdekel? Nézd inkább sz. karcsi képeit.....

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.12. 16:25:16

@disloc: Persze, van amit elintézünk otthon, és van ami esélytelen.

disloc 2013.06.12. 16:40:35

Amúgy otthonszülés témában egyszer valami videómegosztón láttam néhány "nyugati példát".
Hát ott kb. az volt hogy nem volt pénzük a drága kórházra, ezért otthon egy felfújható medencében csücsülve várták hogy mi lesz.
Szóval nem az a gyertyafényes boldogvagyok állapot, hanem a muszáj.
Utána mindig elgondolkodtam, ha valami politikus itthon pedzegette a dolgot, mert gonosz és rosszindulatú lévén csak arra gondoltam, hogy bevezetjük az otthonszülést - intézze mindenki ahogy tudja, ja és azt fizesse is - aztán frankón ki lehet vezetni az ingyenes egészségügyből...

2013.06.12. 16:47:58

@wmiki: Születésedkor nem kapott az agyad elég oxigént, igaz?

civil polip 2013.06.12. 17:07:51

„idejekorán” szó jelentése megvan?

felucca 2013.06.12. 17:47:59

Látom, beindultak a nagytudású otthonszülés-ellenzők.
A helyzet az, hogy az orvosi lobby sikeresen elhitette a nőkkel, hogy a szülés egy veszélyes dolog, egyedül nem megy, kórházba kell érte menni és okvetlenül gépesíteni kell. Mivel így kilengett az inga az egyik irányba, most kezd ellindulni a másikba, egyre többen jönnek rá, hogy az otthonszülés jó dolog is lehet, hogy a nő alapból tud szülni, orvos nélkül is és általában gépek sem kellenek hozzá. Monthy Python remélem megvan, a szüléses jelenettel!

felucca 2013.06.12. 17:48:51

Ja, és most lehet fröcsögni, nem olvasom el, mert hazamentem:)

verity777 2013.06.12. 17:58:07

A nők nagy része tud szülni. De sokszor csak közben derül ki, hogy bizony van, aki nem tud. Sőt olyan is van, hogy egyszer OK és egyszer nem. Az első szülésem kicsit gáz volt, a másodikat valószínűleg a bokorban is megszültem volna. (Majdnem sikerült orvos nélkül, mert épp kiment, én meg kiabálhattam, hogy itt a baba, mindjárt kint van...

2013.06.12. 17:58:56

@felucca: Felőlem bárki szülhet otthon semmi bajom vele, csak utána ne sírjanak ha valami komplikáció van és nincs ott időben az orvos.

vénszivar 2013.06.12. 18:01:08

@felucca: JAAAA! te csak "meló" időben FRÖCSÖGSZ!!!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.12. 19:33:50

@felucca: lehet otthon szülni, at esetek többségében nincs is gond. De csak egy komplikáció elég a tragédiához.. Bevállalnád?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.12. 22:12:15

ahh... látom megjöttek a fanatikus szektások

felőlem aztán nyugodtan veszélyeztethetik a gyermekeiket azzal, hogy egy fertőző bacilusközpontban vetetik ki őket magukból, fehér köpenyes hentesekkel, akik rángatják, és éles szerszámokkal összekaszabolják őket, vagy 10* nagyobb esélyt adva annak, hogy halva születhessen, csak ne mondják már meg, hogy az a normális

köszi :x

Almandin 2013.06.12. 22:52:59

Érdekes cikk volt. Csak azt nem tudom, mi indokolhatta, hogy 18-as karikát tegyenek ki rá. Átestek egyik oldalról a másikra. Néhány éve még pornográf cikkeknél sem volt kint ez a figyelmeztetés, ma már ha egy cikkben le van írva a szülés szó, vagy a nemi szervek biológiájával, párkapcsolati kérdésekkel foglalkozik a cikk, kiírják, hogy ne olvassa 18 év alatti. Burokban akarják felnevelni a fiatalságot?

Almandin 2013.06.12. 23:01:04

@wmiki: Kórházban szülni sokkalta kevésbé veszélyes, mint otthon. Normális esetben császármetszést is csak nagyon indokolt esetben végeznek. Valóban lehet fertőződni kórházban, de 100-200 éve, amikor még "természetesebb" módon szültek, tömegesen okozott problémát a gyermekágyi láz és az egyéb szülési komplikációk. Sok nő nem bírta kinyomni a gyereket, téraránytalanság miatt beszorult, stb. Az átlagéletkor is sokkal rövidebb volt, mint ma.

2013.06.12. 23:08:09

@Almandin: wmikivel az a baj, hogy nem úgy gondolkodik mint az egészséges emberek.

Szerinte a tudomány egy szekta ahol megakarják égetni az eretnekeket.

Almandin 2013.06.12. 23:27:20

@vegyészmérnök: Igen, olvastam néhány szösszenetét. Úgy tűnik, valami ezoterikus fickó. Nem csodálkoznék, ha védelmébe venné a fényevőket.

Bedra 2013.06.13. 00:10:17

@felucca: en korhazban szultem. Mar a terhessegem alatt tisztaztam a szulesznovel,hogy nem vagnak szet,olyan testhelyzetben szulok,ahogy jolesik es orvost csak akkor lassak,ha gaz van. Tiszteletben tartottak. Egy hangulatos szobaban jott vilagra a lanyom, ugy hogy egy percet sem fekudtem a szuloagyon. A doki az utolso ket percben allt a sarokban csendben, ranezett a lanyomra-igen,ez eg gyerek,gratulalok-es tobbet nem is zavart. Igy is lehet,korhazban is,ha tudod,mit szeretnel. Te magad mondtad ki a kulcsszot: ALTALABAN nincs szukseg gepekre. Es ha az a kicsi esely vagyok,akinek megis? Ez ugyis csak menet kozben derul ki.En sosem bocsatanam meg magamnak, ha onerzetessegnek alcazott onzesem miatt tortenne baj a gyerekemmel.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.13. 07:34:25

@Almandin: hát... talán nézz utána a valódi statisztikáknak, mielőtt valami misét kezdesz el papolni...
de ha logikusan gondolkodnál, magadtól is rájönnél, hogy egy hentesekkel zsúfolt baktériumtelepen sokkal veszélyesebb szülni, mint a megszokott környezetben

@enpera: nagyon jól érvelsz :x

oleszt 2013.06.13. 11:04:12

@wmiki: amúgy te szültél már bárhol bármit? Vagy ez saját kép? Én sosem bocsátottam volna meg magamnak ha otthon szülök és a gyerek megfullad a köldökzsinórtól. Meg azt sem, ha otthon szülök aztán elvérzek és apa nevelhette volna egyedül a lányát. A hentest a gátmetszésre értetted? Beszéltél már olyan nővel akit nem metszettek hanem repedt?

Almandin 2013.06.13. 21:14:42

@wmiki: Utánanéztem sokszor, mert sokat foglalkozom történelemmel. Elég csak tanulmányozni a régi királyi családok életrajzi adatait. Pl.:
hu.wikipedia.org/wiki/Candale-i_Anna_magyar_kir%C3%A1lyn%C3%A9
Lánya:
hu.wikipedia.org/wiki/Jagell%C3%B3_Anna_magyar_kir%C3%A1lyn%C3%A9
Unokája:
hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg_Johanna_osztr%C3%A1k_f%C5%91hercegn%C5%91
Másik család, érdekes gyermekhalandósági adatokkal:
hu.wikipedia.org/wiki/I._Edu%C3%A1rd_angol_kir%C3%A1ly
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása