Friss topikok

Facebook

Blogajánló:

Címkék

agresszió (1) ágy (1) ajándék (1) állat (2) altatás (1) alvás (5) Andy Warhol (1) Angelina Jolie (1) anya (24) anyák napja (1) anyaság (1) apa (12) autó (1) baba (16) babakocsi (1) babar (1) baleset (1) bántalmazás (1) Barack Obama (1) barát (1) BBC (1) beszéd (1) betegség (1) bikini (1) biztonság (6) blog (1) blogindító (1) bölcső (1) bölcsőde (1) Boyhood (1) család (4) császármetszés (1) csecsemő (1) Dave Young (1) daycare (1) demográfia (1) depresszió (1) dicséret (1) dilemma (1) Disney (2) divat (3) dizájn (1) egészség (8) Egyesült Államok (1) elalvás (1) életmentés (1) erdei iskola (1) erőszak (1) eszköz (1) étkezés (3) fagyi (1) fegyelmezés (1) feladat (1) félelem (1) féltés (1) felvételi (1) fenyítés (1) férfi (2) férj (1) film (1) fiú (1) foci (1) fotó (12) fotózás (1) függés (1) fulladás (1) gasztro (1) generáció (1) Guiness rekord (1) gyerek (92) gyerekek (1) gyerekmunka (1) gyereknevelés (1) gyerekszáj (1) gyermekjogok (1) gyűjtés (1) haj (1) halál (1) házasság (1) házimunka (1) hercegnő (1) hétköznap (1) hiszti (1) hobbi (1) hőség (1) humor (1) húsvét (1) időbeosztás (1) idős (1) időzavar (1) internet (5) iskola (8) iskolakezdés (1) játék (4) jelnyelv (1) jogok (1) kaland (1) kamasz (1) Karácsony (1) karácsony (1) karrier (1) Katalin hercegnő (1) késés (1) Kína (1) kisebb (1) kisebbek (2) kismama (1) költségek (1) kommunikáció (1) könyv (1) korcsolyázás (1) korhatár (1) középső (1) közlekedés (2) köznevelés (1) kreatív (2) különóra (1) kultúra (1) kutatás (2) kutya (3) Lackfi János (1) lakberendezés (1) lány (1) lelki (1) Lenore Skenazy (2) lista (1) lótusz szülés (1) maci (1) maszat (1) mellrák (1) menza (1) mese (2) mozgás (1) mozi (2) munka (5) művészet (2) múzeum (1) Nagy-Britannia (1) nagyobbak (1) nevelés (14) Norvégia (1) nosztalgia (1) Now I lay me down to sleep (1) nyár (3) nyaralás (1) oktatás (7) oltás (1) olvasás (3) önbizalom (1) öröklés (1) otthon (1) óvoda (2) pedagógia (1) pedálos (1) pizsama (1) pizza (1) placenta (1) pornó (1) pszichológia (1) pszichológus (1) repülő (1) retro (1) Save the Children (1) Steve Hanson (1) stressz (1) Svájc (1) számítógép (1) szín (1) színház (1) szoptatás (5) szülés (5) születés (2) születésnap (2) szülinap (1) szülő (8) szünet (1) tanács (2) tanácsadó (1) tanácsok (1) tankönyv (1) tanszer (1) tanulás (3) társasjáték (1) technológia (1) terápia (1) terhesség (3) természet (1) test (1) testvér (2) testvérek (2) tetoválás (1) tigrisanya (1) tipp (1) tippek (2) tojás (1) torta (1) továbbtanulás (1) trauma (2) újév (1) újszülött (1) UNICEF (1) ünnep (1) utazás (3) üzenet (1) vakáció (1) válás (1) vallomás (1) Varró Dániel (1) vélemény (2) vendégposzt (3) verés (2) videó (2) vízimentés (1) zaklatás (2) zene (1) Címkefelhő

25. április

Rózsaszín fiú, kék lány

Manapság a rózsaszín (a címben írtakkal ellentétben) egyértelműen lányos, míg a kék fiús szín. De mióta van ez így? Érdekes dolog ez, még akkor is hat, ha az ember sziklaszilárdan ellent akar neki állni. Fiam is van, meg lányom is, a fiú volt előbb, így a kislány babakorában „elszenvedte" azt a sorsot, hogy örökölt bodykat, rugdalózókat a bátyjától, amik alapvetően nem rózsaszínűek voltak.

cím.jpg

Tehát már az indulás sem predesztinálta, hogy rózsaszín őrület fog dühöngeni nálunk. A fiamnak is volt már kezdettől piros és sárga ruhája is, persze valami macsó mintával vagy figurával. De ezen nyitottság ellenére a sztereotípia és a környezet nyomása előbb-utóbb érvényesül.

Amikor a kapható hercegnős jelmezek nagy része rózsaszín, esetleg lilával átszőve, a Barbie babák ruhái és minden egyéb felszerelésük, még a bútoraik is ebben a színben díszelegnek, és a lánykaruhák választékában is uralkodó, akkor az adott szín jelenlétének aránya a háztartásban óhatatlanul növekszik.

A Smithsonian.com érdekes történelmi utazásra invitál annak kapcsán, hogy milyen volt egy-egy kornak a viszonyulása a nőiséghez és a férfiassághoz, méghozzá a gyerekruhákon keresztül. Az egyik manapság megmosolyogtató kép Franklin Delano Rooseveltről készült, két és fél éves korában. Ha ma ránézünk erre a képre szent meggyőződésünk, hogy egy szoknyás, hosszú hajú kislányt látunk, csinos kis kalapkával a kezében, kopogós cipőben.

Franklin Roosevelt.jpg

Ugyanakkor 1884-ben, amikor ez a kép készült a későbbi amerikai elnökről, aki a II. világháborúban a hadsereg főparancsnokaként irányította az Egyesült Államokat, teljesen elfogadott volt, hogy a fiúk szoknyában járnak 6-7 éves korukig, és ekkor vágják le hajukat is először.

Miért annyira fontos, hogy már első látásra meg lehessen állapítani egy kisgyerekről, aki még baba, hogy fiú-e vagy lány? Mert a szín ugye, ennek messzire látszó jelzésére szolgál. Persze volt olyan alkalom, amikor a lányomat fiúnak nézték, és ezen meg voltam bántódva, hiszen az én szememben annyira lányos volt. Amikor anyuka azt mondta a játszótéren a gyerekének: „Add vissza a lapátot a kisfiúnak...", fel voltam háborodva, pedig lehet, hogy csak nem volt eléggé rózsaszínben a gyerek, hogy egyértelmű legyen a gender „kód".

1.jpg

Szóval hogyan is jutottunk odáig, hogy két csapat és két térfél létezik, egy rózsaszín és egy kék? Jo B. Paoletti a Marylandi Egyetem történésze ezzel a témával foglalkozik 30 éve, és mint mondja, a teljesen neutrális fehér színtől, amiben a legtöbb gyereket járatták hatéves koráig (egyszerűen praktikus okokból, mert azt jól lehetett „hipózni"), mára odáig jutottunk, hogy úgy érezzük, ha nem a megfelelő színbe öltöztetjük a gyereket, akkor ez akár a gyerek nemi identitására is hatással lehet.

A kék és a rózsaszín az egyéb pasztellszínekkel együtt a 19. század közepén került be a kisbabák ruhatárának színei közé, azonban az I. világháború előttig nem volt kiemelkedő jelentőségük. Sőt kezdetben, érdekes módon, minden pont fordítva volt, a rózsaszínt ajánlották a fiúknak, mint karakteresebb színt, a lányoknak pedig a kéket, amit lágyabbnak és csinosabbnak ítéltek.

pink kicsi.jpgA máig érvényes szín „diktátum" az 1940-es években indult, amikor a gyerekeket nemekre jellemző ruhákban kezdték el járatni. Aztán a 60-as évek generációja már úgy lázadt, hogy a lányok kezdtek el inkább fiús ruhákat hordani, ezt a tendenciát erősítette a nők egyenjogúságáért folytatott küzdelem is, hogy ne lehessen a két nemet az öltözéke vagy akár a haja alapján megkülönböztetni.

A feministák szerint a lányok szabadabbak lehettek a fiús ruhákban, mintha a nőies ruhák egyben a behódolást jelentették volna a nemi sztereotípiáknak. A semleges öltözködés az 1980-as évekig volt jellemző, legalábbis Amerikában. A rózsaszín-kék uralmának komoly előmozdítója volt az ultrahang, amivel már születés előtt meg lehetett állapítani a gyerek nemét, és eleve a megfelelő gardróbot lehetett neki összeállítani, sőt ennek szellemében dekorálni a gyermek leendő birodalmát.

(Ma már a fifikás szülő előre gondolkodik, és például sárga ágynemű garnitúrát, fürdőlepedőt vesz, mint ahogy a maci sem rossz választás, ha azt szeretnénk, hogy mondjuk a következő, esetleg ellenkező nemű porontynak is jó legyen.)

A szakértők szerint a másik ok a gyerekek korai fogyasztóvá, „vásárlóvá" válása. (Bár nemükkel csak 3-4 éves korukban kerülnek tisztába, és csak 6-7 körül tudatosul, hogy ez így is marad.) Már a legfiatalabb kortól a reklámozók céltábláivá válnak, a reklámok pedig általában pont a sztereotipikus képet közvetítik, mely szerint egy lánynak hosszú a haja és szoknyát hord, baba és póni van a kezében, míg a kisfiúnak vonat vagy autó.

Az is érdekes, ha már ezt a tendenciát nézzük, hogy míg a nők számára ma már teljességgel elfogadott a nadrág viselése, addig a férfiak nem hordhatnak ugyanezzel a lelki nyugalommal szoknyát. Haj tekintetében már kiegyenlítettebb a verseny.

Ha szeretnétek megosztani ti is történeteiteket vagy tapasztalataitokat, akár a többiekkel is, várjuk a leveleket az anyamamablog@gmail.com-ra, vagy megtaláltok minket a Facebookon is.

{AnyaMama}

2 komment

divat lány szín fiú

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamama.blog.hu/api/trackback/id/tr585245655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2013.04.25. 14:48:41

Skótszoknyát, buddhista és egyéb ráaggatott ruhát, bírói talárt, amit akar, azt hord.

A színek minden kultúrában mások, nézz utána Mária kék köpenyének! A fehér meg tényleg jól hipózható...

Terézágyú 2013.04.26. 09:34:53

@_Epikurosz_:
"Skótszoknyát, buddhista és egyéb ráaggatott ruhát, bírói talárt, amit akar, azt hord."

Az nem ugyanaz. Egy hétköznapi nő hordhat nadrágot, de egy hétköznapi férfi nem hordhat szoknyát. Slussz.
{AnyaMama}
süti beállítások módosítása